Знаеш ли, че столицата на Австрия - Виена - е само една от двете столици в света, която има собствени лозя? Другата е, някак си логично, Париж, но френските столични лозя са по-скоро с историческа стойност, докато виенските не само произвеждат вино, но си имат и собствен специалитет, за който ще стане дума след малко.
Французите имат един израз - je ne sais quoi, използван за това неосезаемо качество, което прави едно нещо отличително или атрактивно. И точно такава е работата с австрийските вина - ефимерната им красота понякога е аристократично елегантна и въздържана, друг път - изискваща цялото ти внимание.
Добре е все пак да знаем някои факти за австрийското вино. Лозята на страната се намират в източната част на страната, където хладният (но не студен) континентален климат ражда искрящи сухи бели вина и елегантни плодови червени. Австрийските винени региони се намират между 47 и 48 паралел и това ги поставя на винената карта там, където е столицата на винена Бургундия - Бон. Повече няма да казваме.
Карта Wine Folly
Какво има в чашата?
Grüner Veltliner - Грюнер Велтлинер (последната дума произнасяна често и като ветлинер или ветлина и никога, това за немскоговорящите, като фелтлинер). Флагманът на австрийското вино, сортът, който слага страната на световната винена карта, квинтесенцията на австрийската винена култура.
Ароматите на грюнера изпълват цялата палитра, в която може да се представи едно бяло вино - от лекото, непретенциозно и свежо вино, подходящо за ежедневна консумация, до пищните и високо екстрактни вина с потенциал за отлежаване. Много типична за сорта е една определена пикантност, наричана от австрийците пиперливост. По-конкретно ароматите могат да се опишат като стрит бял пипер или цитрусови плодове, например грейпфрут.
Riesling - Ризлинг
Австрия е една от малкото страни в света, които правят
страхотен ризлинг и дори само за това си струва да я обичаме безпрекословно.
Австрийският ризлинг не е сладко-киселото недоразумение, което понякога ни попада
от странни, но явно смели дестинации. Австрийският ризлинг е винаги сух и е
отговорът на молитвата на всеки винен ненормалник. Няма такова нещо като
прекалено много ризлинг.
Zweigelt - Цвайгелт
Местен червен сорт. Все по-популярен напоследък заради
елегантността и плодовостта си. Лекота, свежест, непретенциозност - и във
виното това се оказват тайните ни любимци.
Blaufränkisch - Блауфренкиш
Blau (синьо) в името на сорта съвсем
правилно може да се тълкува като синя кръв. Това е благородникът на червените
сортове в Австрия. С местен произход и сериозна натура. Идва от равнините на
границата с Унгария, където климатът е доста топъл, съответно елегантността
отстъпва на сила и мощ.
Виенският специалитет, за който стана дума в началото се нарича Gemischter Satz (Гемищер Затц). Буквално това означава "смесена сеитба", като при виното се има пред вид смесено лозе или лозе, на което има различни сортове. Това са едни от най-старите лозя по света, има ги и в други държави, и често в тях има абсолютно мистериозни сортове. Виенският Купаж, както го наричаме в България е бяло вино.
Най-хубавото е, че ще можеш да се запознаеш с всички тези вина по време на ежегодния Grand Austrian Tasting във фоайето на хотел Хилтън на 15 юни.
Фотография Austrian Wines, водещата снимка - Dieter Steinbach
Още любопитни и полезни статии:
- Почивка на планина с деца - защо е добра идея?
- Гешев вече ще пътува с градския, защото маршрутите и графикът са загадка за всички
- Свети Валентин – празникът на любовта
- Къде в София за коледни подаръци?
- Най-доброто ръководство за вашата градска почивка
- Радев от Лондон: Това не е прощаване с кралицата, а специална траурна операция
- 7 важни урока за живота, които научихме от опит
- 36 причини да обичаш юли - и пак са малко
- Амбър Хърд с първо интервю след делото с Джони Деп (ВИДЕО)
- Ръководство за начинаещи онлайн казино играчи
Коментари