Гарард Конли

icon
Sofialive.bg

Гарард Конли е от новите софиянци - писател, учител и LGBTQ активист. Един американец, попаднал в София като участник в Созополските семинари по творческо писане на Елизабет Костова, който твърди, че е влюбен в страната и хората й.

За пръв път Гарард вдишал въздуха на Източна Европа, докато бил доброволец от Корпуса на мира в Украйна. Там обучавал учители и ученици от 10 селски училища как да се предпазват от СПИН.

garrard1_1024

Гарард за пръв път попада в София на път за Созополския семинар по творческо писане през 2012
В София всички тези големи български и американски писатели говореха за езика, преводите и изкуството през цялото време. Помня, че си помислих, че отдавна не съм се чувствал толкова щастлив, както докато се скитах по тесните градски улички в малките часове и говорех за това, което има най-голямо значение за мен. Всеки път, когато се върна в София, се опитвам отново да се промъкна в този чудесен сън, да намеря отново изкуството и красотата и не е трудно да ги забележиш. Снегът на Витоша, някое странично магазинче, пълно с антики, книжния пазар със скритите му съкровища.

Едно от любимите ми неща в София е това, че историята се вижда с просто око. Всеки път, когато завия зад ъгъла, имам чувството, че виждам различно лице на града. Има заемки от европейските архитектурни стилове, има го античния град с донякъде открития колизеум, има ги съветските влияния. София е уникален микс от всичко това, така че в каквото и настроение да съм, винаги мога да намеря някое кътче от града, което да ме приюти.

Впечатленията от хората също са позитивни, но това май е типично за цяла Източна Европа
Поразява ме колко са мили непознатите. Трите години докато служех като доброволец в Украйна, непрекъснато се изумявах от това колко много хора искаха да ми помогнат да се справя. Това, разбира се, противоречи на популярното мнение, че украинците са студени. Може и да изглеждат такива в първите няколко дни, но всъщност е пълно с много мили хора. Непознатите ми помагаха да си намеря пътя. Семейства ме канеха в дома си и ме нагостяваха обилно. Винаги съм смятал, че опитът ми от Корпуса на мира е късмет, че няма никога повече да намеря подобно гостоприемство. Но София само засили вярата ми, че хората по природа са добри. Докато се настанявах в града, толкова много хора искаха да ме насочат откъде да си пазарувам, къде да ям, къде да намеря добра музика, и т.н. И тези хора продължават да ме наглеждат. Естествено, аз имам и този късмет, че работата ми в Американския колеж ме закотви в една постоянно подкрепяща система, но и много хора извън Колежа ми помагат.

garrard2_1024_01


Мислиш ли, че София е достатъчно толерантен град?
Само от година живея тук. Мога обаче да кажа нещо за толерантността. Като писател, който не крие, че е гей, често съм се тревожил, че в България хората може да не ме приемат. И въпреки че съм се притеснявал на публични места, когато съм бил заедно с приятеля си, никой не ни е заплашвал открито, както и ние не сме били твърде интимни по улиците. Когато стигнем до тази тема, по време на вечеря с приятели, разговорът често затихва за миг, а после тръгва в друга посока. Мисля, че това е нивото, на което се намира София по отношение на LGBTQ правата. Понеже съм расъл в малък град в Южните Щати, мога да кажа, че това е за предпочитане пред агресията на някои тесногръди хора там. По-голямата част от живота си съм живял в страх, но в София не е така. Тук има много здрава мрежа, която подкрепя общността ни. Имах щастието да бъда поканен на TEDx тази година и говорих пред  голяма аудитория за това, което съм преживял защото съм гей. Когато приключих с речта си, публиката ме аплодира дълго и никога в живота си не съм чувстал толкова голяма подкрепа. Беше връхна точка за мен и се случи имено в София.

Чувстваш ли се у дома си в София? Вдъхновява ли те градът?
София е новият ми дом. Харесва ми да преподавам на учениците в Американския колеж (които между другото са блестящи) и ми е приятно ежедневието в града. Повечето ми колеги казват същото. Мисля, че е доста лесно да се влюбиш в града, и фактът, че тук срещнах партньора си, прави усещането още по-силно. Чувствам се дълбоко свързан с културата тук и не мисля, че някога ще правя нещо, в което София да няма главна роля. Тук ми върви и писането. Завърших първата си книга в срок и това за мен беше повратен момент. Много се притеснявах, че няма да имам време и за писане и за преподаване, но някак се справих и съм много благодарен на София, че направи това възможно.

garrard3_1024

Ако трябваше да застанеш пред журито, което избира европейска столица на културата, как щеше да защитиш кандидатурата на София?
Бих казал на комисията: Не се спирайте само на очевидното. София е уникална и смела, красива и малко дива и заслужава да попадне под прожектора. Дайте й няколко дни. Вижте различните й страни, чуйте разказите на софиянците, елате да видите колко вълнуваща е историята й точно сега и после се влюбете. Това направих аз.

Sharing Sofia e неформалният говорител на града, през разкази за хора и места, в подкрепа на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.

Текст Яна Пункина

fasha_sofia2019_624

Не мисля, че някога ще правя нещо, в което София да няма главна роля