Клас

icon
Sofialive.bg

Когато историята на Клас започна в средата на 80-те, още се ходеше на Кравай, където имаше метъли и ню уейвове. За „униформата" на първите знаем, а вторите предпочитаха черния цвят при избора на дрехи и грим. Носеха и така наречените в соца „кларкове" - обувки, които не съм убеден, че имаха нещо общо с истинските Clarks. По същото време вторият албум на Тангра мачкаше и, съвсем логично, покрай тях се нароиха всевъзможни присламчили се към тренда имитатори. Повечето от тях бързо изчезнаха, а една малка част съумя да развие собствен стил и да продължи нататък.

През 1989-а излезе плочата БГ Рок IV: от едната страна Клас, от другата - Атлас. Нито едната, нито другата група беше „рок". Доколкото помня, Атлас бяха по-фриволни, а Клас - по-отнесени и меланхолични. Това обаче може и да не е вярно, затова, ако се интересувате, си пуснете старите им записи, за да си съставите собствено мнение по въпроса.

klas_facebook_960
Клас 2013

Възползвайки се от рядкото богатство да имат собствено студио, за пет години Клас изстреляха от него цели три албума. В два от тях участваше Момчил Колев, който в един момент реши да се занимава с нещо по-съдържателно и, съюзявайки се с Дони от Атлас, ни помогна да преживеем мутренските години на преход с дълбокомислени шедьоври като „Ближи си сладоледа".

Клас пък забуксуваха и се разпаднаха.

Последваха два сборни албума и нищо повече... До миналия октомври, когато те отново се събраха, специално за концерта „Улица нов живот" в памет на Димитър Воев. Не зная доколко те са го очаквали, но публиката в претъпкания Mixtape 5 ги посрещна с вулканична еуфория. Което, сигурен съм, е основната причина сега, 19 години по-късно, Клас отново да се съберат официално. Групата има и нов сингъл, озаглавен „Тайна". Разцъкай из YouTube канала им и ще го намериш.

Концертът на Клас е този петък (19 април) в зала 4 на Интер Експо Център.
Билети по 30 лв. от TixGate и Ticketstream



Текст Насо Русков