Намираме се в кухнята на +това,
час преди началото на мисия Цветни
лещи, в която Ангел (с жълтата фланелка)
и Веско възнамеряват да приготвят и
салатата, и основното, и десерта от леща
с различен цвят. Плановете им за десерта
специално са да извадят ориза от млякото
с ориз и да го заменят с... да, сещаш се с
какво. Добре дошъл в КЕКС.
В него няма невъзможни неща.
А тези
двамата просто не са истина. Понякога
- буквално.
Ангел: Вие сте чували
за нашите Брад питки, нали? (поглежда
Веско, строго) Стига! Стига вече с тия
фъстъци!
Веско: Какво? Аз не
съм ял въобще, ти яде. (продължава да
отваря пакетчето, невинно) Вие искате
ли?
Ангел: Брад питките
са наше изобретение.
Веско: Те са
съвършеното произведение на фаст фууда.
Питка с братвурст и горчица. Преди тях
имаше няколко варианта - всичките
неуспешни. Жан Клод ван Дамките бяха
същата рецепта, но с орехи. Понякога
чупеха зъби, затова отпаднаха. След тях
дойдоха Чък Нориските, но пак имахме
няколко инцидента с хора, изядени от
Чък Нориските...
Какво е важно да знаем
за вас, като не броим КЕКС?
Ангел: Това е Веско.
Дълго време бачкаше в една оптика. Много
се дразнеше на начина й на управление.
Опитваше се да я променя, за съжаление
не срещаше ответна реакция и реши, че
трябва да се включи в нещо, с което би
могъл да прокарва някаква промяна. Това
нещо е КЕКС. Заедно го създадохме. Той
живее под нас.
Веско: Не, вие живеете
над мен.
Ангел: Добре, окей.
Веско: Аз бях първи.
Ангел: В случая не
знам кое е по-добре - ти да си под нас,
или ние да сме над тебе... Да се върнем
на въпроса. Веско е уравновесен, привидно.
Непривидно не знам, въпреки че се
познаваме от девет години. Много обича
да си харчи парите за глупости, ама
много! За джаджи...
Веско: ... за гурме,
за колело. Не слизам от колелото. Друго,
около което мислите ни често се въртят,
е музиката. (Веско поддържа онлайн
радио - LMEY, което означава Let Me Entertain You и нонстоп върти селектирана от
него и приятели интересна, модерна
музика във всички жанрове - б. а.) И планината. А аз наскоро
започнах в една малка
кухня като готвач. Толкова е
малка, че в нея работим само аз и шефът.
Какво ще кажеш за
Ангел?
Веско: Ангел е добро
момче. Умен, интересен. Ерудирана личност.
Прочел е много книги. И е точно обратното
на мен по отношение на политическа
коректност. Понякога, когато трябва да
говоря от името на КЕКС и той не е до
мен, не мога да се справя по същия начин.
Пълен е с идеи, въображението му се щура
във всички посоки. Трябва му малко повече
амбиция да се захване с една от тях и да
я довърши докрай. Защото те са коя от
коя по-велики.
Например?
Веско: В момента не
мога да се сетя. Кажи някоя.
Ангел: Е, сега... Да
си кажа някоя велика идея ли?
Веско: Да, кажи си.
Ангел: Добре, ще го
кажа. Ще го кажа, обаче се надявам никой
да не го вземе... Всъщност нека някой има
топките да го направи това. Sofia
Hate Week.
Курирана от най-големите хейтъри
на София. С различни панели - градски
хейт, бизнес хейт, планински хейт...
Веско: Да, планинския
хейт - той го измисли и него. Ходехме
по курортите, на които караме борд
най-често, и пеехме една песничка, в
която основното е... мога ли да го кажа?
Ангел: Не знам
доколко ще е политически коректно, но
все пак би могъл. Пее
се за това как един от основните
играчи по българските планински курорти
е счупен, на немски.
Веско: Ходехме,
снимахме се и пускахме в YouTube.
Ангел: Наша
миникампанийка.
Веско: Ангел е
политолог. По-миналата година издигна
кмета на Враца, той водеше цялата
комуникация. А сега се занимава с
Политроник.
Ангел: Това е
неправителствена организация. Основната
идея е да промотира гражданското участие
на най-младите в обществения живот,
най-вече чрез училищните парламенти. В
момента обаче имам доста голяма заетост
в betahaus (където отговаря за посещенията и
тестовите дни - б. а.) и не
мога да се занимавам толкова сериозно
с нея.
С каква цел и при какви
обстоятелства създадохте КЕКС?
Веско: Създадохме
го, защото, когато Гелето каза „Абе,
брат, знайш ли кво, измислих най-якия
формат, чуй, чуй само...", просто нямаше
как да не го направим, защото е твърде
готино.
Ангел: Основната
причина е, че много обичаме да готвим в
приятелски кръгове - десетина човека да се
съберем, всеки да направи нещо или заедно
да го приготвим. Въпреки че аз не мога
да готвя. Едно време можех само една
рецепта и готвех винаги нея.
Веско: Шкембе.
Ангел: А, значи две.
Шкембе и Спагети ди Геле.
С какво бяха тези
спагети?
Ангел: С шпек, сух
шпек! Шегувам се - с каквото ми падне.
После се научих да правя и хумус и дотам
се изчерпват моите кулинарни умения.
Веско: Ако трябва
да кажа Гелето в какво готви най-много,
то е в кухненски робот. Значи, дай му на
него да пасира хумус.
Ангел: Но понеже
обичам, все пак, да показвам размах в
кухнята, решихме, че трябва да сме широк
колектив, който да работи и аз да обирам
лаврите! В един момент забелязахме също,
че се заражда една нова вълна в София -
и като начин на мислене, и като заведения...
Веско: Може да се
говори за бейби бум на кулинарните
блогъри.
Ангел: Абе, решихме
да разширим социалния кръг и да видим
какво ще стане.
И какво стана?
Веско: Първите проби
бяха много положителни. Аз чак се
изненадах. Дойдохме тук с малко зеленчуци
и плодове и започнахме да забъркваме
дипове с мед, синьо сирене и банани,
примерно. И станаха хора от масите да
видят какво правим и се включиха директно
- почнаха да мажат и те. Супер се
забавлявахме четири часа.
Ангел: Основната
идея е да видим как хората, без да се
познават, може да се разберат какво да
сготвят. В такъв колектив винаги ще се
види самият човек - кой ще надделее със
своето мнение, кой ще отстъпи, какви ще
се интересите му...
Тоест политическа
симулация под прикритие?
Ангел: Чиста проба
на бихейвиоризма или нещо такова.
Всъщност искаме КЕКС да е платформа за
споделяне на емоцията от готвенето.
Веско: Заставаме и
зад идеята за обучение и стимулиране
на хората да готвят и да спрат да казват,
че не могат.
Ангел: Да повярват,
че може да готвиш и без да имаш някакви
основни познания. Хващай се и го прави.
Как измисляте какво
да забъркате в КЕКС?
Веско: Търсим всичко,
което е вкусно.
Ангел: Търсим готина
тема, която звучи закачливо, и се опитваме
да я напълним със съдържание и смисъл
- било то нов, било то възстановяване
на стара рецепта.
Веско: На TEDxBG
тази година направихме халва с
масло, защото е безумно вкусно и защото
никой не се сеща да го прави. Попара също
ми се искаше, но отпадна.
Ангел: Съвсем нови
неща е трудно да измисли човек, при
положение че няма кулинарния бекграунд
на някой велик шеф.
Веско: Точно миналата
седмица си говорехме с Карлос от Lomo,
че никой няма да измисли рецепта повече,
защото колкото и да го мислиш, в крайна
сметка излиза, че всичко вече е измислено.
Който и блог да отворите, става
въпрос просто за различни комбинации
и адаптации. Ако започнем да пишем
рецептите в нашия сайт, сигурно ще е
пълен ташак.
Ангел: В никакъв
случай няма да се набляга на самата
рецепта, а по-скоро на начина, по който
е приготвена.
Как протича едно ваше
средностатистическо съвместно готвене?
Ангел: Дълго.
Веско: Гелето е с
една лъжичка до тенджерата и опитва
през цялото време.
Ангел: Голям съм
лакомник, да.
Веско: Аз искам да
добавям подправки постоянно. Често
спорим за това. Слагам много чесън, лют
пипер, канела, кимион и още много такива
любими подправки. Той ми е казал да не
прекалявам с тях.
Ако човек е това, което
яде, вие какво сте?
Ангел: Чипс със
сладолед. Аз много обичам джънк, между
другото. Да, да, гадна химия от магазина.
Веско: (към Ангел,
укорително) Разбрахме се да не говорим
такива неща... Ангел, да, малко ме дразни,
че яде толкова джънк фууд. Обясняваме
на хората: яжте здравословно, гответе
на децата си, не ги оставяйте да си
купуват от лавката гадна пица на парче
от микровълнова. И в същото време той
яде чипс. И пие монстъри и кола, и...
Ужасен е, наистина.
Ти как си?
Веско: Ако трябва
да съм честен, почти не си готвя вкъщи.
Ангел: А, и дюнер!
Не мога без вкус на дюнер.
Веско: Аз обичам да
готвя с хора или за хора - ако има някой
вкъщи, ще сготвя нещо вкусно. Обаче през
останалото време просто ме мързи. Иначе
обичам печено телешко и агнешко, пикантна
храна, всички видове супи, скара. И зелеви
сърмички.
Последен въпрос.
Всичко ли си изяждахте като малки?
Веско: О, да.
Ангел: Аз бях много
злоядо и травмирано дете от детската
градина. Само таратор ядях. Някъде в
пубертета се пречупих и започнах да ям
отново всичко.
Веско: Аз мисля, че
и в градината си изяждах всичко. Само
като усетех, че наближава моментът за
обяд, и си късах няколко листенца от
глухарчетата, за да си поръся салатата
с олд скуул рукола...
Кога и къде ще се проведе следващият експеримент на КЕКС - проверявай тук
Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев
Още любопитни и полезни статии:
- 20 бързи въпроса към... Петар Шварц, китарист на ALI
- The RITZ Specialty Coffee: Перфектната симбиоза между дневно кафе и вечерен аперитив
- 5 места за кафе и чай в София, които ще ви очароват
- Кажи ни кой е твоят приятел и ще ти кажем какво да му подариш
- 20 бързи въпроса към... Мартин Михайлов
- Перфектната среща: 6 ресторанта в София с романтична атмосфера
- Spa Hotel Santé: В сърцето на Велинград, в прегръдките на природата
- Dalina: удоволствието да подаряваш
- Зимни бягства: 4 убежища в подножието на планините
- Ново вкусово измерение: Umami и тяхното Никей меню
Коментари