Skinnyman от Лондон

icon
Sofialive.bg

Aлигзандър Греъм Холанд е от „поколението, родено в хип-хопа", както той казва, и по-конкретно - в скръбните общински жилища на Лондон, където самотни майки и обикновени непрокопсаници вегетират на помощи от държавата, бихме добавили ние. Никога не си е задавал въпроса какъв иска да стане, когато порасне, защото още седемгодишен си написва собствен сценарий за училищното представление, изработва си костюм на кубче на Рубик и посвещава своя първи рап именно на кубчето и неговите математически закони.

Разбира се, нужно е известно време, докато прехвърли римите си върху мръсната реалност на низвергнатата британска младеж, но веднъж започнал, никой не е в състояние да затвори голямата му уста. В началото на 90-те Skinnyman се събира с Mongo и Chester P, за да сформира едно от знаковите британски крюта - Mud Family (което всъщност е абревиатура на Music Under Development For Аll My Individual Living Youths). Тримата изпробват бързите си остри езици почти всяка нощ, като прекосяват половин Лондон само и само да излязат без пени хонорар на някой подземен фристайл батъл и да забършат пода с конкуренцията.

skinnyman_11_604

Skinnyman вади дебютния си соло албум Council Estate of Mind чак на 30, но трябва да признаем, че ако не го бяха опандизили за притежание и разпространение на марихуана, навярно щеше да е готов още на 29. Интересното е, че и ъндърграундът, и комерсиалните радиостанции го провъзгласяват за моментална класика. NME специално го нарича „жестоко параноидна плоча" и „триумф" и само тук-там ще се намери някой да се заяде, че мистър Холанд нещо се изживява като социален работник и размахва кльощавия си пръст прекалено нравоучително. Освен текстовете на парчетата говорим и за ръкописното му есе на тема „Състоянието на Великобритания днес", което се разпростира върху по-голямата част от обложката, но такъв си е той. Също така, макар изборът му на облекло и сребърният му зъб доста успешно да замаскират този факт, Skinnyman е умен, чувствителен и до дупка съпричастен към съдбата на уличните си братя тип.

skinnyman-electric-ballroom-4-11-08-melvs-photo_1024

Дали ще изригне в спонтанно фристайл шоу в някой претъпкан магазин за плочи, дали ще скочи на сцената на поредния джам, без никой да го е канил, или ще беседва с невръстните си съседчета от квартала как да стоят далече от наркотиците, патлаците и простотиите, Алигзандър Греъм Холанд винаги е следвал сърцето си и, каквито и лайна да са му се изсипвали, винаги е обожавал живота, секса и марихуаната (както вече стана въпрос).

От години насочва част от банковата си сметка и към благотворителната организация WaterAid, която осигурява животоспасяваща чиста питейна вода за децата в Африка и Азия. И подкрепя именно тях, защото след собствено проучване е преценил, че те са пичовете с най-малки административни разходи и, съответно, най-висок коефициент на полезно действие.


skinnyman_9_604

Сега аха-аха да си кажеш брей, какъв модел за подражание се извъди това момче, обаче през 2010-а Skinnyman скъсва с гаджето си, след което, според официалната полицейска сводка по случая, просто изперква. Започва да я тормози денонощно по телефона, а един ден се нахвърля с чук върху колата й (понеже не успял да я избута от пътя). Съдебната забрана да припарва до квартала й не свършва никаква работа, така че миналото лято го тикват зад решетките за 16 месеца. Които тъкмо изтекоха.

Skinnyman е обратно в играта и даже още на 12 октомври щеше да нахлуе в 4км, но не пропусна да си навлече нови неприятности (този път с администрацията, съобщиха организаторите). Така че шоуто ни се пише този петък (23 ноември), а нашият човек идва с обещание до лятото да е готов с втория си албум, на който се кани поне от 2008-а насам и от който засега може да преслушаш Music Speaks Louder Than Words". Води със себе си и диджей, а преди него са ни заредили Лого5 в пълен състав и олд скул винил сет от JamezBongg.

Вратите отварят в 21:00, входът е 10 лв. и 18+

Текст Елена Друмева