На колко години сте?
Гари: На 51, но не ми личат. Нямам деца и бивши жени.
Бени: След седмица ставам на 40 и ще празнувам въпреки
поверието, че не трябва да се прави. Даже писах мейл до Светия синод да ги питам
това християнска догма ли е, или какво. Отговориха ми веднага и обясниха, че
няма такова нещо.
С какво се събуждате?
Гари: Със слънцето, че даже и преди това. После правя един крос
по плажа.
Бени: С Гари, който се връща потен от джогинг.
Без какво не мърдате
от вкъщи?
Гари: Без водолазния ми компютър.
Бени: Без колелото ми и малко храна за прасетата, които грухат
в една ферма наблизо. Давам им бисквити или баница, ако има останала от провизиите
на майка ми.
Кога умирате от срам?
Гари: Когато не мога да разбера колко ми е сметката в магазина (вдига рамене) - не знам двайсет ли да
дам, петдесет ли ...
Бени: Когато съм много гладна - тогава забравям английския, все
едно никога не съм го знаела. А на Гари му пада шапката.
Какво си повтаряте
винаги?
Гари: Да не говоря само на английски, докато съм в България.
Сметките изведнъж стават по-дебели.
Бени: Непрекъснато се питам дали е добре или не, че все още се
чувствам като тийнейджър.
Каква е идеалната ви вечер?
Гари: Мач от английското първенство - фен съм на Стокпорт
Каунти.
Бени: Гмуркане през нощта - правила съм го сама в Кипър, но искаме
да го предложим и като услуга в нашето училище.
Къде сте обикновено?
Гари: В едно миниатюрно кафе на о. Антипарос. Пием вино и ядем
пресни октоподи.
Бени: Антипарос е много малък, не е курорт и малко си живеем
като отшелници - нещо от сорта на Мама Миа с Мерил Стрийп.
На какво не танцувате
никога?
Гари: Гръцка музика.
Бени: Техно. С гръцката музика нямам проблем - веднъж танцувах
даже на един крак, бях се набола на морски таралеж.
По какво си падате?
Гари: Да съм в компания на чаша вино.
Бени: (допълва) Той наистина
обича да говори. А аз - да съм част от неговата компания. Падам си и по животните - казах вече за прасетата,
луда съм и по котките.
Гари, кое ти харесва
най-много в София?(адски въодушевено) Трамваите и тролеите! Въобще целият градски транспорт. Знам, че хората тук не
могат да го понасят, но според мен е супер! Особено трамваите - те са като
машини на времето, връщат ме доста назад. Освен това са безплатни, защото
никога не си купувам билетче.
А коя манджа? Кисело зеле с месо. Лютеницата и бозата обаче не понасям (мръщи се).
Какво ти е
най-странно в България? Че има безброй кучешки лайна навсякъде.
Кога за последно се
чувствахте велико?
Гари: Тази Коледа, която прекарахме в Англия. Бяхме седемнайсет
човека и по едно време с Албена трябваше да се изнесем на хотел. Имаше много
ядене и всякакви игри.
Бени: Миналата година бях в една спасителна операция - Гари тръгна
да се гмурка и остави лодката без надзор; излезе буря и тя се разби в брега. Той
и още четирима души изкараха сума време на една скала в морето, а аз и един
бивш морски пехотинец ги търсехме с моторница из вълните.
Какво е най-странното
нещо, което сте виждали под вода?
Гари: Амфори и потънали кораби,
за които обаче не трябва да говоря. По принцип е забранено да се гмуркаш на
места с археологически находки.
За какво влизате в
огъня?
Гари: (поглежда към нея) То е ясно.
Бени: Аз вече скочих в бурното море заради него, така че това е
достатъчно засега.
От какво ви дойде до
гуша?
Бени: От гръцката бюрокрация, която е по-зле дори от
нашата.
Гари: И от студеното време.
Какво не казвате на
никого?
Гари: Че оставих лодката си да се разбие и че понякога хич не
ми се гмурка.
Бени: Така е. Не си признаваме, че колкото и романтична да изглежда,
нашата работа си е бизнес и има доста неприятни моменти. Чистиш палуби,
занимаваш се с чиновници и всякакви такива.
Какво имате под
леглото си?
Бени: Сега живеем в апартамента на една приятелка, на която
дядо й е бил офицер по времето на цар Борис III. Не смеем да погледнем, но може би сабята му още е там, под
кревата.
Да сте се излагали
наскоро?
Бени: Вчера направихме истинско шоу, когато се опитахме да
купим тиган на промоция от Пикадили. Ангажирахме цялата опашка да ни дадат един
стикер, който не ни достигаше.
Гари: И когато за последно си обух изрязаните бански.
Какво често чувате от
майките си?
Гари: „Обличай си пуловера."
Бени: „Сготви ли му на момчето най-накрая?"
Гари: (вдига вежди) Още
не го е направила.
Кога се правите на
луди?
Гари: Когато Албена се кара с някой на български.
Кога скачате на бой?
Гари: Има един такъв израз - I'm a lover, not a fighter. Не обичам да се бия.
Бени: Веднъж се сдърпах с някакъв тип, който изрита кучето ми.
Бихме се съвсем наистина - с юмруци, а накрая той ме нокаутира.
За какво бихте убили?
Гари: За хубаво къри с добра бира като Theakstons например.
Бени: За чай лате от Starbuck's.
Какво никога не си
позволявате?
Гари: Да се напивам до припадък.
Бени: Да се гмуркам без водолазния си компютър.
ФИЛМИТЕ
Гари: Последно гледахме Неудържим.
Най-големият актьор за мен е Джерард Бътлър. Харесвам режисьори като Люк Бесон.
Бени: Най-голям за мен е Едуард Нортън. Много се смях на Ali G Indahouse.
МУЗИКАТА
Гари: Никога няма да ми омръзнат Стийв Харли и Кокни Ребъл,
както и музиката от 70-те. Най-добрият концерт, на които бях, е фестивалът The Big Chill.
Бени: А на мен - Дъ Кинкс, Дъ Поугс, Маднес и Тупак Шакур. Концертът,
който винаги ще помня, е този на Паникън Уайаскър. В София искам да дойдат
Куийн.
КНИГИТЕ
Гари: Книгата на книгите е Neutral Buoyancy на Тим Икот. Най-добре пише
Стийв Бери.
Бени: Уханно пристанище на Джон Ланчестър. А най-добри са Ник Хорнби и Джоузеф Конрад.
Виж повече за школата на Гари и Бени на www.blueisland-divers.gr
Фотография Васил Танев
Още любопитни и полезни статии:
- 20 бързи въпроса към... Петар Шварц, китарист на ALI
- The RITZ Specialty Coffee: Перфектната симбиоза между дневно кафе и вечерен аперитив
- 5 места за кафе и чай в София, които ще ви очароват
- Кажи ни кой е твоят приятел и ще ти кажем какво да му подариш
- 20 бързи въпроса към... Мартин Михайлов
- Перфектната среща: 6 ресторанта в София с романтична атмосфера
- Spa Hotel Santé: В сърцето на Велинград, в прегръдките на природата
- Dalina: удоволствието да подаряваш
- Зимни бягства: 4 убежища в подножието на планините
- Ново вкусово измерение: Umami и тяхното Никей меню
Коментари