Рокенрол кралици

icon
Sofialive.bg

Големият гръм на тежкия рок в края на 60-те. Прожектори, светлини, пушеци, вой на китари, разгърдени мъжаги дефилират като викингски и римски богове по сцените. Робърт Плант и Роджър Долтри развяват голи гърди и руси къдрици, момичетата въздишат, китарите пищят, а басът и барабаните тресат земята с тътен. И в цялата тази мачо картинка като че ли няма място за крехки дами. Но така ли е?

Janis Joplin
С глас като струните на древно, прашасало пиано, присъствието на ярка комета и блус, пулсиращ във вените, може би най-емблематичната дама в рок музиката превзема сърцата още с първите изяви на нейните Big Brother and the Holding Company. Janis Joplin се превръща в една от първите и най-големи емблеми на психеделичния и блус рока, а след смъртта си едва на 27 се превръща в легенда.

janis joplin image

Jinx Dawson
Годината е 1969 и тежкият рок тепърва започва да размества тектонично пластовете на музикалния свят. Тогава се появява албумът Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls на американските окултни рокери Coven. Година преди Ози Осбърн да протегне вой под рифовете на Тони Айоми, вече има записана песен "Black Sabbath". И я изпява с вещерски глас Jinx Dawson. Вещерски ли казахме? Снимката й тук е отпреди едва няколко години, когато вече е прехвърлила 60-те. Коментарът й? “Разбира се, че още се занимавам с окултизъм. Това не е религия, това е практика. Практиката на магическия живот.”

jinx dawson image

Joan Jett
Нахакана мъжкарана с кожено яке, рошава коса, смръщен поглед и fuck off-поведение, Joan Jett скача в рока с дамската банда The Runaways в края на 70-те, но най-силните й години са 80-те, когато изобщо не й пука за хеви метъл, хард рок, трендове, поп, диско или разните тупирани мачовци по сцените. Тя прави напомпани кавъри на стари рокаджии (“I Love Rock and Roll”), ръмжи “I Hate Myself for Loving You” или се вре в редиците на пънк рокери като Ramones с великолепни рокенрол парчета като “Bad Reputation”. Joan Jett е икона на феминизма и е сочена за кръстницата на пънк рока. Догодина става на 60, а още няма намерение да оставя китарата и рокерията в дрешника.

joan jett image


Lori Steinberg
Слъдж и дуум метълът се раждат в сегашния си вид в началото на 90-те. Бавна и много тежка музика, взела основите си от Black Sabbath, но наляла няколко тона олово отгоре. Продрани гласове пеят за кошмарни видения на фона на мъгли от зелен пушек. И някъде там изплуват легендарните американци Acid King, предвождани от зверовитата (ако няма такава дума, ще я създадем специално за нея) Lori Steinberg - абсолютната дуум и слъдж кралица зад микрофона и китарата, вече четвърт век тресе света с нейния прочит на стоунър метъла.

lori s acid king image

Elin Larsson
Една от днешните кралици на хеви блус рока се казва Elin Larsson и идва от Швеция. Русото гласовито момиче води своите Blues Pills в посоката, поета от големите в стила преди повече от 40 години, но с нужната доза съвременно звучене. Без да звучат непременно ретро, Blues Pills са сред най-успешните имена в днешната винтидж рок вълна. А на 9 март ги гледаме и за пръв път в София.

elin larsson image

Разбира се, този списък можеше да бъде 50 пъти по-дълъг. Няма велики фронтдами като Mariska Veres от Shocking Blue, Stevie Nicks, Patti Smith или съвременните героини Dorthia Cottrell от Windhand, Jex Thoth, Johanna Sadonis от Lucifer или Mlny Parsonz от Royal Thunder. Но това е само още една причина да ни кажеш кои са твоите кралици на тежкия рок.

Текст Ивайло Александров