Джордж Ромеро

icon
Sofialive.bg

Когато бяхме хлапета и започвахме да се вълнуваме от хорър филми, зомби поредиците бяха вече отделен поджанр. Гледахме настръхнали гротескно-забавните Нощта на живите мъртви, Зората на мъртвите, Денят на мъртвите, без тогава още да си даваме сметка за значението на филмите на Ромеро.

george romero image

Нощта на живите мъртви е заснет като образец  на независимито кино през 1968. Направата му е струвала едва 114000 долара, а приходите му от прожекции и продажби по цял свят вече отдавна са прехвърлили 18 милиона долара. Отличният грим, напрежението, историята и кървавите сцени са толкова силни, че пуританите и по-впечатлителните зрители го критикуват като негледаем. Бързо обаче критиката го аплодира, филмът се превръща в култов, а в Националния филмов регистър на САЩ е вписан като "културно, исторически и естетически важен".

Джордж Ромеро всъщност не прави просто кървави зомби хоръри, с които да стряска тийнейджъри. Режисьорът използва филмите си, за да заяви позиции - те са едновременно филми на ужасите, но и социална сатира. Той е сред първите режисьори, които взимат чернокож актьор (и то неизвестен дотогава), за да играе главната положителна роля във филм (Дуейн Джоунс като Бен в Нощта на живите мъртви).

george romero zombies image

И разбира се, остава наследството на Джордж Ромеро като пионер в областта на хорър жанра. Както сам той казва, "докато навремето бях сам на детската площадка, сега зомбитата са навсякъде". Филмите му вдъхновяват цели други поредици, съчетаващи гротеска, хорър и хумор, най-популярна от които е тази за Злите мъртви с Брус Кембъл. Или да се сетим за култовия музикален кратък филм на Майкъл Джексън Трилър. Да не говорим за купищата компютърни игри, комикси и независими филми, вдъхновени от онзи черно-бял независим филм, излязъл преди 50 години.


george romero image

Джордж Ромеро е роден на 4 февруари 1940 и почина снощи, на 77-годишна възраст, след кратка, но ожесточена битка с рак на белите дробове. И след като промени хорър жанра завинаги.

Пионерът на зомби киното си отиде на 77