Джейми Оливър

icon
Sofialive.bg

Джейми Оливър може да се изфука с почти положителна роля и в South Park, макар че гаднярите само споменават името му в един от най-яките епизоди - „Medicinal Fried Chicken" (хвърли око на джъмбо топките на Ранди Марш), в който основателят на KFC поръча убийството му, за да не изнесе реч пред ООН. Това лято феновете на британския готвач, когото познаваш от 24Kitchen, му приписаха победа над американската верига McDonald's, която обяви, че променя рецептата на бургерите си. Въпреки че отрече това да е свързано с 38-годишния Оливър, има какво да си спомним от проекта му Jamie Oliver's Food Revolution, който преди да дойде прекалено скандален на ABC, бе награден с Еми (2010).

jamie_oliver_6_800

Оливър се опита да вкара джънк зависимите американци в по-добра форма, като им показа, че ядат онези части от телешкото, „продавани на най-ниската възможна цена за кучешка храна" и промити в амониев хидроокис (Е527). В САЩ Комисията за контрол на храните и лекарствата допуска употребата му като антибактериален агент, така че битката на Оливър можеше да е само на принципа „посочи и засрами". Постара се и като занесе в училище купа със смес от мазнините, кожата и вътрешните органи на пилето, от която, след пържене в силно нагорещена мазнина, се прави пилешки макнъгет.

jamie_oliver_2_800

Вярно, че това е възможно най-симпатичното лице на гузната съвест, ако ти се случи да подушиш някое чийзбургерче, но не всички харесват натякването му какви боклуци ядем. През 2005-а Оливър поведе кампанията Feed Me Better за подобряване на качеството на храната в британските училища. Това го изстреля в годишната зрителска анкета на Channel 4 „Най-вдъхновяващата политическа фигура", но засегнати от новото зеленчуково меню граждани, възразиха, че то не може да е единственият избор. Така със следващия първи звънец училище в Южен Йоркшир се прочу заради няколко родители, които подаваха на децата друга храна - през оградата. Протестиращите обаче не успяха да подложат на съмнение 28-те милиона паунда, отпуснати за проекта от тогавашния министър-председател Тони Блеър.

jamie_oliver_7_800

Оливър и Блеър си стискат ръцете още в края на 90-те години, когато младият готвач е поканен да направи обяд на Даунинг стрийт № 10 (но да пропуснем конспирациите). Първото му тв шоу Голият готвач (заглавието е заради простотата на рецептите) вече е дебютирало. Завръзката е в култовия ресторант The River Cafe, за който през 1997-а BBC правят документален филм и синеокият чешит Оливър попада в обектива.


Има доста широкоскроена представа за себе си, твърдейки, че пра-прадядо му Джон е от судански произход. От Sunday Express даже се заемат да разследват това, но не откриват нито капка суданска кръв или следа, освен че Джон веднъж се върнал с приятен тен от Африка.

Джейми е израснал в Клейвъринг, Есекс, където от дете се мотае в кухнята на ресторанта на родителите си - Cricketers. Напуска училище на 16 и по-късно придобива национална професионална квалификация City & Guilds. Първата му работа е като сладкар в ресторанта на Антонио Карлучо - Neal's Yard. Днес е автор на десетки кулинарни тв поредици и книги, издава списание, собственик е на веригата ресторанти Jamie's Italian.

jamie_oliver_11_960

Любим епизод от кариерата му е кауза проектът Fifteen, който стартира през 2002-ра. Обучава и дава шанс за работа в ресторантьорството на петнайсет младежи в неравностойно положение или с проблеми с наркотиците (или с полицията). След успеха на начинанието в Лондон, Fifteen ресторантите стигат до Амстердам и Мелбърн. Междувременно Оливър отнася Ордена на Британската империя и влиза в списъка на най-богатите британци под 30.

Единайсет години е рекламно лице на веригата супермаркети Sainsbury срещу два милиона долара годишно, но е лошият във връзката, мрънкайки публично, че не купува от вериги, а от производители, за предпочитане местни, и че боклуците в супермаркетите отиват в обяда на милиони деца. Защитава каузата си със заснетата в Ротердам поредица Министерството на храната на Джейми, в която хората са насърчавани да си разменят рецепти и да готвят с пресни продукти. Преди две години обаче му се наложи да се засрами, тъй като се чу, че в негов ресторант в Глазгоу съставките за сосовете са доставяни от индустриална зона. Навлече си и вайканията на групи за правата на животните заради клане на агне в ефир. Точно PETA обаче го похвали, че добре е показал проблема с методите в кланиците.

jamie_oliver_10_960

В последно време забива бързи рецепти, тъкмо за любители като нас, дето хем ни се готви, хем нямаме време. Телевизионният хит 30-минутни ястия бе последван от бестселър по темата, който се задържа 800 дни в топ 100 на британската Amazon. 15-минутни ястия пък стана най-продаваната книга с твърди корици за 2012-а, като изпревари новата на Джей Кей Роулинг три седмици преди края на годината.

jamie_oliver_4_800

Оливър призна, че е прочел нещо от корица до корица едва тази година - страда от дислексия. Честта имат Сюзън Колинс и романът й Възпламеняване от трилогията Игрите на глада. Казва си и че не може да устои на любими неща от детството като компоти или евтин яйчен крем или пък пържени във фритюрник скариди. Най-много хвали менюто на бременната Джулс - паста, салата от цикория и кресон и малки бадемови тарти. Често го приготвя на съпругата си, която само може да се радва, че вече не е модел. Преди фамилията Оливър, четирите им деца носят дългите имена Попи Хъни Роузи, Дейзи Бу Памела, Петал Блосъм Рейнбоу и Бъди Беър Морис. Е, по-лесно ни е да запомним рецепта.

Текст Елица Николова