Дамата с оскарите

icon
Sofialive.bg

Признаваме си, че не й обърнахме внимание в Гордост и чувства от 1995-а, където се хванахме за хладния чар на Ема Томпсън и изобщо не се пуснахме. Но само година по-късно се поправихме - като я видяхме в мракобесния Джуд по романа на Томас Харди. Стана ни ясно, че това момиче не е шега работа и тамън да я харесаме, взе, че мина големият кораб и помете всичко след себе си.

Кейт Уинслет обаче пази топли спомени за работата си в Титаник, но това не е неразбираемо - все пак прибра хонорар от 2 милиона долара. Оттогава с Лео ди Каприо са такива приятели, че той с гръм и трясък заявява: „Кейт е най-талантливата актриса на своето поколение".

Е, не покрай Титаник, а покрай следващия им общ филм - Пътят на промените от 2008-а. Това е и единственият, в който сериозната англичанка е режисирана от вече бившия си съпруг Сам Мендес (втори бивш след Джим Трипълтън, и той режисьор). И точно всички започнаха да ръкопляскат за ролята й на отчаяна съпруга през 50-те в САЩ, когато излезе Четецът. Кейт си прибра Оскара за образа на бивша надзирателка в концлагер напълно заслужено и без ревливи речи. Напълно я разбираме - ако не го бе взела и този път, щеше да къта в биографията си цели шест номинации.

1_1024

„Как, по дяволите, съм такава късметлийка, че имам два супер силни филма в рамките на 12 месеца? Да, наистина се случва рядко и е забележително. Може да не ми се случи отново и съм напълно наясно с това. Но да ви кажа правичката - бая ще се потрудя да ме сполети пак."

Ние й вярваме напълно и дори бихме се заклели, че това момиче има талант. Кейт Уинслет е дяволски добра актриса - сети са за Блясъкът на чистия ум (направо гениален), за Айрис (Кейт като младата Айрис Мърдок), за Малки деца (тук отново е отчаяна съпруга) или за споменатия вече Четецът, който ни махна главите, без изобщо да преувеличаваме.

2_1024_03


Сега я чакаме като Милдред Пиърс в едноименния сериал, който получи рекордните 21 номинации за награда Еми. Но с чисто сърце ще минем и без откровения от рода на: „Може да прозвучи странно, но никога не съм имала желание да ставам известна. Никога не съм била и свръх амбициозна, никога!" или пък „Нямам тайни за перфектната си кожа. Просто използвам грим. Дори имам пъпка на брадичката, но зная как да я скрия. Мога да ви покажа." А също и най-любимото ни: „Често наблюдавам жените със страхотни джинси, високи токчета и къси тениски. Мисля си: трябва доста да се потрудя, за да изглеждам така. Но после си казвам: те едва ли са щастливи на тези токчета."

3_1024_01

Не че не разбираме как и известните са хора, но нещо взе да ни писва, когато интелигентни актриси флиртуват с това. 35-годишната Кейт Уинслет обаче просто си е такава - бяла и добричка. Онзи ден например научихме как спасила майката на милиардера Ричард Брансън от пожар, а от лондонската пожарна веднага й предложили да посети тренировъчния им център. Тя отказала, но преди това казала: „Надявам се, че действията ми ще окуражат повече млади жени да се замислят за кариерата на пожарникари." Шегаджийка.

Сериалът Милдред Пиърс тръгва на 5 септември по НВО - първата му серия е от 21:05

4_1024_03

Сдобива се с дрехите си по странни пътища, а като остарее ще носи еспадрили