Гледай си работата

icon
Sofialive.bg

Този израз хич не е случаен. Моля да не се бърка с "майната ти" или "разкарай се" или "духай". Изразът си е много точен отговор на всички разбирачи, с които сме заобиколени. Тези специалисти по всичко никога не се захващат с малки въпроси. Няма да ги видиш да дават съвети и мнения за това как да поправиш контакт или да преинсталираш програма на компютъра. Тези неща са им под нивото. А и там има реална опасност да бъдат разкрити. Или да ги удари ток.

Къде по-безопасно е да се разсъждава по големите проблеми на съвремието - финансовата криза в Гърция, геополитическите сблъсъци между Русия и Щатите, корупцията във ФИФА. А най-сигурната работа винаги си остава световната конспирация. Истинският разбирач там се чувства най-добре - едни евреи заедно с едни американци, с тайната подкрепа на едни други и с парите на швейцарците, но не без помощта на гейовете управляват света в тайна конспирация, заради която токът ни е скъп (макар да не е), страната ни е продадена (въпреки че никой да не е хукнал да я купува), а гражданите са пет пъти по-бедни от средното ниво за Европейския съюз (но имат и седем пъти по-ниска производителност на труда).

Всъщност точно трудът е най-големият проблем за разбирачите - ако те го практикуваха ангажирано, той би им пречел да виждат голямата картина. А тя е жизненоважна за всеки уважаващ себе си специалист по всичко - в голямата картина има големи играчи, разпределят се големи пари. Изобщо голяма работа! Какво ще се занимава той с глупости като образование и съзидание. Една книга стига и тя се нарича "Световната конспирация". Тя е универсален калкулатор за всички световни въпроси. Няма геополитически проблем, който да метнеш в центрофугата на световната конспирация и от другата страна да не излезе стройна теория за несправедливо устроения свят, управляван от тайни общества. А най-хубавото на това гениално помагало е че дори малките проблеми прекарани през него добиват лесни и удобни обяснения: "Как да имаме хубави домати, когато те (да не се бърка с група "Те") са ни натиснали отвсякъде с директиви и регулации."

Според разбирача проблемът е в това, че едни там ни имат зъб, а не че никой не ходи на село да отглежда домати. Разбирачът и така никога нищо не е отглеждал освен собствените си подозрения към света. Разбирачът няма нужда от доказателства за тези свои подозрения. Той "със сигурност" знае, че там някъде под земята в зала, обзаведена със златни мебели група зли старци си отмъщават на целия свят за отминалата младост. "Те" предизвикаха кризата в Гърция, за да накажат един работлив и достоен народ, "те" не дават на българската космическа индустрия да се развива подобаващо, "те" погребаха надеждите компютрите Правец да завладеят света, "те" изхвърлиха България от Световното (по каквото си изберете). Думичката "те" е магическа - зад нея могат да се крият всякакви и единственото, което ги обединява е необяснимата им омраза към нас. Вие лично тази омраза може и да не я чувствате, но за тази работа си има разбирачи. Те знаят всичко, виждат всичко и предвиждат всичко. И най-вече имат цялото време на света да ни занимават с безусловната ни компетентност. Само дето аз нямам време за тях. Затова като чуя разбирач му казвам: "Ооо, я си гледай работата!... Нямаш работа ли? Хич и не се учудвам!"

Дори да си нямаш Батмобил, с тези чехли си цял супергерой и нито едно Lego не може да ти се опре