Ред Хот Чили Пепърс

icon
Sofialive.bg

Когато през 80-те години на миналия век Ред Хот Чили Пепърс излизаха на сцената голи, с по един чорап закриващ секс пищовите им, и цепеха зверски фънк-рок, повлиян от Джордж Клинтън, Буутси Колинс и Слай Стоун, малцина можеха да си представят, че десетилетия по-късно калифорнийците ще пълнят стадиони. От 90-те насам обаче успехът им расте лавинообразно, албумите им се продават в милиони, а музиката им (и в голяма степен публиката) вече е съвсем друга.  

Преди няколко години отидох, преизпълнен с очаквания, на техен концерт в Кардиф и се оказах плътно обграден от семейства, въоръжени със запалки за поредицата балади и полубалади, с които Пепърс им угаждаха. Единственото „старо" парче в онази лятна нощ бе "Give It Away", а групата изглеждаше явно уморена и някак странно на мегаграмадната сцена на стадион Милениум (по-голяма не съм виждал никога). „Ред Хот - скучни на лайв?" Кой би си го помислил! Но това беше тогава.

rhcp_by_clara_balzary_789
Фотография: Клара Балцари, Милано, 2011

В събота (1 септември) Пепърс удрят София и по всички данни, сведения, видеоклипове в YouTube и отзиви от стартиралото през 2011-а двугодишно турне те отново са банда, инжектирана (пардон за израза) с бомбена енергия, промотираща силен албум и представяща новия си китарист Джош Клингхофър. Последният имаше почти невъзможната задача да замести космичния Фрушанте, но вместо да се опитва да имитира неговия талант, той показа, че си има свой собствен.

Нямам представа какъв сетлист са ни подготвили, през тази година те често го променят. Сигурно е, че ще забият доста парчета от I'm With You, но ще извадят и някои приятни изненади от торбата със старите кестени.
Get ready to taste the pain!

Билетите са от 90 до 200 лв. от TicketPro.

Текст Насо Русков / Фотография Елтън вон Ънуърт (първите две снимки най-горе)
и Рой Мънсън (третата)