World Orchestra - Grzech Piotrowski

icon
Sofialive.bg

В края на април за първи път в София ще бъде представен забележителният музикален проект World Orchestra. Концертът събира на една сцена музиканти от Полша и България, които ще смесят древни традиции от различни култури и ще потърсят тяхното съвременно звучене. Заедно с Гжех Пьотровски, който е саксофонист и диригент, участват още полските музиканти Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. От българска страна освен невероятния етно-джаз музикант Теодосий Спасов ще им партнира и женският хор Български гласове - Ангелите с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио.

grzhech__teodosii_900

Полският диригент е голям почитател на Теодосий Спасов. Той му се възхищава още от 1997, когато на фестивала Джаз на Одер младият Гжех печели награда, а в основната програма на събитието участва българският кавалджия, по това време вече с признат талант. Срещат се отново през 2000 година, когато групата на Пьотровски (Алхимик) свири в зала 1 на НДК, като подгряваща на великия китарист Ал Ди Меола. След това Теодосий прави турне в Полша, а през 2012 проектът World Orchestra - Grzech Piotrowski отново с него, постига впечатляващ успех на Европейския музикален фестивал във Варна.

Музиката на Гжех Пьотровски съчетава елементи на джаз, етно, нов импресионизъм и фоклор. Създавайки уникална звукова картина, която стига до корените на прастарата импровизация от времената, когато музиката не се е записвала с ноти.

Билети от 10 до 35 лв от Ticketsbg