На палатки

icon
Sofialive.bg

В непосредствена близост до великолепния софийски #ДАНСwithme (разбирай - още този уикенд) са позиционирани два доста силни извънградски феста, към които смятаме да се отправим, когато работата по #ignorevolen е свършена - за да открием сезона на безкрайните летни нощи под онези звезди, които светят най-ярко, и на онази земя, която вибрира дори в съня ни. Графикът фактически е зареден поне до края на юли и кажи-речи няма събота-неделя да не бъкат от добре подплатен бас, транс, ембиънт, хип хоп, танцуващи огньове, загадъчни създания и всичко онова, заради което после тихичко си прибираме гривните в кутията под леглото. Както следва:

Tangra Eco Art Dance Festival
комплекс Свети Врач, село Поленица, Пирин
20 - 24 юни

tangra_8_960

Интернационалният колектив на артисти и, по всичко личи, трансформатори на енергия Quantum Tribe за трети път свиква на наша територия събор на шарените племена на отвореното съзнание и революцията на любовта. И те ще дойдат от (не преувеличаваме) цял свят, за да танцуват, пеят и обменят флуиди пет дни и четири нощи в околностите на Сандански.

tangra_4_950

Преди да ти кажем за сто и десетте часа селекция от най-силните ъндърграунд лейбъли за интелигентна електронна музика, настояваме да хвърлим едно око на лунния календар. Там констатираме не просто пълнолуние на 23 юни 2013, а и перигей (тоест нейно мистично величество ще бъде в най-близката до центъра на Земята точка от своята орбита). Това е особен период, внимавай, защото се изправяме лице в лице с желанията, които са зрели у нас в мрака, и сега ще дадат резултат. Атмосферата ще бъде енергийно наситена до козирката, подсъзнанието ще рипа като отвързано и въобще, удря часът на поетите, безумците и върколаците. Ако си мислиш, че датите на Tangra не са прецизно изчислени да съвпаднат с този момент, дълбоко грешиш и най-добре мини на следващия фестивал.

tangra_10_960


Ако се мяташ на борда, можем само да ти пожелаем вълшебен трип, но той и без нашите пожелания ще се случи. Quantum Tribe са опитни водачи. Освен аудиовизуалната психеделия на основната сцена (бегъл пример за която може да посочим тук), има и алтернативна зона - за експерименти в направления като глич-хоп, абстракт, етник и куп други. Свръзката между двете сцени е Духовната градина, където познай от три пъти дали ще има хатха и кундалини йога, ошо медитации, рейки, юмейхо и шиатцу. Останалите фини настройки те оставяме да си разцъкаш на спокойствие.

За пълна програма, транспорт, настаняване и фестивални правила - виж тук.
Билетът за петте дни е 70 евро от 
Eventim и 90 евро на място

Broken Balkanz
Стамболова поляна, Витоша
21 - 23 юни

broken_balkanz_1_l_dakova_960

С дванайсет лета история зад здравия си басов гръб Счупените Балкани на H.M.S.U. са толкова добре смазана машина, че няма какво да ти ги хвалим. Всъщност има - тази година забиват ново двайсе - дневната част на феста (от 8:00 до 20:00 и в събота, и в неделя) е съвсем безплатна. Виждаш по-горе, пред хижа Момина скала, новата локация, предопределена за епицентър на събитията. Артистите не ги виждаш, но идеално знаеш, че всяка година се подбират личности тип „гигант от най-влиятелния дръменбейс колектив", „австрийска сензация", „един от най-ексцентричните артисти на сцената в момента", „най-добрият дръменбейс диджей на Холандия" и така нататък. Четворката хедлайнери досега не са стъпвали у нас, така че разполагаме и с лек съспенс и приятна възбуда сред твърдите поклонници.

mmuuzzaa_1_960

Денонощно на линия, както винаги, ще бдят колеги от всички бас департаменти на съседните ни страни, както и самите безпощадни домакини от H.M.S.U.. Реанимиращите дейности ще заложат на спорт, уроци по миксиране и други полезни хватки, но ние специално разчитаме Ммууззаа да повторят миналогодишната чайна, мъничката читалня и кротките творчески занимания с философски приказки в сенките.

Пълната програма, организираният транспорт и фестивалните правила са тук.
Билетът за целия фест е 20 лв. до 20 юни от
Eventim.
На входа положението ще е 25 лв. за всичко или 20 лв. за вечер

Егуля фест
река Егуля, Плана
28 - 30 юни

egulya_2_960

Малък фест край приказна рекичка без абсолютно никакъв вход, без гости от чужбина и без пукната претенция, освен да си пуска всичко що му е на душата и да се забавлява братски в гората и съвсем точно ей тук: +42° 29' 0.60", +23° 23' 14.81" (42.483499, 23.387446).

Истината е, че за малко да пропуснем Егуля в настоящия план-график, обаче забелязахме в лайнъпа едно име и сърцата ни така, лекичко, прескочиха. По-възрастните читатели на този сайт може би ще си спомнят ерата на Z-Dimension, оупън еърите с непроизносими имена и цялата дивизия диджеи и продуценти, които, без да им мигне окото, произвеждаха най-интересните и криви звуци на младата ни тогава електронна сцена. В дъното на тази славна ера в Горна Оряховица и региона върлуваше Shamanez (и, доколкото ни е известно, все още е някъде там). Понякога се подписваше като Sekwent, а веднъж направи и чутовния албум Дефлорация със Cmotan MC... Обратно в настоящето - човекът ще пуска на Егуля на 29 юни вечерта, за протокола - техно, електро и танцувална електроника.

egulya_1_960

Ще ни прощаваш за твърде личните пристрастия към неговата персона, ама никак не е случайно, че му викат Shamanez, и ето - изпяваме си и останалото. Стилово двете денонощни сцени на Егуля варират от дъб и реге през сайкъделик и ембиънт до хип хоп, фънк и всичко между тях във всевъзможни комбинации. Специални съпътстващи занимавки не са заложени, но организаторите съветват по желание да се носят летящи чинии, федербали, табли, топки и други в жанра.

Пълната програма и тънкостите на транспорта са посочени тук.
Вход свободен

Nature All Hip Hop
къмпинг Trinity Rock Farms, до Велико Търново
12 - 13 юли

nature_all_hip_hop_1_912

Трите гвоздея в юлската ниско- и високопланинска програма още са далече и не всичките им кътни зъби са известни, но като начало сме си оградили един мащабен шести Nature All Hip Hop на брега на Янтра. В него по условие фигурират емсита от източния до западния фронт, чувани и нечувани крюта, бийтбокс, брейк, графити и въобще всичко необходимо за един уважаващ себе си общонационален преглед на хип хоп културата южно от Дунава. Докато чакаме по-голяма яснота и поименен регистър за 2013-а, препоръчваме този чудесен видеоматериал отпреди две години, в който тутакси може да се ориентираш за теб ли е това мероприятие, или за някой друг.

Кой, какво и колко точно - следи тук.
Фотография Любомир Личев

Artmospheric Festival
подножието на връх Издремец, западна Стара планина
12 - 15 юли

artmospheric_1_720

Начело в листата на седмия Artmospheric са берлинският минималист Monolake и Донато Доци, който преди четири години явно така хипнотично се е разписал в историята на фестивала, че идва за втора глава. Откъм българска страна ще се наблюдават доста от участниците в Tangra, както и отделни индивиди от Broken Balkanz и Егуля - ето ги тук обявените до момента главни действащи лица, разхвърляни по сцените. Все още не са навлезли в детайли за концептуалните инсталации, работилници и лекции, но курсът е природосъобразен, устойчив и изключения няма да се допускат. Имай предвид също, че капацитетът на феста е само 600 души.

За текущи новини, транспорт и фестивални правила - следи тук.
Билетът за целия фестивал е 55 лв. от Eventim до 7 юли и 70 лв. на място

Vola Open Air
връх Околчица, Стара планина
19 - 20 юли

vola_2_604

Седмица по-късно на Околчица се качва Ралф Дросемайер от Mo`Horizons, който незнайно как издържа два месеца без да ни навести, но сега има никак нелошата идея да се коалира с перкусиите на Я-я (Стоян Роянов). С огромен респект споменаваме и следващата световна величина на Vola - Иван Шопов, който на Broken Balkanz ще пуска в амплоато си на дръменбейс машината Cooh, но тук ще бъде в дъбстеп и айдием версията си Balkansky. Добави сега към гореизброените и триото на бургаския образ Митко Таралежков и - баш ни е драго! - македонските Културно Уметнички Работници, самопровъзгласили се за „суперкултурна мега-хит група". Схващаш ни мисълта - във Врачанския балкан ще бъде весело.

Подробностите предстоят да бъдат разкрити тук.
Билетът за целия фестивал е 20 лв. от
Eventim

Текст Стела Вълкова
Фотография Силвия Кацарска за Artmospheric (първата най-горе), Tangra Eco Art Festival (втората) и Егуля фест (третата)

Двама германци в центъра на София