Rocket Psyence Night

icon
Sofialive.bg

Винаги сме харесвали хипнотичния бийт, разпилeните китари и отнесените ефирни китари на сайкъделик и фолк рока от 60-те. Обичаме и днешните измерения и дори известното преоткриване на стила в последно време. Не е тайна и афинитетът ни към синтетичния шум на хладния пост-пънк и нойз попа. Е, вярваш или не, вече и в България тази сцена излиза от плейърите на феновете и пултовете на селекторите и каца в репетиционните, а от 14 май и на клубната сцена. Ела на първия Rocket Psyence Night и задължително си носи удобни за танци и подскоци дрехи и обувки.

Comasummer Ivaylo Petrov image
Comasummer/ Фотография Ивайло Петров (погледни я с 3D очила)

Четири банди от най-новата вълна в родния ъндърграунд се събират за един различен и, повярвай ни, адски интересен лайв. Няма как да не аплодираме факта, че и тук ще има гаражен, сърф и сайкъделик рок, вуду естетика и синтетични мракобесия. Ето и за какво си говорим:

Никола Чонгаров - Чонги издава първия си ЕР Songs from the Back of a Van през 2013, а миналата година с него започва да свири и барабанистът Владислав Христов - Чичи, като така се слага началото на Nick Chongi & Chichi (на третата снимка горе). Чуй четирите песни от миниалбума, ако ти се слуша лежерен рок само с китара и глас. Все пак барабаните дойдоха по-късно.

the black swells

The Black Swells са обещаваща банда, дънеща слънчево-гаражен рокенрол, повлиян от непукисти с китари като The Black Angels и The Growlers. На сцена са от 2014 и концертът ще бъде лайв дебютът им. Чуй Миро и Крум тук, заразително-задължителни са!

Comasummer (на втората снимка горе) от няколко месеца размятат чудесните си нео-сайк рокенрол песни из социалките, които бързо прихващат вайръл вируса, споделяни от техни приятели и все по-нарастващото ядро фенове. Китаристите Владо и Пламен се знаят от памтивека, а преди 2 години се хващат по-сериозно и събират бандата, с която да свирят музика, каквато обичат и да слушат, и да създават. Така се намират с клавириста Николай (свирил закратко в Obsidian Sea), Веселин на баса и барабанистката Деси. Вече имат един лайв в Чешкия културен център, а съвсем скоро ще пуснат и първия си ЕР Out of the Sun.


Doesn't Frogs image
Doesn't Frogs/ Фотография Joro Aranjoro

Миналата година в пловдивския културен дом Кино Космос изгря, или по-скоро шумно запремига в блицове, триото Doesn’t Frogs. В бандата са Крум (да, ще го видиш по-рано същата вечер на барабаните в The Black Swells, само че тук е на китара), Мартин и Серж, който пък доскоро размахваше палките във Voyvoda. Много се кефим на собственото им определение на пост-пънк/шизо-синт парчетата им като “post-apocalyptic noise pop from hell“. И е доста точно, ако трябва да сме честни. А и името е супер, нали?

Четирите банди сами се грижат за всичко - от музиката, през лайвовете, артуърка, записите, та до промоцията на събитията. А знаеш, че уважаваме адекватните DIY ентусиасти. А, да, на концерта щанд ще отворят симпатягите от Threechords Record Store, които са единственият вносител на официален мърч на стотици (буквално) банди от световната инди сцена. Разбирай плочи, дискове, тениски и какво ли не на банди от стоунър, дуум, сайкъделик, пост-рок и алтърнатив рока.

Вратите отварят в 19:30, а входът е 10 кинта

Текст Ивайло Александров