APE|MEN

icon
Sofialive.bg

Срещаме се в Борис Чеширков, Иво Чалъков и Петър Съмналиев в Smugglers Diner. Мястото не е случайно - то е един от двата основни декора на видеото към чисто-новия сингъл "Pictionary" на APE|MEN - името, което в момента ги обединява музикално и идеологически. Едва ли се налага да мислиш дълго какво беше то, защото веднъж видяна продукцията се запечатва в съзнанието, а мелодията се превръща в мисловен саундтрак на деня ти. Именно това е и причината парчето да стане едно от най-споделяните неща в социалните мрежи последно време. "От NULLA студио, които са автори на видеото, бяха направили скаутинг за локации и в крайна сметка решиха да изберат две, които са в контрапункт - Ботаническата градина и това място. Много различни като настроение и доста универсални. Първоначално, имахме желание за кадри от лайв, за да се види енергията ни на живо. NULLA обаче излязоха с по-добра идея," обяснява ни Боби, докато поръчваме и започваме.

 Apemen image
Борис Чеширков

А как изобщо се роди идеята?
Иво:
Случката е следната: пичовете от NULLA бяха чули парчето и много го харесваха. Потърсиха ни с готова идея. Ние вече планирахме Pictionary да е с видео и всичко съвпадна. Впоследствие се срещнахме, обсъдихме, но детайлите и изпълнението са техни. Обичам да се шегувам, че бе знак от съдбата - те са NULLA, а ние с парчета от ZERO - беше повече от съвпадение.
Петър:
Добре е, че не се наложи да организираме целия процес, както често се е случвало в други наши проекти. Те се занимават с реклами и други комерсиални продукции. Но знаете, когато си по-артистична натура, искаш да правиш по-креативни неща, които да ти донесат истинско удовлетворение. Такава възможност те видяха с "Pictionary" - просто го направиха за кеф.
Борис:
Интересен момент е, че не се познавахме преди да започнем работа по клипа. След като ги посетихме за пръв път, стилът им много ни хареса. С тях се получи онова, към което винаги сме се стремели - общество, в което се разменят идеи по естествен начин. Музиката и визията се сляха перфектно.
Много интересни метафори са представени във видеото - какво искат да кажат те?
Б:
Има очевидна препратка към нощния живот и падането на бариери. Не е приказката за Пепеляшка.
Впечатление прави присъствието и на други култови софийски музиканти - Шута например.

И:
Историята с Шута си е забавна. Една вечер се видяхме в Билкова и той ми сподели, че му предстои да се снима във видеоклип на много яка песен. Аз, естествено не знаех нищо, освен че кастингът на „Pictionary" е минал. В крайна сметка се оказа, че бандата сме именно ние - май от него научих точната дата на снимките.

Песента наистина е супер яка.
Б:
Имаше я като вариант в дебютното ни EP ZERO. Искаше ни се обаче, да прозвучи по-ударно и клубно и затова се наложи да презапишем някои елементи.
И:
В интерес на истината, това беше парчето, което най не ни се получаваше - колкото и да го харесвах. Естествено, точно за него не достигна времето за постпродукция, защото имахме фиксирана дата за излизането на ZERO. Реално погледнато, това е песента, която e преминала през най-много трансформации. Отначало звучеше много по-алтърнатив. Но малко преди да ни се обадят с предложение за видеото вече разполагахме с новата, финална версия. И се получи супер.
П:
Това парче аз никога не съм можел да го понасям - от самото начало. Сега просто не го харесвам. (смее се)

Apemen image
Петър Съманлиев

Що за група е APE|MEN?
И:
И аз бих искал да знам. За някои изобщо не сме група ,"‘щото нямат живи барабани и бас'', например. В началото опитвахме двамата с Борис да си поделим ролята на основен вокалист, но, слава богу, тази ера приключи бързо и сравнително безболезнено. Тогава парчетата бяха по-претрупани и много по-рок. Истината е, че такава музика изисква много енергия и време за постпродукция и изчистване на излишни детайли. В движение намираме  точните си роли в цялото нещо и за момента всички сме доволни. Иначе, другото е горе-долу същото - или имаш яка идея, или не.
Б
: Доста нестандартно "направи си сам" инди, от трима китаристи, които се заиграват със синтове. Нямаме дръмър, нито басист. Въпреки това се оплитаме в кабели на сцената. Записваме и репетираме в олющено бивше студио на Лили Иванова. Писнало ни е от гръндж и Arctic Monkeys. Абе, цветна банда сме.
Как се появи името
?
Б: Gravity Co. има парче "Apeman". Кръстени сме на него. Оттам тръгна идеята за нов проект. Пък и всеки иска да е супергерой, а и тримата имаме маймунски свръхсили.
И:
Наскоро искахме да го сменим с уж по-яко, но се спряхме навреме и ,"новото''  ще го ползваме за някое ново парче. За хубаво или лошо, в APE|MEN си ни е късметът. Нищо че на някои им звучи като ,"аре и мен''. (смее се)

При пускането на ZERO и особено след осъществяване на видеото към "Cash", което направи Руши Видинлиев, пожънахте известен успех и в Щатите. Какво е положението в момента?
Б:
Получихме една поредица изключително позитивни рецензии от доста медии, най-вече музикални блогове. Дори влязохме в Examiner и Paper Cut - списания с огромен тираж. Отделно, 30-ина колежански радиостанции пък завъртяха парчетата. The Wild Honey Pie, например - един от най-сериозните блогове за модерна алтернативна музика, базиран в Ню Йорк, сравниха клипа с инди парти на покрив в Бруклин. Ние не сме там, живеем в София, но никога не сме били ограничени от граници или отделни географски региони.Във формата на Gravity Co. вие бяхте изключително активна българска група на европейската фестивална сцена. Имате ли нови планове за участия извън страната?
Б:
Активно разпращаме музиката си на различни промотори. Свири ни се на фестивали. Още търсим подходящи сцени за APE|MEN. Последно я намерихме на Капана Фест в Пловдив миналия септември.
И:
Там беше и най-добрият ни концерт до момента - имаше много хора и енергията беше точната.


Apemen image
Иво Чалъков

В момента се появяват нови и нови групи, съществуват хиляди фестивали, но нещата са някак много по-диференцирани, разпръснати в пространството?
П:
Според мен, времето на големите групи мина - и то не само у нас - така е в цял свят. В момента всеки прави музика и възможностите за това са много повече.
Б:
Петър е прав - надявам се Muse да са последната голяма група. Има страшно много готини и свежи явления, електронни, гаражни, които не жънат кой знае какви комерсиални успехи - много от тях едвам се издържат. Публика има, но не е лесно да й задържиш вниманието. Колкото до нас, ние никога не сме искали цялото внимание върху себе си, нито имаме амбиция за "номер едно". Искаме хора, с които да споделяме това, което правим, и то да бъде оценено или критикувано.
П:
Аз мога да изтъкна едно преимущество на местния музикален пазар - той действително е малък, но така много по-лесно могат да те забележат. Ако бяхме в Берлин или в САЩ може би изобщо нямаше да даваме това интервю.
И
: С видеото на "Pictionary" нещата се случиха много стихийно и бяхме приятно изненадани. То просто бе споделено във Фейсбук и не сме влагали никакви усилия в по-специална промоция. Хората го харесаха и започнаха да го споделят. От друга страна пък нито една телевизия не го е излъчила до момента, нито е проявила някакъв интерес. Парадоксално е.
Защо?

Б
: У нас няма подходящи музикални медии за проект, като APE|MEN. Това е огромен проблем. Като пускахме видеото за "Cash", което според нас е доста добро, го изпратихме на сериозна музикална телевизия. Оттам ни отговориха, че няма как да го завъртят, защото не се вмества в тяхната платформа. Окей, тогава. В крайна сметка  съществуват социалните медии като алтернативен канал - там всеки избира сам.

Казвате че музикални медии няма - какво обаче е положението със самата сцена?
Б:
Появиха се няколко интересни банди последните две-три години, например покрай лейбъла на Жоро от Остава - Homeovox Music, като Hayes & Y. Но няма динамична сцена и трябват свежи банди. Ние сме дали заявка и чакаме обратна връзка.
Сега като че ли се наблюдава едно завръщане на музиката и сцената от преди около 10-15 години - първо ММ, сега Анимационерите издадоха нов албум - как бихте коментирали това явление?

И:
За мен Анимационерите  ще останат  една от наи-интересните и иновативни банди от по-новата история на музиката в България - бих казал култова дори. И съм много щастлив, че решиха да развиват нова дейност, както и от факта, че успях да помогна за този албум, макар и само символично. Колкото до ММ мога да кажа, че през 90-е и малко след това, бяха основен фактор да има силна поп, рок и алтърнатив българска сцена. А сега тук липсват цели музикални стилове. Безкрайно ще се радвам да има някой в тази роля и сега, не е редно всичко да се случва само във Фейсбук.
Б:
Стига вече с миналото. За 15 години по света са се сменили няколко поколения музиканти. Иначе, Анимационерите са може би най-интересната банда въобще появявала се тук.

Да очакваме ли нов и свеж материал от вас?
Б:
Имаме много идеи и непрекъснато генерираме нови. Само в телефона ми има отправни точки за няколко албума. Повечето ни парчета тръгват от нечия идея, записана на малка машинка, като груувбокс или телефон. Никога не сме започвали парче от текст - при нас бийтът и бас линията поставят началото. Една от идеите е да снимаме репетиция - помещението ни е постапокалиптично, а бандата е с подходящ лайв заряд.
И: Наложи се за дълго да спрем репетиции и концерти. Но в новите неща отново ще има fuzz китарни и бас рифове, ще се придържаме към поп форма, ако не решим в движение нещо друго. Планираме съвсем скоро да се върнем в студио и на сцената - може би към средата на лятото. Между другото, успяхме да запишем кавър на едно много любимо парче, надяваме се скоро да заснемем и видео към него.

Текст Мартина Панайотова / Фотография Славея Йорданова

Трима китаристи, които се заиграват със синтове, оплитат се в кабели и звучат по радиото в Щатите