Чък Бери

icon
Sofialive.bg

"Rock and Roll Music", "Roll Over Beethoven", "Johnny B. Goode"... невъзможно е да не познаваш тези песни откакто се помниш. Всички те са абсолютна класика и фундаменти в рокендрола. Те са сред основите, върху които е изграден и се развива най-динамичния и велик стил в музиката. И всички те са написани и записани от един и същи човек - Чък Бери. В Златната плоча на Вояджър единствената рок песен е "Johnny B. Goode". Приносът му за развитието на рокендрола е толкова важен, че като вдъхновение го сочат най-големите - и The Beatles, и The Rolling Stones. Джон Ленън казва за него: "Ако трябва да наречете рок енд рола другояче, викайте му Чък Бери." С китарните си рифове, преливайки влиянията от ритъм енд блуса и кънтрито, в динамична танцувална музика, текстовете, обърнати към буйните младежи и типичното си потропване с крака, приклякане и подскачане по сцената, Чък Бери превръща рокенрола не само в музика, но и в зрелище и социален феномен.

chuck berry image

Sweet Little Sixteen
Чарлс Едуард Андерсън Бери е роден на 18 октомври 1926 в Сейнт Луи, Мисури, в семейство от средната класа (баща му е предприемач, а майка му учителка). Произходът му дава възможност да се отдаде на влечението си към музиката от ранна възраст - нещо, което не е присъщо на повечето чернокожи музиканти от онова време. В училище сформира банда и изнасят първия си концерт, когато Чък Бери е още на 15.

Три години по-късно Чък е замесен в обир на три магазина и въоръжена кражба на автомобил и прекарва 3 години в трудово-изправителен дом. Освободен е на 21-ия си рожден ден през 1947. Започва работа в различни фабрики и цехове, а прясно оженен през 1948, Чък си докарва допълнителни доходи като свири на китара с различни музиканти.

chuck berry image

After School Session
Пътят му на наемен музикант го среща с Джони Джонсън, Мъди Уотърс, Бо Дидли и Уили Диксън. През 1955 Чък Бери записва негова версия на кънтри мелодията "Ida Red" под името "Maybellene". През това време концертните му изяви и динамичното му сценично поведение вече са му спечелили сериозна публика. За няколко седмици "Maybellene" продава над един милион копия и се заковава на първо място в класацията за ритъм енд блус на Билборд.

Първият му албум неслучайно носи заглавието After School Session - записан е на четири сесии от 1955 до 1957 в студиото на легендарните братя Ленърд и Фил Чес - едни от хората, допринесли най-много за развитието на рок и блус музиката. Оттук насетне го чака бляскава кариера чак до 1962, когато Чък Бери прекарва 20 месеца в затвор по обвинение за връзка с малолетно момиче.


chuck berry image

St. Louis to Liverpool
Когато излиза от затвора, Чък Бери неочаквано е на гребена на вълната, понесена от младите британски рокендрол банди The Beatles, Beach Boys и The Rolling Stones, които го сочат като основно влияние и записват кавъри по негови парчета. Логично, Чък се впуска в супер успешно турне в Англия, като през 60-те не престава да записва и издава музика. Макар и с поувяхнала слава в края на десетилетието, името му не престава да циркулира в класациите и по щандовете с плочи на музикалните магазини. През 15-те години между 1964 и 1979, когато е последният засега студиен албум на Чък Бери той записва и издава хитове като "No Particular Place to Go", "Come On", "I'm a Rocker", "My Ding-a-Ling".

chuck berry image

Hail! Hail! Rock 'n' Roll
През 70-те и 80-те Чък Бери издава серия от концертни и сборни албуми, като не престава да изнася концерти. Създава си обаче славата на невъзможен артист за букинг агентите. Обича да пътува сам със своя Gibson и държи с него на сцена да излизат местни бекъп състави, с презумпцията, че те ще знаят песните му. Той не разговаря с музикантите, не им благодари след концерти, нито им раздава сетлистове преди шоуто, надявайки се, че при първия негов китарен акорд, те ще знаят коя песен да започнат да свирят. Резултатът е много фалшиви концерти и тотална липса на синхрон между състава и неговия лидер. И все пак той е жива легенда и концертите му се посещават винаги, а той изнася средно между 70 и 100 лайва всяка година.

През 1986  Кийт Ричардс, Ерик Клептън, Ета Джеймс, Джулиън Ленън, Робърт Крей и Линда Ронщад организират два концерта, с които да отпразнуват 60-ия рожден ден на Чък Бери. Запис от тях излиза на следващата година под името Hail! Hail! Rock 'n' Roll - документален филм, включващ както концертните записи, така и интервюта с Чък, репетиции за концертите и кратки разговори с легендарни музиканти за влиянието на Чък Бери върху тяхната музика.

chuck berry image

Chuck
На 90-ия си рожден ден (18 октомври 2016), Чък Бери обяви, че е готов с новия си албум - първи запис с негова авторска музика от Rock It от 1979 насам. Чък посвещава албума на съпругата си Темета Бери, с която са женени от 1948 и бракът им е сред най-продължителните в шоубизнеса - над 68 години заедно. В Chuck свирят още неговия лайв бенд и две от четирите му деца. “Този запис е посветен на любимата ми Тоди. Скъпа, аз остарявам! Работих по този албум много дълго време. Сега вече мога да окача обувките си до стената." Чък Бери наистина окача обувките си - на 18 март 2017 е открит мъртъв в дома си. А светът очаква Chuck и сваля шапки в чест на един от пионерите на рокендрола.

Текст Ивайло Александров

Пекарната е повод за спирка по "Скобелев", който не беше нещо особено между Петте кьошета и НДК