Некласация, част втора

icon
Sofialive.bg

Вече споделихме малка част от любимите ни албуми, реколта 2012. Идва и втората партида. В нея са по-познатите на широката публика имена. Пак повтаряме: това не е класация по ред или продажби, нито пък претендираме, че в нея е най-великата музика на света. Само онази, която ни грабна и развълнува през последните дванайсет месеца, пиле!

CORNERSHOP
cornershop_368
Urban Turban

Светът ги познава покрай мегахита „Brimful of Aisha" и по-точно покрай ремикса направен от Fatboy Slim. Те обаче имат още три поразителни (и един предимно досаден) албуми от тогава насам, последният от които предлага редица колаборации с различни вокалисти, толкова разнообразни и различни, колкото и самата музика.

GRIMES
grimes_300
Visions

Напоследък канадските артисти направо ни бомбардират килимно с изумителна музика, сякаш за да поднесат най-искрени извинения за дългогодишния тормоз, който търпяхме от техни сънародници като Брайън Адамс, Селин Дион и Nickelback. След третия брилянтен албум на Grimes може с чиста съвест да им простим.

THE XX
the_xx_310
Coexist

След успеха на дебютния им албум британците тръгнаха на дъъълго турне, по време на което, по думите им, са слушали като луди най-новите шедьоври от областта на електронната денс музика. Coexist не бележи някаква грандиозна промяна в звученето им, но то вече е по-изпипано и рафинирано, без да бъде стерилно. Браво на неусмихващите се!

MADNESS
madness_460
Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da

Защо - виж тук.

JACK WHITE
jack_white_487
Blunderbuss

След като White Stripes се разпаднаха (да видим докога) и се наигра с останалите си странични проекти, Джак Уайт реши да сътвори първия си солов албум. На първо или дори четвърто слушане той звучи като нещо типично за човека, който навремето заяви: „Имам трима бащи - биологичният ми, Бог и Боб Дилън." Но всъщност Blunderbuss е може би най-откаченият и възхитително идиотски албум на Уайт, което прави големия му комерсиален успех още по-впечатляващ.

THE HIVES
hives_500.
Lex Hives

Вярно е, този албум звучи общо взето като всичките им останали, но пък те всичките са размазващи. Гледай ги на живо, ако можеш!


ORBITAL
orbital_400
Wonky

Докато Hives се размотаваха четири и половина години с новия си албум, братята Хартнол не бяха издавали нищо от 2004-та насам. Те обаче са толкова симпатични, че ние бихме им простили всичко, дори Wonky да беше леко шит. Той обаче не е.

ALT-J
alt-j_300
An Awesome Wave

Дебютният на британците Alt-J е по-пъстър и от колхидски фазан. Инди рок, поп, трип хоп, фолк, хип хоп, електроника и още толкова. Вълшебното е, че всичките са съчетани прелестно. Наградата Мъркюри за албум на годината не е случайна.

PiL
pil_300
This is PiL

Тъкмо когато някои си помислиха, че са се отървали от него, легендата на име Джон Лайдън рипна обратно в играта, за да напердаши конформистите... С язвителен сарказъм, малко рокенрол и много дъб.

SOUNDGARDEN
soundgarden_325
King Animal

Ето от това ще ти стане ясно защо са тук.

DAVID BYRNE & ST. VINCENT
david_byrne_and_st._vincent_480
Love This Giant

За последно брас оркестрите бяха „куул" през втората половина на ХIХ век. Сега, благодарение на тази фантастична колаборация между бившия фронтмен на Talking Heads и мегаталантливата Ани Ерин Кларк, те отново са шик.

Текст Насо Русков / Фотография Васил Танев (най-горе)