Umek

icon
Sofialive.bg

Един от пионерите на електронната сцена в Словения, който се подвизава и като диджей, и като продуцент, каца в България за още едно супер яко парти навръх рождения си ден! Преди две години го хванахме натясно, за да му зададем няколко въпроса и понеже ни изкефи, решихме да повторим. Виж какво ни сподели Umek преди да застане зад пулта в Yalta на 16 май, събота, и не забравяй, че рождениците обичат подаръци.

Исках да стана боклукчия. Като малък бях абсолютно запленен от техните камиони и блещукащи светлинки.
Но вместо това станах DJ.

Заобиколен съм от хора, които са свързани с музика или баскетбол по един или друг начин.
Добрият екип е важен, защото останалите се занимават с логистиката и техническите въпроси, докато през това време аз правя онова, което обичам. А понякога не правя абсолютно нищо.

Вкъщи ме виждат като син и внук.
Приятелите ми ме смятат за много упорит човек.
Но всъщност дълбоко в себе си аз съм един Франкенщайн.

Никога не работя без първо да съм се погрижил за стомаха си.
Блокирам, когато съм направил три парчета за един ден.
Проблемът ми е, че постоянно съм гладен.

umek image

Идеите ми идват, когато съм готов да започна работа. Явно съм късметлия, защото винаги имам нови идеи, които искам да развия в студиото. Най-добрите обаче ми идват в клубовете.
Грешките са позволени.


Работата е проста и лесна.
От партньора си научих, че не е добре постоянно да се инатиш. Понякога трябва да си по-умерен.

Съревновавам се със себе си.
Скачам в дълбокото, когато не се чувствам окей в кожата си или с нещо, което правя. Тогава трябва да рискуваш с нещо ново и да се постараеш то да проработи възможно най-добре.
Успехът означава да можеш сам да разполагаш с времето си. Аз го умея доста добре. С изключение на уикендите и когато трябва да ходя в студиото или на разни медийни изяви. Което всъщност е през по-голямата част от времето.
Най-много ми харесва, че не ми се налага да ставам в седем сутринта за работа. Обикновено по това време си лягам.

Забелязал съм, че когато отхапеш от ябълка, след известно време тя става кафява.
Никога не знам кога едно яйце е сварено, както ми харесва. Ако още не сте се досетили, аз тъкмо ставам от сън, хванахте ме с празен стомах и мисля само за ядене.
Току-що разбрах, че в едно от новите ми парчета съм напомпал твърде много бас между 45 и 55 HZ, а от любимото ми място в студиото това не се долавя. Не съм никак доволен от този факт и ще трябва да правя ремонт.

umek image

Иска ми се да бях изобретил машина на времето. Още не е късно.
Или поне да бях казал “Engage!”

МУЗИКА
Обикновено слушам тишина. Непрекъснато работя по музика и затова са ми ценни моментите, в които мога да се насладя на мир и спокойствие.
Никога не ми писва да търся нова музика. Вярно е, че понякога се пренасищам, но ми трябват само два часа почивка или един хубав сън и отново съм готов да откривам нови лакомства.
Любимият ми композитор е Ханс Цимер. Имам много, но сега тъкмо слушах "Time" от саундтрака на Inception.
Най-якият концерт, на който съм бил е да кажем един сет на Carl Cox на рейв парти на старото летище в Мюнхен, когато бях по-млад.
Бих искал да гледам на живо Denis & Denis. Те са електро поп пионери от Хърватия (вижте това) и бяха много известни в бивша Югославия през 80-те. Тъкмо научих, че ще правят концерт - което е голяма рядкост - в моя роден град Любляна през юни. При това с оригиналната певица, която ми била фен. Трябва да разбера кога ще е това, дано дотогава да съм се върнал от американското турне.

Билети по 20 лв. от Eventim

Текст Насо Русков