Бивше кино в София става търговски център

icon
Sofialive.bg

Бивш мултиплекс с 15 кинозали в София ще претърпи пълна промяна и в близко бъдеще ще започне да изпълнява други функции. Временният главен архитект на столицата Богдана Панайотова е издала виза за проектиране на смяната на предназначението на сградата на неработещата от години "Арена Запад" на бул. "Тодор Александров" в район "Илинден", пише в. "Сега".

ОЩЕ: Затвориха две от кината "Арена" в София

Предстои имотът да бъде преотреден в "за Обществено обслужване", става ясно от документа. В него се посочва и че при преустройството под сградата ще се изгради паркинг на две нива.

Съгласно Общия план на София теренът под мултиплекса се намира в градоустройствена зона "Общественообслужващи дейности" (OO). В нея корнизът на сградите е до 20 м, а позволената плътност на застрояване е до 60%. Озеленяването е 30%, от които 10% трябва да са с високи дървета.

ОЩЕ: Сгради на кината "Арена" в София са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител

"Издадената виза не допуска намалени отстояния към съседни имоти и сгради, включително през улица", посочва Панайотова. След изготвянето на инвестиционния проект той отново трябва да бъде одобрен от Столична община.

Години наред бившите мултиплекси "Арена Младост" и "Арена Запад" бяха обект на съдебни спорове, като от май 2019 г. те не работят.