Wakedafucup на Onyx

icon
Sofialive.bg

Групата е създадена в края на 80-те от Fredro Starr, покойният вече Big DS и Sonee Seeza в известния нюйоркски квартал Queens, където записват и дебютното парче "Ah, Аnd We Do It Like This". По-късно се присъединява Sticky Fingaz, с когото започват и първите стъпки към голямата сцена. В края на 1992 подготвения от тях демо запис попада в ръцете на големия Jam Master J от Run DMC, който вижда огромния потенциал на бандата и им помага да се свържат със световноизвестния хип-хоп лейбъл Def Jam. Onyx веднага подписват договор и от там нататък всичко останало си го слушал.

Когато преди няколко месеца за първи път видяхме траклиста и името на ASAP Ferg в него, си казахме, че след толкова години пичовете от Onyx тотално са омазали нещата като са взели някое от новите известни рапърчета, за да бъде сидито по-комерсиално и конкурентно на останалите бози.

onyx_800

Истината обаче съвсем не е такава и с изцяло нов продуцент, в лицето на Snowgoons, Wakedafucup e с типичния за бандата ъндърграунд стил и те връща във времето, когато се слушашe яко генгста рап, коза беше левче, а дънките висяха до колене. В албума ще чуеш имена от старта школа като Snak the Ripper, Reks, Sean Price, Cormega и Papoose, които тотално преобърнаха очакванията и ни накараха да чакаме концерта с нетърпение.

dope_d.o.d_805

Ако не вярваш на думите ни, то вслушай се в тези на музикалните критици. Още с излизането на албума те му дадоха висока оценка и изказаха мнение, че групата е последвала стъпките на други техни съвременници като просто се забавляват, без да търсят комерсиални цели. Най-красноречив в оценката си беше Грант Джоунс от RapReviews, който заяви, че „това брутално звучене никога няма да ти доскучае". Абсолютно вярно, би се съгласил всеки изслушал поне веднъж новия диск. Всяко от парчетата трудно ще ти омръзне, а едноименното "Wakedafucup" е меко казано размазващо. Голяма заслуга за това имат и холандците Dope D.O.D, които освен бързите рими вкарват и присъщото за тях дъбстеп звучене. Най-якото е, че и те са част от турнето на Onyx и ще се качат заедно с тях на сцената в Mixtape 5. Зад пулта ще озвучава и DJ Illegal от Snowgoons.

dj_illegal_720


И ако все още се съмняваш за новия албум, то бъди сигурен, че на 30 май Fredro и Sticky ще напомнят за себе си с класиките "Slam", "Last Dayz", "Raze it up" и още такива от старите седем тави.

На снимките в текста: Onyx, Dope D.O.D. и DJ Illegal

Текст Атанас Атанасов