Концертна дирекция

icon
Sofialive.bg

Ето един кратък обзор на някои от концертите, които се задават с новата година. Или поне тези, които се обявени досега. За повечето имаш достатъчно време да си купиш билети, но някои вече са на привършване, така че действай.

Slash
slash1_800
Миналата година Guns'n'Roses, тази година Slash с бандата си, догодина, кой знае, Slash и Аксел може да заровят томахавките и да изпушат лулата на мира на някой роден стадион. Но тъй като това е много малко вероятно, се задоволяваме с посещенията им поотделно. Ще видим Соул Хъдзън, известен ти повече като Slash, в конфигурация с певеца Майлс Кенеди и неговата банда Тhe Conspirators, с които Slash записва втория си самостоятелен албум Apocalyptic Love. Освен него ще чуеш и парчета от цялата близо 30-годишна кариера на Slash, минала през Guns'n'Roses, Velvet Revolver, Slash's Snakepit. На печелившите - честито!
Очаквай го на 4 февруари в зала Фестивална. Билетите са от 60 до 80 лв.

Бендът на Дизи Гилеспи
dizzy_gillespie_800
Следващия месец сетивата ти ще се порадват на джаз от най-висока класа. Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience е абсолютно задължителна спирка в културния афиш за всеки, който потръпва на музиката, излизаща от кривия тромпет на въздесъщия Гилеспи. Той отиде да свири с божия биг бенд през 93-та, но неговият космически оркестър, предвождан от басиста му Джон Лий, ще ни вкара венозно малко афро-кубински ритми по никое време.
Очаквай ги на 15 февруари в зала 3, НДК. Билетите са по 35 и 45 лв.

The Herbaliser Live Band
the_herbaliser_800
Седмица по-късно на крака ще ни дойдат The Herbaliser. Британските фънк/хип хоп/джаз гурута ще са с цялото си войнство, за да представят на ценното ни внимание седмия си албум There Were Seven. Той, както и всичко, което знаем от тях, е пълен с редки груув и фънк ритми, чудесно размачкани с хип хоп и джаз елементи. The Herbaliser са си лондонска емблема, за която точно на теб няма какво да говорим.
Очаквай ги на 23 февруари в
Sofia Live Club. Билетите са по 25 лв.

Dubioza Kolektiv
dubioza_kolektiv_788

Макар да са нарекли колектива си „съмнителен", бихме искали да знаеш, че в нас не се процежда и капчица съмнение в способностите и качествата на ударната босненска дружина. Гледали сме ги и преди, но няма да откажем да поскачаме заедно още веднъж. Ще видим дали ще ни изненадат с нещо, или ще ни се явят отново в трогателните си жълто-черни екипчета, досущ като пчелички. И макар да не са от ранга на останалите в този списък, заслужават да ги включим в нашия кратък концертен бюлетин.
Очаквай ги на 28 март в
Mixtape 5. Билетите са по 15 лв.

Vaya Con Dios
vaya_con_dios_800
Идват за трети път и май ще им е за последно, защото в момента тече прощалното им турне. Ако си бил на някой от предишните им концерти тук, сигурно си обърнал внимание на претъпканата зала. Е, на Vaya Con Dios това им е навик - оказа се, че по-голямата част от хилядите концерти, които са изнесли в над 40 страни по света, са били абсолютно разпродадени. Белгийското трио ще те зарадва с най-любимите ти парчета (които и умрял може да запее), както и с песни от последния си албум Comme on est venu - в него се пее само на френски, мон шери.
Очаквай ги на 20 април в зала 1, НДК. Билетите са от 45 до 120 лв.

Марк Нопфлър
mark_knopfler_aherrero_800
След като помаха за сбогом през 2008-а, Марк Нопфлър обеща да мине да ни види при първа възможност. Ето че му се отвори такава покрай издаването на последната му солова продукция. Европейското турне за Privateering ще започне през април и още в самото си начало ще мине през България. Освен за нас легендарният китарист ще изсвири чисто новите си песни пред публиката на 72 концерта в 25 страни. И да, много е хубаво, че ние сме една от тях.
Очаквай го на 29 април в зала 1, НДК. Билетите са от 50 до 100 лв.


Depeche Mode
depeche_mode_800
Който е бил на първия им концерт тук преди години, си спомня с умиление за тази вечер, дори и да не им е кой знае какъв фен. Виждали сме и просълзени даже, но това е друга история. Трябваше да ги чуем пак през 2009-а, но турнете беше прекъснато. Дейв Геън се оказа с ранен стадий на рак на пикoчния мехур, макар че злите езици не спряха да съскат, че всъщност е прекалил с някои субстанции в Атина. Подминаваме ги с пренебрежение и ти казваме, че тази пролет може да си един от онези 40 хиляди, които ще гледат на живо в София Tour Оf Тhe Universe на Depeche Mode. Горе-долу по същото време се очаква да излезе и 13-тият им студиен албум. Някакво съвпадение надушваме - 2013 и 13 албум - има си тука нещо със сигурност.
Очаквай ги на 12 май от 20:00 на стадион Локомотив. Билетите са от 50 до 130 лв.

Bon Jovi
bon_jovi3_733
Казваме „Джон Бон Джоуви" и хиляди женски (и не само!) сърца започват да бият учестено. Няма повече да го споменаваме, за да изключим инцидентите точно преди концерта на групата му у нас. Бандата е решила да стартира европейското си турне точно от нашата къщичка, което си е голяма ласка, при положение че кракът им не е стъпвал тук и въобще не ни знаят ставаме ли, не ставаме ли... Обиколката им се казва Because We Can - The Tour, защото... така им харесва очевидно. Докато си в еуфория, гледай да не изпуснеш и последния им албум, който се очертава тази година.
Очаквай ги на 14 май на стадион „Васил Левски". Билетите са от 79 до 139 лв.

Rammstein
p.r.brown-2011-1_800
Фотография P.R.Brown
Още през есента се пусна слухът, че любимите ни индъстриъл трещеняци ще се раздават пак по нашите стадиони. Оказа се истина. Даже самите Rammstein го обявиха в сайта си. Първоначално ни направи впечатление, че ние сме единствената балканска страна, която ще има честта и привилегията да гледа шоуто. Това мигом ни изпълни с гордост. Няколко дни по-късно се оказа, че и Букурещ се е наместил в турнето на германците и вече не се чувстваме толкова привилегировани. Шоуто на бандата обаче е едно от най-добрите, които може да се гледат изобщо. И не говорим само за пироефектите.
Очаквай ги на 26 юли на стадион „Васил Левски". Ще бъдат хедлайнери на
Sofia Rocks 2013, а билетите са от 69 до 150 лв.

Роджър Уотърс
roger_waters_03_800
Ще се събарят стени, ще се разбиват самолети, ще се пее и ще се плаче. Ако последното не ти е в списъка с дейности, вероятно си робот, защото визуалните внушения, които прави шоуто The Wall са едни от най-силните и смислените въобще, и няма как да не ти бръкнат под лъжичката (или под другите прибори). Ако в крайна сметка не можеш да докараш истински сълзи, със сигурност ще си със зяпнала уста - съгласи се, че пресъздаването на падането на Берлинската стена пред пълен стадион си е достойно за безмълвие преживяване. Роджър Уотърс е легенда, шоуто му е легендарно (ето малко цифри за най-любознателните: 192 концерта, 3,3 милиона публика, 28 държави, 380 милиона долара от билети) и всичко ще е жестоко - само задръж до лятото.
Очаквай го на 30 август от 20:00 на стадион „Васил Левски". Билетите са от от 65 до 180 лв
.

Текст Борис Иванов / Фотография Frédéric Batier (най-горе, Rammstein)