Антон, който ти води елха на гости

icon
Sofialive.bg

Ти се занимаваш с елхи, но не си горски - какво точно правиш?
Старая се да съм “горски” поне през уикенда (смее се). Гората ми влияе изключително положително, презарежда ме и вдъхновява. Обичам растенията и реките, чистия въздух, мисля че имам култ към тях и може би в тази връзка започнах да се занимавам с koledna-elhichka.com. Целта ни е да популяризираме и предложим истински живите коледни елхички като алтернатива на привидно живите, отсечените и пластмасовите елхички за Коледа, които не харесваме.

Не искаме коледните елхички, може би най-яркият символ на Коледа, да завършват празника в кофата за боклук пред блока, след като са получили толкова много любов и дългогодишни грижи. Това не е хубаво. Вярвам и споделяме убеждението, че Коледа е символ на зараждащия се живот и всеки дом заслужава жива елха за Коледа.

елха image

Нерядко хората се оплакват, че живите елхички, които са закупили, не успяват да оцелеят след празниците, има ли някакво обяснение за това?
Няколко са основните причини:

1. Сорт, който не може да вирее лесно при нашите климатични условия;
2. Елхички, които са израснали в чужбина и са свикнали на друг климат;
3. Неправилно отглеждане в разсадника - в много случаи елхичките се засаждат и отглеждат директно в пръстта, защото е по-лесно и така растат по-бързо. При изваждането им обаче поне 80% от корените остават отсечени в земята и елхата се транспортира със съвсем малка коренова система, която не е достатъчна да се прихване. Правилно е дръвчетата да се отглеждат засадени с кашпи с дупки отдолу, за да развиват кореновата си система нагъсто вътре в кашпата, така че да може тя да се транспортира цялата на новото място за празника и след това за засаждане;
4. Неправилни грижи по време на престоя вкъщи;
5. Неправилно засаждане.

елха image

Как се роди идеята за "елха на гости"?
Коледна Елхичка на гости означава елхичката да бъде взета под наем за празничните седмици, след което камиончето на Коледна Елхичка да мине през януари, за да я прибере обратно в разсадника за отглеждане сред природата за догодина. Този природощадящ и удобен за домакинствата модел стана популярен през 2015 г. чрез стартъпа на двама германски студенти.


Да разбираме ли, че е най-добре да връщаме елхите в разсадниците?
На мен повече би ми харесало коледните дръвчета да се засаждат в града, но това не е толкова лесно за много хора, защото нямат информация къде имат право да садят, къде зелените площи са предвидени и годни за такъв вид растителност, а и хората нямат оборудването или времето да се занимават със залесяване, а също така големите кашпи са тежки за пренасяне. А след засаждането са необходими и последващи грижи няколко години, за да се адаптира дръвчето по-успешно. Иначе може да не се прихване и полоцените в продължение на 5-6 и повече години грижи преди това в разсадника, за да достигне до примерно 130 см, ще са били напразни. Връщането в разсадника и делегирането на грижите разрешава тези проблеми. Вместо коледните дръвчета да загинат, ще получат професионални грижи и ще продължат да растат и да допринасят за по-хубав въздух и ще могат да се върнат на следващата Коледа порастнали.

елха image

А ако не можем да стигнем до разсадника?
Транспортът обратно до разсадника е включен в цената и елхичките се взимат от домовете, така че всеки може да върне елхата обратно. С инициативата Коледна Гора бихме искали обаче да улесним оставането на дърветата в градовете и успешното им засаждане. Идеята е във фейсбук групата на инициативата всеки да може да публикува, че предлага или търси подходящо място за засаждане - например дворове на училища, детски градини, хотели, заведения, болници, общински зелени площи между блоковете и всякакви други. Предвиждаме нанасяне на местата на виртуална карта на Коледна Гора, така че всеки да може да избира удобно най-близкото до дома му подходящо място – например по път за работа или до супермаркета.

Има ли надежда за съдействие от Общината?
Миналата година попаднах на добра инициатива в район Витоша, където градинката на  колелото на трамвай номер 5 в Княжево и двора на едно училище в същия район бяха определени за засаждане на Коледни елхички.

Ти имаш ли жива елхичка?
Да, от миналата година, тази година ще ѝ е втората година вкъщи и се развива добре.

Може ли една елха в домашни условия всъщност да бъде щастлива?
Хм, дали на дърво могат да се припишат емоции като Щастие...Може би да, по Коледа стават чудеса :)

Текст Елисавета Петрова/ Снимки: Антон