Отпий от лятото

icon
Sofialive.bg

Жасминът е известен като билката на нежността. Перфектно комбинирайки лекото си ухание със свежия и леко горчив вкус, той е една от вечните билки - онази, която от години се използва не само като лечител, но и като увековечител на префиния и изтънчен вкус.

Пътят на жасмина е дълъг, а мен ме отведе при Jasmine Gastro Bar на Раковска 114. Jasmine е едно място, където хората се събират, за да споделят летните си моменти заедно, а локацията му те предразполага да се разпуснеш повече, отколкото където и да е другаде. Там, в сърцето на столицата, за пръв път опитах маслини със зехтин и мед, а този път се върнах, за да видя къде отново ще ме отведе Jasmine. И той ме заведе при една много интересна и вълнуваща история.

Както може би вече си прочел в материала ни за новото име на удоволствието, Somersby нар е новият вкус на лятото. Той е не просто освежаващ, а и ти дава едно неописуемо усещане за лятото. Свежият му и балансиран вкус вкарват в ежедневието ти една нотка разнообразие и те карат да гледаш напред към вечерта след работа, когато просто искаш да седнеш някъде и да се отпуснеш с една чаша свежест.

Да, обаче има някои неща, които може би не знаеш за нара. Нарът не е просто един обикновен плод - онзи дето го рониш, а после сядаш да го изядеш. Е, и това е, де. Няма какво да те лъжa. Но има една интересна страна на нара, за която малко хора изобщо са се замисляли. И понеже Somersby и Jasmine Gastro Bar ни вдъхновяват да разказваме едни незабравими истории, ние решихме да ти разкажем тази на нара. И как той е минал дългия си път, за да стигне до една бутилка.

Нарът е един от седемте вида, споменати в Библията. Ако това не ти звучи достатъчно учудващо, може би трябва да знаеш, че нарът е бил отглеждан в региона на Израел хиляди години наред, като още древните забелязали, че листата му падали чак когато идвали най-студените дни на зимата, а започвал да покълва през най-топлите дни на пролетта. Бил е не толкова използван за хранене, колкото за декорация. Да, звучи странно, но е факт - много от храмовете в древен Израел са били декорирани именно с нарове, тъй като те са били характерни с отличителния си цвят и коронката, с която всички до ден днешен го свързваме.

img_8526_1100_01

Растящо чак от Иран до Хималаите, дървото на нара е било култивирано както в Азия, така и в Африка и Европа. Вкусът му е бил разпознаваем на толкова много места, че редки пътеписи на пътешественици са били изцапани със сок от зрънца нар, а местата, на които най-малко би очаквал да го откриеш през XVII век, стигали чак до Бахамите, Бермуда и Калифорния, където през XVIII век е бил един от най-търсените плодове на испанските заселници. След време се появили и комерсиализираните овощни градини за нарове, а до ден днешен ние можем да му се насладим в най-близкия до нас магазин.


Е, може и да знаеш всичкото това, може и информацията да ти е дошла малко в повече, но това действително няма значение. Няма значение не заради всичко, което прочете, а защото нарът вече е толкова близо до теб, че Somersby решиха да ни го подарят като един от новите си вкусове.

Каквото и да си говорим, Somersby и напитките им винаги са били едно много, много яко преживяване, но този път те наистина ни хвърлят в дълбините. Дълбините, където даже не трябва да прекараме петнайсет минути в ронене на един плод, за да усетим вкуса му.

Вярваш или не, Somersby нар е тук и е по-силен от всякога, а Jasmine Gastro Bar нямат нищо против да ти помогнат в пътешествието ти. Само се отбий там и ги попитай - нарът им е в хладилника, а ти ще се насладиш на една бутилка истински вкус и удоволствие.

А, да. И не забравяй - консумирай с мярка. И отпий от лятото.


Христо Станчев

Polaroid се разписа с нова инстантна фото-джаджа