Яли, пили и се веселили

icon
Sofialive.bg

Да си представим за миг най-изнервящия въпрос по ракиено време. Въпросът, който е в състояние да разцепи и най-сплотения офис колектив или да скофти не едно и две иначе безоблачни пътешествия. Въпросът „Къде ще обядваме?". Да продължим да си представяме и да се озовем ненадейно, но за сметка на това подгонени от вълчи глад, в някое непознато селце (мелнишкото Рожен, да речем), и да бухнем за по-живописно в ситуацията набор сладки, но мрънкащи като за световно хлапета. Е, в такива моменти сме готови да разцелуваме всеки, който ни нашепне, че в първата къща вляво от пътя ханджи Благо прави чудно домашно мляко, сирене и хляб, а салатите му са със зеленчуци, откъснати от двора. Е, да де, ама къде го тоя някой, братче?

malkia_inter_1_720Снек-бар Малкия интер, Велико Търново

Ами, ето го. Даже са двама: казват се Димитър Борнутев и Николай Янински, а в свободното си време оперират под името Сдружение Необикновен туризъм. Тъкмо те най-самоотвержено и безкористно са наляли основите на пътеводителя 100-те национални кръчми на България, който вече е сглобен онлайн и е напълно безплатен, а надяваме се съвсем скоро да грейне и във вид на книжка по светлия пример на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз, със събиране на печати, томболи с награди и всичко, както си му е редът.

Целта на благородното начинание е да ни поднесе на тепсия (тоест, подредени по области, забавно описани и изскачащи със снимки от търсачката) стоте най-забележителни обекта за хапване, пийване и юнашка веселба - толкова добри, че като нищо да се вдигнеш на двеста-триста километра, за да се разцепиш специално в тях. И - важно условие, заради което от списъка са отпаднали  немалко места с иначе безупречни показатели - сметката накрая да не ти развали настроението ни на йота.

humbata_1_720Ресторант Хумбата, Силистра

Следващ въпрос: може ли да им се вярва на тези момчета? Метни едно око на софийската им селекция и си отговори сам, докато ние сме склонни да си паркираме задниците където ни пратят. Ще забележиш също, че „кръчма" е съвсем условно понятие, защото вътре са както Сите българи заедно и Ale House, така и Чайната и Made in Home, че и Строежа даже. Иначе Митака и Ники са видни български хардкор туристи, от тези дето набиват крак в похода Ком-Емине и не пропускат да се разпишат с наздравици и иху-аху където ги отвее вятърът.

Срещат се миналото лято точно на въпросния поход и в бляскав момент на откровение Ники споделя своето прозрение: „Пиещите туристи са повече от ходещите, трябва да им се даде цел и посока!" Искрата пламва и от Нова година досега списъкът се запълва - с жокери и мощна подкрепа от цяла тумба приятели, които събират информация, правят сайта, подслоняват ги, щом се наложи. А се налага често, защото няма заведение, което да не е лично проверено от поне един от двамата, и само те си знаят колко кръчми са изръшкали, докато заковат настоящия топ 100.


Момент - всъщност кръчмите са 99. Последната ще бъде избрана с гласуване на публиката във фейсбук (само да вземат да го направят тоя фейсбук, де) - пак по вдъхновение от Българския туристически съюз, който навремето оставя стотното квадратче в книжката празно - за „образцово ТКЗС по избор".

dalyana-burgas_600
Бирария Даляна, Бургас

Иначе стандартният кръчмарски тест на господата Борнутев и Янински включва бира и бургаска мускатова, шопска и овчарска, кебапче и кюфте плюс език на тиган, на който Ники му е разбирачът. Не са от тия дето ще вземат да въртят номера на сервитьорите като Луи дьо Фюнес в Крилце или кълка, но възнамеряват да свалят от пиедестала всеки, който кривне от правия път и развали нещо по трасето кухня-обслужване-атмосфера-сметка. И, естествено, издирването на нови перли в короната си е нон-стоп на ход, така че не пропускай да им споделяш и твоите находки.

Прогнозите са книжката да тръгне по 100-те кръчми през септември на цена от 2.90 лв.,
обаче за целта се търси спонсор. Дотогава списъкът е тук

Текст Елена Друмева
На снимката най-горе - ресторант Перла, Хасково

Работи във фондация и ловко моделира личния си стил за изискванията на офиса