Миграция

icon
Sofialive.bg

Стяга ни шапката. Не ни стига, че тук ни чака програма, ами и към чуждото гледаме. И не само гледаме, ами смятаме и да се разходим по ето тези близки (и не толкова) фестивали.

B'estfest
Букурещ, Румъния
5-7 юли
Всичко започва преди седем години и оттогава най-мащабният открит фестивал на северната ни съседка - B'estfest, набира скорост откъм артисти и идеи. В началото се помещава на най-просторния паркинг в Букурещ - този на залата Romexpo, който с лекота събира 50 000 посетители. Преди няколко години обаче организаторите се сбогуват с бетона и се местят на голяма поляна в северните покрайнини на столицата, която си разполага и с езеро за повече свежест.

foto_eduard_breaban2_800

Така, освен със задължителните къмпинг зона и няколко тематични сцени, B'estfest ще те зарадва и с наръч извънмузикални емоции - зони за спорт, изложби, уютни места за почивка, интернационална кухня, магазини. Споменахме ли душовете? Защото, като сложиш в едно уравнение хиляди хора, юлски пек и поводи за отделяне на пот като за последно, без подобни съоръжения ситуацията ще намирисва.

Тази година очаквай както класиците Texas, Nas и Biohazard, така и горещите имена като Nneka, Chase and Status, Noisia, Friction и The Heavy, които ще ни палят душата цели три дни.

B'estfest удря в земята всички свои европейски събратя с цени като четири и половина евро за къмпинг зона за цялото събитие и билети от по 16 евро на ден и 34 евро за трите (съответно - 23 евро и 44 евро след 1 юли). А всеки чужденец, който си купи пас, автоматично се сдобива с още един безплатно. Е, не е ли оферта?

Exit
Нови сад, Сърбия
10-14 юли
Мястото на Exit само по себе си е повод да отскочиш до западната ни съседка. Направиш ли го в средата на юли обаче, не само ще се радваш на внушителната Петроварадинската крепост, но и душата ти ще се напълни и от зверската музикална листа.


exit_3_800

Изпълнителите са десетки и няма да ги изброяваме поименно, но искаме да ти обърнем внимание на няколко, които не са за изпускане. Като Том Йорк с проекта си Atoms for Peace например, в който се раздават още Flea (басистът на Red Hot) и Джоуи Уорънкър (барабанист на Beck и R.E.M.). Като Nick Cave and The Bad Seeds - Exit реално е най-близкият ти вариант да чуеш Push the Sky Away на живо. Ако пък на 8-и Snoop Dogg те смаже в Арена Армеец, може да те повтори и на 11-и на сръбска територия.

The Prodigy са от ветераните, чието шоу е абсурд да ни омръзне. За Fatboy Slim важи същото. Chase and Status и през Exit ще минат. А Dubfire ще подгрее на Петроварадинската крепост малко преди да ни разкърти на Cacao.

Sziget
Остров Обуда, Унгария
5-12 август
За да не ти дойде байгън от музика цели седем дни, на Sziget може да разнообразиш и с театър, изложби, виенско колело, настолни игри, психеделичен луминариум, че даже и с цирк. За своето 21-во издание фестивалът отново не изневерява на себе си и вади лайнъп от около двеста изпълнители във всякакво музикално направление, така че се приготви за хвърчене между сцените.

sziget_1_800

На 7 август са Nick Cave and the Bad Seeds, Alex Clare, Skunk Anansie и Chase and Status (те май са навсякъде). В програмата за 8-и забелязахме Dub FX, футуристичните Nero, инди таланта Реджина Спектър и Wax Tаilor, който разбира от смесването на трип хоп и електро с щипка суинг.

На 9-и август ще ни радват Blur, Емир Кустурица с неговия No Smoking Orchestra и инди чудаците Peter Bjorn and John. На 10-и ще слушаме исландското съкровище Емилиана Торини, ще се разкършим като пренавити пружинки на Parov Stelar Band, ще проверим как се е отразил Spirit-a на британците Editors, а ако сме пропуснали Nneka и Noisia по другите фестивали, те ще бъдат и тук.

Последните ни сили на 11-и ще изцедят инди рокаджиите Franz Ferdinand, сънародниците им The Cribs, френцузойката Zaz (която също първо ще е минала през Бургас) и хипнотичните австралийци Tame Impala.

Rock'n'heim
Хокенхайм, Германия
16-18 август
Rock'n'heim не разполага с богатата история на гореспоменатите колеги, но като гледаме какво са заредили за първото си издание, чака ги светло бъдеще. Признаваме си без бой - основната причина да се метнем на Hockenheimring са Nine Inch Nails. След като през 2008-а обявиха, че спират всякакви турнета, слава богу, не удържаха на думата си и сега отново са на път, че даже и албум вадят. Трент обеща, че ще е готов през септември и ни зариби с едно от парчетата.

deftones_1_800_01

Но Rock'n'heim си заслужава и по ред други причини: рок гурутата System of a Down и алтернативният култ Deftones, Tenacious D (сатиричната банда на Джак Блек и Кайл Гас), Nero и Franz Ferdinand, както и, не падай от изненада, Chase and Status.

Текст Нели А. Калчева

Името й е Велика и така, като я гледаме, напълно й подхожда