Титаник е един от най-известните лайнери в света, известен със сблъсъка си с айсберг и трагичното си потъване на 15 април 1912 г. Ще ти представим 10 малко известни факта за Титаник:
1. Тренировка за употребата на спасителните лодки на кораба е трябвало да бъде проведена, но е отменена. Била е насрочена за деня, в който корабът потъва.
2. Известният по онова време шоколадов бос Милтън Хърши е имал билет за Титаник, но поради бизнес ангажименти отменя резервацията си.
3. Оцелял от трагедията японски пасажер е считан за страхливец, когато се завръща в страната си, поради факта, че не е един от загиналите.
4. Четирите емблематични комина са уловка. В действителност е работел само един от тях. Останалите три са били просто част от дизайна на кораба, за да изглежда той по-внушителен.
5. Бюджетът за филма Титаник е в действителност по-голям от този на кораба Титаник.
6. Айсбергът потопил Титаник започва своето смъртоносно пътуване някъде през 1000 г. преди новата ера.
7. Главният пекар на кораба оцелява, защото е пиел толкова много алкохол, че той запазва органите му в ледените води.
8. Титаник е единственият океански лайнер, който някога е бил потапян от айсберг.
9. Повечето от спасителните лодки не са били натоварени в пълния капацитет на възможностите им. Ако това се бе случило, всички пасажери щяха да оцелеят.
10. Катастрофата на Титаник би могла да бъде избегната, ако капитанът беше получил съобщение за айсберга 30 секунди по-рано.
Източник: Аctualno
А тук можеш да прочетеш 10 вдъхновяващи мисли от Чарлз Дикенс
Още от Нещо ново:
- Френски финес и италиански вкус в Палачони
- Софийски разходки: Иво Танев
- София си мечтае да поостанеш
- Живот и компас: Как пътува... Владо Карамазов
- Мечти, изваяни до реалност: Studio BSD и архитектурата като начин на живот
- Sol Dias Travel: свободата да пътуваш по свои правила
- Куп спортни звезди ще се включват във Велошествие в София тази неделя
- Безплатен пролетен фестивал в сърцето на София
- Ново място в София: Ciccione Panini Bar & Pizza
- Живот и изкуство: 5 любими произведения на... Мария Сапунджиева
Коментари