Споделена визия

icon
Sofialive.bg

Ти си градски човек, животът ти е свързан със столицата, работата ти и интересите ти пулсират с ритъма на града, а в независимата му сцена намираш културен хоризонт и духовно богатство. Или имаш приятели, близки, познати, които са част от културната карта на града, от артистичното лице на София и ти ги подкрепяш и следиш работата им. А, ти също си част от тази сцена? В тези случаи отлично познаваш разнообразието на представителите на независимите изкуства, липсата на обединяваща платформа и хаотичното им съществуване - независимо, но също фрагментирано и разделено в малки общности. Отделни фракции, кръгове и артисти, действащи на принципа "всеки сам е воин“. И колкото това да е чаровно, толкова също е вредно за израстването на сцената, за комуникацията й с нови публики и с институциите, за борбата й отвъд оцеляването към посоки на растеж и развитие.

споделена визия image

Тук идва новият проект за развитие на свободната творческа сцена, наречен от авторите си "Споделена визия“. Хората зад идеята идват от различни сфери на изкуствата. Повечето са се занимавали и с букинг, организация на събития и разпространение на идеите и след години опит са стигнали до извода, че за да успеят да влеят живителна сила в свободната сцена е нужна по-стройна организация и добра комуникация на събитията и инициативите. Целта на това първо обединение е да проучи полето, мненията и също да сформира споделена визия от участниците в сцената в пет изкуства. На тази основа да даде предложения за развитие. Стратегия, която да е конкретна в създаване на надеждна среда за експериментални творчески процеси и артистично действие на по-високо професионално ниво.

Свободната сцена реално е люлката и двигателят на познати днес форми на изкуството, възникнали като независими творби или процес на работа и отговарящи на артистичните нужди на авторите си. “Ярък пример за това са джаз стандартите, които в същността си са авторски творби, поставили основата на цяло едно течение”, споделя Александър Евтимов, водещ на анализа в сфера "музика". Време е София да определи свой стандарт как свободната сцена се случва днес и да работи върху предложение за стратегия за развитие на свободната сцена за визуални изкуства, танц, театър, музика и литература.

споделена визия image

Другата основна посока, в която действа екипът, освен директна комуникация с независимите артисти и публики, е да разкрие възможностите в по-добро сътрудничество с администрацията, с различните съществуващи образователни, клубни и граждански сдружения и инициативи и с Общинските културни институти (ОКИ) в София. Част от визията за развитие е споделена с друг проекти инициирани от Асоциация за Свободен Театър, които пилотно ще създадат модели за развитие на два от ОКИ. Задачата им е да се модернизират инфраструктурата, обхватът и фокусът в посока съвременни изкуства. Приоритети на културните институти ще се обогятат и в дългосрочен план с модернизация и споделено управление ще допринесат за това столицата да осъзнае ценностите на свободната сцена и чрез изкуствата да намери мястото си в съвременността. Пряката комуникация с артисти и институции са заложени като основна посока за качествено развитие и растеж на свободната артистична сцена.споделена визия image

Предстоят и няколко важни събития на "Споделена визия". Представянето на индивидуалните резултати по всяка една от сферите на изкуство (танц, театър, литература, визуални изкуства, музика), включени в проекта, ще се провеждат в периода  29 август - 29 септември. На 4 октомври в Музей за история на София ще се състои второто (финално) обществено обсъждане на предложението на стратегия за развитие на свободната творческа сцена в София. В предходните дни ще се обявят и финалните резултати от направените до момента проучвания и изводите от техния анализ.


Ти също можеш да бъдеш част от споделената визия за свободна сцена. Само трябва да следиш страницата Споделена визия във Facebook, за да научиш за предстоящите срещи. Пак там и от страницата на проекта в ArtSofia ще разбереш кога и къде ще бъдат представени резултатите от проекта. За финал те каним да попълниш анкетата, която ще помогне в определяне на основните посоки  и цели за развитие. Ще се видим на или пред свободната сцена на София.

Фотография: Димитър Граматиков

Истински защитник на хип-хоп културата в България