7 неща, които не знаехте за корейската култура

icon
Sofialive.bg
Източник: pexels.com

Корея е очарователна страна с богата и интересна история. Като всяка култура и тя си има своите особености, които може би ще ви изненадат. Тук ще се запознаем със 7 от тях, което е и щастливото число за корейците.

K-pop има богата история

K-pop жанрът или иначе казано популярната корейска музика, се радва на огромно внимание в глобален мащаб. Дори да не сте слушали този тип музика, със сигурност сте чували за PSY и неговата Gangnam Style, която има над 4 млрд. гледания в YouTube, нареждайки я в топ 10 на най-гледаните видеа на платформата. 

Това, което е интересно за популярната корейска музика е, че тя вероятно датира още от 19 в. Смята се, че началото и е дадено когато американски мисионер “запознава” корейците с фолклорни песни от САЩ и Великобритания. 

Първият K-pop албум пък се появява още през 1925. В днешно време интересът към К-pop е превърнал този жанр в мултимилиардна индустрия.

Едни от най-добрите брейк танцьори

Брейк танците бяха особено популярни през 90те, а нощните клубове често ставаха свидетели на “битки” между “брейкъри” с разнообразни умения. Разбира се, този вид танци дойдоха по нашите ширини под влиянието на американската развлекателна индустрия, като вълната достига и Азия. 


Корейците имат особен интерес към западната култура, а когато си харесат нещо от нея му се отдават напълно. Така Корея се превръща в един от световните центрове на брейкденсинга, като корейски групи са печелили множество международни състезания. Корея също така се готви да вземе златните медали на Олимпиадата в Париж през 2024, когато ще се състои и дебютът на брейк денсинга като олимпийска дисциплина.

Бордовите игри са на почит

Бордовите игри са на особена почит в страната, където все по-често изникват клубове, в които корейците могат да се отдадат на всякакви видове подобни развлечения. Освен местните вариации, популярни в Корея са също така и “вносните” игри идващи както от континента, така и от по-далечни земи. 

Съществува дори вид покер наречен бадуги, който се смята, че произлиза от Корея. Другата версия е, че е канадско “изобретение”, но фактът е, че името бадуги идва от корейски и означава черно-бяло куче. Подобно (бадук) е и корейското название на популярната азиатска игра Го, където някои от най-добрите международни състезатели са корейци.

Година по-възрастни

Ето и една загадка. Ако сте например на 32 години, заминете за Корея и срещнете кореец на същата възраст кой е по-голям? Въпросът може и да звучи странно, но всъщност корейците започват да броят възрастта си от 1. Тоест когато се родят те вече са на една година, което означава, че ако сте на една възраст с кореец то биологично той или тя ще са с година по-млади от вас.

Дали пък това е причината за младоликия вид на възрастните корейци? Едва ли. По-скоро се дължи на здравословния живот, както и на грижата, която полагат за своята кожа, за което е и следващата ни точка.

Козметични навици дори и сред мъжете

Козметичните процедури, а и пластичните интервенции, са широко разпространени в Корея. Дори мъжете ежедневно полагат старателни грижи за своето излъчване, като корейският ритуал за разкрасяване се състои от близо десет стъпки. Той включва няколко вида почистване, прилагане на различни кремове и изравнители на цвета на кожата, както и така важният слънцезащитен крем. 

Но корейците не използват каква и да е козметика. Местните жители са силно загрижени за природата. Затова козметики от натурални съставки и опаковани в еко опаковки са предпочитани в Корея, която сериозно се придържа към екологичните си политики и ангажименти за насърчаване на грижата за околната среда.

Доставка на храна на друго ниво

Бизнесът с доставки на храна и пазарски продукти изживява невиждан подем в България. Само в рамките на година на родния пазар се появиха редица нови местни и международни играчи, а коли, велосипеди, и мотопеди на доставчици непрекъснато кръстосват родните улици. Но знаете ли, че доставките на храна в Корея са сред най-напредналите в цял свят? 

В тази държава рядко се среща ресторант, който да не доставя храна. Обикновено доставчиците използват мотопеди, което означава бърза доставка без чакане в досадни задръствания. Не само това, но когато сте готови с храната си можете да оставите съдовете пред вратата на дома си и по някое време доставчикът ще се върне и ще ги прибере.

Бял ден и Черен ден

Наченките за празнуване на Деня на любовта започват още в първата половина на 20 век в Япония и то на друга дата, но минават десетилетия преди западния свят да наложи световното отбелязване на Свети Валентин на 14 февруари. 

Традиционно в Япония в Деня на любовта момичетата подаряват шоколад на своите възлюбени. За да им се върне жестът, навремето една компания за десерти въвежда 14 март като Бял ден когато мъжете подаряват сладки неща (обикновено маршмелоу откъдето идва и името на деня) на своите партньорки. Но защо изобщо споменаваме Япония? Защото традицията за Белия ден се пренася и в съседни държави, включително Корея. 

А какво е Черен ден? Това пък е денят на необвързаните, който се отбелязва на 14 април. Тогава корейците, които не са имали щастието да получат подарък на Свети Валентин или на Белия ден се събират…за да ядат традиционното ястие jajangmyeon