Извънредно положение 11-та степен: Антистатик

icon
Sofialive.bg

Здравейте, Ива, Вили и Стефан. Как сте?

Ива: В постоянно движение към лаптопа, към имейла, към екселката таблица, към рекламните материали, към гостите, към изгрева и залеза, които го съзерцавам през прозореца на офиса на фестивала. Всичко е наред – активно движение, дълбок сън!

Вили: В извънредно положение!

Стефан: Все по-забързани и все по-малко статични. Но няма място за притеснение - ще става по-зле.

Ива и Вили, честито за наградата ИКАР. Как се чувствате след такова признание?

Ива: Благодаря! Малко ми е нереално, защото все още много публични институции неглижират това изкуство, не му дават възможност да се разгърне напълно и развива. Да не говорим за отношението към независимата сцена, която работи в нелеки условия. Въпреки това, щастлива съм, че има отваряне към различните форми на изкуството и се надявам това да се превърне в трайна практика. 

Вили: Щастлив! Досега съм получавал награда само извън България. Преди години това беше абсолютно невъзможно за представление, използващо езика на съвременния танц и пърформанс. Радвам се, че промяната е категорична и надявам се - устойчива :)


3. image

Така, събрали сме по друг повод: Извънредно положение 11-та степен: Антистатик! Опишете го с 3 думи.

Стефан: 10 дни, 18 представления, за 11 път. В София

Вили: Извънредно. Яко. Съвременно.

Ива: Заградена антистатична територия, в която освен много танц, ще има силно емоционално движение на материя, мисъл и тяло.

Кои са темите, които засягате в това издание?

Стефан: Разнообразни и покриващи голям спектър от съвременния живот. Артистите и техните представления засягат теми като:физическата промяна на човешкото тяло, фалшивите новини и радикалните политически движения в Европа, препратки в почит към значими фигури в музиката и танца.

Вили: Тялото като истина и постистина. Политиката като истина и постистина. Силата като истина и постистина. Антистатик обича да задава въпроси, а не да дава отговори.

Ива: Програмата тази година включва 18 представления на международни и български артисти, което прави сложна задачата да се синтезират темите. Интересното е, че откриваме фестивала с представлението „В почит към...” на легендарния Марк Томкинс, който се поставя на мястото на емблематичните фигури на модерния танц - Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард и закриваме с продукцията на Галина Борисова „Историята на вчерашния ден”, част от Българската танцова платформа. Отправната точка тук са дневниците на писателя Л.Н. Толстой и писането на дневници. Борисова отваря едно поетично пространство, в което приканва зрителя да се потопи в съзерцанието на отминалия спомен. И откриващото и закриващото представление ни връщат към историята на „вчерашния ден”, по свой, много интензивен и различен начин.

Ива, ще ни разкажеш ли за Жените-чудо?

Ива: “Жените-чудо” е представление, което провокира възприятията ни за различните измерения на силата, уязвимостта, атлетизма и женствеността през телата на две прекрасани изпълнителки – професионалните бодибилдърки Натали Шмид и Рози Харте.

Вили да ни каже повече за Пориви.

Вили: „Един мъж, една жена, вентилатор и осезаем полъх на въздуха, който ги свързва.“

Превръщате публиката в главно действащо лице в Опиянение и гняв. Стефане, можеш ли да ни кажеш как става това?

Стефан: Публиката е приканена да бъде активен участник и с наша помощ да възпроизведе много важни обществени събития, които са определили актуалното ни усещане за безпомощност. Например митът за 300 спартанци, удържали легендарната победа на Термопилите и абсурдния паралел с днешните паравоенни формирования, които ловят бежанци по границите. Публиката всъщност се забавлява в нашето представление, участвайки в паради, марширувайки с войниците на Д’Анунцио, изследвайки авторитарния характер и защитавайки или нападайки Европа от “бежанците-колонизатори” Нашият език е театрален, а цялото действие е подчинено на една голяма хореография, в която хората участват.

WOW, супер! Искам да ви питам трябва ли да си умен, за да разбереш такъв тип performance?

Стефан:Това е представление със свой език. Той достига до всеки. Така че“умността” не е фактор, но определено не пречи.

Ива: Това изкуство, както всички останали, не хапе, не е опасно и страшно, не те подлага на тест и изпитание. Нужно е само да се оставиш да те поведе по пътя му.

Вили: Преди всичко трябва да си любопитен и търсещ. Тези хора, според мен, са умните хора.

А трябва ли да го разбираш, за да ти хареса?

Вили: По-скоро е като  в любовта, разбираш го когато осъзнаеш, че ти липсва, че имаш нужда от него, че другото не е за теб, не те пали, не те възбужда.

Стефан: Не, разбира се. Разбирането и харесването са различни процеси. Малко като в любовта-не е необходимо да разбираш какво харесваш, нито е необходимо да харесваш това, каквото разбираш.

Ива: Съвременният танц въздейства на различни нива. Едно от тях е многопластовото преживяването, което предлага тази сценична форма, която е достатъчно гъвкава, за да провокира интереса на всеки зрител.

Какво ти носи като усещане съвременния танц и пърформанс?

Стефан: Носи усещане за днес и сега. С голяма доза ирония  и нужното уважение към миналото.

Вили: Това е моята политическа партия. Дава ми сили да продължавам напред.

Ива: Съвременният танц и пърформанс размества мисловните пластове и те приканва да съпреживееш случващото се тук и сега.

А къде ще можем да запазим спокойствие и да танцуваме?

Вили: ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Център за култура и дебат „Червената къща'' , Младежки театър, City stage, Галеря „Етюд“, Дерида Денс Център, Гьоте-институт България, Галерия „Структура“, @лма @лтер.

Достъпно ли е? И къде да си намерим билети?

Ива: Политиката на Антистатик е да предоставя достъпни цени на билетите, както и различни комбинирани билети – почти всички билети за програмата на „Българска танцова платформа“ са на цена от 8 лева, а голяма част от тези за международната ни програма струват 10 лева, ако бъдат закупени предварително. Всички билети вече са в продажба на касите на пространствата, касите на Easy Pay в страната, онлайн на EPAYGO.BG. Вашите читатели могат да намерят пълна информация на сайта на фестивала или на Фейсбук страницата на събитието.

Пожелайте нещо на SofiaLive.

Ива: Бъдете в неспиращо, емоционално заредено и вълшебно движение.

Стефан: Stay So cool, be Sofiaнец

Вили: SofiaLive, stay alive.

d. image

Автор: Злати Стоянова

Тук пък можеш да разбереш що е то златотърсачка.

Софийски университет „Св. Климент Охридски” - ФЖМК