Контракции

icon
Sofialive.bg

„Виждам как тръпнеш в очакване!" пееше мазно-сексуалният травестит д-р Франк Фъртър в класическия комедиен хорър The Rocky Horror Picture Show от 1975-а. Е, сега сме 2014-а и едва ли чак тръпнем, но със сигурност всеки, който се интересува малко повече от музика, си е набелязал няколко албума, които предстоят тази година.

Ние в Sofia Live имаме доста разностранни вкусове - от Nine Inch Nails до Аспарух Лешников. Първите вече отприщиха поредния си аудио плесник, а вторият няма как да издаде нещо ново. Ето обаче някои имена, за които си струва да се поразвълнуваш през следващите дванайсет месеца.

mogwai_500
Mogwai

The Horrors
Може би най-добре изглеждащата и бързо развиваща се млада британска група е почти готова с четвъртия си албум, който, за разлика от по-атмосферичния и на моменти направо епичен Skying, щял да бъде по-енергичен и танцувален. Така казват те, но тъй като са ексцентрици, може и да лъжат.

Grimes
Разкошната канадка твърди, че новото й творение е наполовина готово. Твърди също, че този път иска музиката й да звучи „по-професионално". В интерес на истината голяма част от нейния чар до този момент бе именно в не особено лъскавата продукция и „по-естествения" саунд и изпълнение.

Mogwai
Тези шотландци са една от най-незабележително изглеждащите и, същевременно, една от най-потресаващо уникалните и талантливи групи на планетата. Rave Tapes излиза само след няколко дни и отново предлага непробиваемо-епични стени от звук, неистови динамики и нещо, което може да бъде описано само като „космос". Догодина се навършват двайсет години от създаването на групата. Ние искаме те да свирят поне още шейсет.

horrors_960
The Horrors


Bombay Bicycle Club
Пъпчивите гийкове от северен Лондон се скъсаха от турнета и според тях самите са попили нови и различни влияния от местата, където са свирили. So Long, See You Tomorrow излиза в началото на февруари и е доста по-експериментален от предишните им неща, като китарите отстъпват място на семпли, луупове и духови инструменти.

Azealia Banks
Освен че обича да върти скандали в Twitter, да се дърли с продуцентите си и с Lady Gaga, Miley Cyrus, Stone Roses, Iggy Azalea, Jim Jones, вестникаря от Славейков и вероятно някой от съседите ти, Азилия намира време и да прави доста зашеметяващ алтернативен хип хоп. След поредица от сингли през март най-после ще се появи и дебютният й албум, или по-скоро - първата част от него. Втората би трябвало да последва по-късно през годината.

На снимките най-горе: Grimes, Azealia Banks и Bombay Bicycle Club.

Текст Насо Русков