Jazztory за Оскар Питърсън

icon
Sofialive.bg

Усещането „да си в джаза", вярваме ти е дълбоко познато. То прилича на „ефекта уау" и на чистосърдечното: „направихме се на судоку - трудни за решаване". Тук обаче никой няма да те кара да смяташ, защото положението буквално си е джазово с предстоящото на 13-и април Jazztory за Оскар Питърсън (със специалното участие на Ангел Заберски-Син).

Jazztory са серия концерти на живо, които ни представят съвсем буквално, чрез видео и звук, портрети на известни джаз музиканти, а гениалната идея е на барабаниста Боби Петров. След известно странстване в чужбина, на Боби му идва на ум да събира различни български музиканти, с които да ни отнася главите всеки месец чрез качественa музика.

Това ще се случи и тази неделя, в добре познатото Studio 5, а под прожекторите сега застава легендарният Оскар Питърсън. Ако скоро не си попадал в опушен джаз клуб, със смугли красавици ти поясняваме, че Оскар Питърсън е един от недостижимите гиганти на джаз музиката, а самият Дюк Елингтън го нарича "Махараджата на пианото".

oscar1_946 

Питърсън обаче, въобще не лежи на това и създава впечатляващата дискография от над 200 албума, 8 награди Грами и 60 годишна кариера в джаза. Оу Пи, както го наричат приятелите му, си отива от този свят на 23 декември 2007 в Канада, но музиката му остава жива на всички континенти.

oscar2_1130 

За да усетим за какво иде реч, едни от най-емблематичните му композиции ще ни изсвири Ангел Заберски-Син. Господин Заберски е силно повлиян от стила на Питърсън и ни обещава истинско отнасяне в джаза, а останалите, които ще му съдействат са Шибил Бенев - в ролята на Хърб Елис, Борис Таслев - като Рей Браун и Боби Петров - като Ед Тигпен.


Еми, остава да сложим бомбетата и да се видим на 13-и април, някъде около НДК.
Входът е по 10 лв., а от теб се иска само да си cool.


p.s.: Jazztory за Оскар Питърсън (със специалното участие на Ангел Заберски-Син) ще бъде представено и в Пловдив на 15-и април, като мястото е Bee Bop Cafe. Повече за събитието тук, а какво каза самият Ангел Заберски по въпроса тук.


Текст Михаела Самарджиева