Ето защо зехтинът е най-важната мазнина

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Знаете ли, че само половин чаена лъжичка зехтин на ден е достатъчна, за да намали с 20% риска от инфаркт? До този извод достигат учени от Харвард, които изследват здравословното състояние на близо 100 000 души в продължение на 24 години, цитирани от британският вестник Daily Mail.

Повечето експерти са единодушни, че зехтинът, особено екстра върджин, е полезен за здравето. Той съдържа мастна киселина, наречена олеинова киселина, която ограничава възпалителните процеси.

Сърдечно-съдовите заболявания са едни от най-честите "виновници" за смъртни случаи както в развитите, така и в развиващите се страни, вземайки милиони жертви. Именно зехтинът, но и други растителни мазнини като царевица, рапица, шафран и соя, предпазват от подобни рискове.

Ако замените животинските мазнини с растителни масла, включително зехтин, това може да подобри сърдечно-съдовото ви здраве, посочват учените. Те са категорични, че зехтинът е много по-полезен от повечето животински мазнини и маргарина.

Забравете за маслото, маргарина, майонезата или млечни мазнини и изберете зехтина – това ще укрепи здравето на сърцето ви. При консумиращите повече от половин супена лъжица зехтин на ден, има 15 на сто по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, посочват учените.

Редица изследвания доказват връзката между високата консумация на зехтин и доброто сърдечно-съдово здраве, особено в средиземноморските страни, където хората обичайно използват големи количества от маслиновата мазнина.

Зехтинът може да увеличи живота ви с години, твърдят медицинският консултант д-р Сара Брюър и диетологът Джулиет Келоу в тяхната книга "Яжте по-добре, за да живеете по-дълго".


Те доказват, че в зехтина се съдържат антиоксиданти, които могат да предотвратят, или да забавят развитието на тумори. Освен това, зехтинът намалява вредния ефект от холестерола, високото кръвно налягане и подобрява когнитивните функции. Маслиновата мазнина намалява риска от инфаркт и инсулт.

Диетолозите обаче посочват, че зехтинът е висококалоричен и трябва да се консумира умерено. Най-добре е по една супена лъжица на ден.