Приказки за тромпет

icon
Sofialive.bg

Хич не се чуди какво да правиш малкия тази събота преди обяд, ами го хвани за ръка и му покажи най-прекия път до зала България. Заедно ще присъствате на събитие, което деца и родители в Лондон, Лос Анджелис и Каракас (да не изброяваме останалите) отдавна познават - семеен концерт с класическа музика, след който на хлапето току-виж му се приискало да е следващият Майлс Дейвис или Томас Ганш, а ти ще трябва да се изръсиш за един тромпет.

tales_for_trumpet_4_800

Поеми риска и виж другите странични ефекти от забавлението, наречено Приказки за тромпет, първият от осемте концерта на Фортисимо Фамилия (специалистите говорят за повишена интелигентност, по-добри социални умения и креативност, което напълно ни устройва). Зад пулта на идеята стои маестро Максим Ешкенази, неуморният музикален директор и диригент на няколко оркестъра в Щатите, когото тук познаваме с Фортисимо Фест (класическа, джаз, геймърска и филмова музика пред Народния) и Фортисимо в клас (музиканти влизат в час при четвъртокласници, но не размахват учебник и показалка, а някакъв класически инструмент).

tales_for_trumpet_pmakedonski_698
Петър Македонски, Симфоничен оркестър към БНР / Фотография Надя Кънева

Добре дошъл си с детето (най-добре ако е между 5 и 12 години, но няма да върнат нито по-малки, нито тинейджъри), за да научите заедно що е то тромпет, как точно се държи и други прелюбопитни неща от солиста Петър Македонски, първи тромпет на Симфоничния оркестър към БНР, и актьора Калин Врачански, започнал кариерата си с кукла в ръка. Двамата ще се редуват да задават въпроси и настроение под палката на Любомир Денев-младши, а в програмата са класики, които не просто няма да доскучаят на малките (съдим по „Полета на бръмбара“ на Римски-Корсаков и Индиана Джоунс или Междузвездни войни на Джон Уилямс), ами ще накарат дори възрастните да се заслушат.

Имай предвид също така, че до края на годината ще има още две приказки: за флейта - на 24 ноември, и за арфа - на 15 декември.

Приказки за тромпет е в камерната зала на концертен комплекс България тази събота, 20 октомври, от 11:00 часа. Билети по 5 лв. за дете и 7 лв. за възрастен има на касите към залата или ето тук

Текст Ани Василева