Сашо Стиха

icon
Sofialive.bg

Има явления, които не могат да бъдат разбрани, обяснени или разказани. Такива са например водката, музиката на група Mazut или мъж, който носи торта и се подхлъзва на бананова кора. Те трябва да се опитат, чуят или видят. Подобно явление е и Сашо Стиха, с малката забележка, че той трябва задължително да се опитва, слуша и гледа едновременно. На живо.

Това, което прави Сашо, не е точно поезия, а (по негови собствени думи) „стихчета". Той също така не прави рецитали или четения, а „друсва едно стихче". Случките не се случват на театрални сцени, а в кръчми, барове и клубове. В тази връзка, също както и водката - Сашо Стиха се консумира еднакво добре чист или пък в комбинация с музикални стилове от спектъра на пънк, хардкор и електроника (или с група Mazut). Внимание - прекомерната употреба може да доведе до изблици на свръхвеселост и болки в коремните мускули.

Най-често Стиха се появява в почивката между първата и втората част на нечие живо изпълнение, вади от джоба си няколко тефтерчета и започва да реди. Историите, които разказва, обикновено са реализъм, плюс още нещо: фантастичен реализъм (за интелигентните комари-мутанти, които искат да превземат света, като създават хибриди от гълъб и глиган), сюрреализъм (за слънчевия лъв, който американците докарват на земята и той подпалва САЩ), хиперреализъм (за медузата, която прелъстява рибаря) или пък битов реализъм (за пръднята в автобуса).

SLAMена вечер със Сашо Стиха е в Maze
във вторник (21 януари) от 21:00.
Вход свободен

Текст Веселин Трандов