4 начина да повишим професионалната си квалификация

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Повишаването на професионалната квалификация е важно за всеки. Стремежът към развитие и растеж в кариерата е явление, което често се наблюдава сред младите. Те искат да усвояват нови умения и да придобиват нови знания както на работното си място, така и извън него. Това е разбираемо, защото подобряването на личните и професионалните качества води също до увеличаване на заплатата.
Разбира се, подобно повишаване на квалификацията е пряко обвързано с парични средства, които е възможно да нямате в момента. За да направите такава инвестиция във вас самите, може да се получите финансова помощ под формата на онлайн кредит от Ferratum.

В тази статия ще прочетете най-популярните начини за повишаване на професионалната квалификация.

1. Курсове

Курсовете стават все по-предпочитани като форма на образование в сравнение с техни алтернативи. Това се дължи на кратките срокове, за които могат да се завършат. Дори и някои по-продължителните са не по-дълги от няколко месеца. Именно това ги прави толкова привлекателни за служители от всякакви сфери и възрасти, които искат да развият нови умения.
Курсовете са и резонен начин да се преквалифицирате от една сфера в друга. Те в никакъв случай не могат да ви осигурят пълния набор от необходими знания, но със сигурност са подходящи като за начало.

2. Платени събития

Платените събития са модерният начин за получаване на know-how. Те показват развитието на даден бранш в световен мащаб. У нас този метод на самообучение придобива особена популярност през последните години. Тематиките са най-разнообразни, а лекторите са специалисти в съответната област. Обикновено подобен тип повишаване на квалификацията е и начин за развиване на социалните умения.
Все повече работодатели придават важност на меките умения на своите служители и ги развиват целенасочено, ако има нужда. Събитията са най-доброто средство за постигане на това.
Цените на билетите варират според сферата и обхватът на даденото събитие. Самото то може да протече под формата на конференция, лекция, обучение и прочие. Отворените събития – тези, за които не се заплаща – дават по-малко стойност и често са с цел реклама.

3. Академии


Академиите също са начин за усвояване на нови знания и умения. Те са друга алтернатива на формалното образование. Подобно на курсовете траят от няколко дни до няколко месеца. Програмите им са разработени така, че да обхващат различни направления в определена сфера на дейност.
В много случаи работодателите окуражават служителите си да повишат квалификацията си, за да получават по-високо месечно възнаграждение. Академиите са идеален начин това да се случи.

4. Семинари

Семинарите са последният начин за повишаване на квалификацията, който ще разгледаме в тази статия. Те, подобно на горепосочените, са предназначени за хора, които търсят развитие в кариерата си.
Чрез тях се усвояват нови тактики и методики на работа, взима се ценна информация и се усъвършенстват определени умения или се поставят основите им.
На която и от формите да се спрете, ще е нужно да платите определена сума, за да участвате. Международните формати дават повече стойност, но и цените им са по-високи. Ако се провеждат извън страната, това е свързано с допълнителни разходи. Въпреки всичко, това е инвестиция, която, със сигурност, ще ни се отплати в бъдеще.
Дори когато искате да повишите квалификацията си, но нямате паричните средства за това може да се доверите на небанковите институции.
Научете повече тук.