Хю Джакмън

icon
Sofialive.bg

От една страна, може да приемеш Хю Джакмън като доста повърхностен актьор, от поколението на мускулестите мъжаги, на които не дават много смислени роли. Бил е обявяван за най-сексапилния мъж на планетата от списание People и пет поредни години е в класацията на същото издание за 50-те най-красиви хора в света. Има и легиони от фенове заради ролята му на Върколака във филмовата серия Х-Meн (досега с четири филма, един от които е посветен на неговия персонаж, и петият - Върколакът 3D, който вече е по екраните).

От друга страна обаче, всички, които са работили с Хю, твърдят, че той е театрален и кино актьор с впечатляваща способност да се превъплъщава във всякакви роли. Да видим...

Роден е през 1968-ма (най-малкият от пет деца) в Сидни, където и израства. Родителите му се разделят, когато е на осем, и баща му сам отглежда и петте си деца.

australia_800
Австралия

Като малък Хю редовно участва в училищни постановки, което май е задължително изречение в биографиите на всички актьори. Завършва обаче журналистика, след което се преориентира към актьорската професия. Едва взел диплома, той получава ролята на затворник в тв драмата Corelli (1995) и по време на снимките се запознава с настоящата си съпруга Дебора-Лий Фърнес (има осиновени син и дъщеря). Следва участие в приключенски сериал и първите му изяви като водещ на популярно шоу. Тогава започват и успешните му роли в музикалния театър.

Джакмън получава роли в класики като Красавицата и звярът и Сънсет Булевард, които му осигуряват покана за мюзикъла Оклахома! (1998) в Кралския национален театър, която пък му носи номинация за Laurence Olivier Award за най-добър театрален актьор.

Тези му постижения и награди обаче не го правят особено известен. Филмът, който изстрелва Джакмън сред топ актьорите в Холивуд, е Х-Мен (2000), в който той играе мутанта върколак Логан със способности да се самолекува, с кости и със смъртоносни остриета от мистичния адамантий в ръцете. Джакмън толкова добре влиза в образа на Върколака, че си гарантира вярна армия от фенове, която осигурява успеха на следващите три филма от франчайза.


prestige_797
Престиж

Между поредицата с мутанти Хю участва и в няколко други проекта. Романтичната комедия Кейт и Леополд (2001) получава добри отзиви от критиката и носи на актьора първата му номинация за Златен глобус. Следват две по-комерсиални продукции - трилърът Парола: Риба-меч (2001), в който Хю е много ловък и бърз харкер, и Ван Хелсинг (2004), в който млати вампири.

Театралната сцена обаче продължава да си го влече и той се връща в музикалния театър с дебюта си на Бродуей през 2003-та в мюзикъла The Boy from Oz. В него той влиза в ролята на прочутия шоумен и музикант Питър Алън, който умира от СПИН през 1992-ра, и получава бленуваната награда Тони за най-добър актьор в мюзикъл. Освен това е водещ на самите награди в три последователни години - 2003-та, 2004-та и 2005-а, като за представянето си на последната получава награда Еми.

hugh-jackman-les-miserables_800
Клетниците

Филмите, в които Джакмън участва през 2006-а (за което трябва да е много благодарен на онзи отгоре), са дело на трима изключителни режисьори. Веднага след Х-Мен: Последният сблъсък, който между другото излиза същата година, Хю първо е в ролята на английски аристократ във филма на Уди Алън Сензацията, в който му партнира Скарлет Йохансон. После идва странният и объркващ Фонтанът на Дарън Аронофски, в който австралиецът играе три роли, и магическата драма Престиж на Кристофър Нолан.

Измама (2008) е първият му филм, в който той влиза и като продуцент, но нито критиката, нито публиката остават доволни от видяното. Обаче за Австралия - пищния, исторически епос на Баз Лурман - Хю Джакмън изглежда най-логичният избор за ролята на животновъда Дроувър, който по времето на Втората световна война се опитва да преведе 2000 говеда през суровата австралийска пустош до брега, като междувременно успява и да се влюби в работодателката си (Никол Кидман).

От класическата романтична история Хю се завръща към света на комиксите с Х-мен Началото: Върколак (2009), на който също е продуцент. Преди да излезе филмът, Джакмън води 81-ата церемония по връчването на наградите Оскар, която, въпреки мрънкането на някои критици, отбелязва 13% повече зрители в сравнение с предходната година.

x-men_origins_800
Х-мен Началото: Върколак

Завръщането му на голям екран е през 2011-а - първо с кратко появяване в Х-Мен: Първа Вълна и после - с поддържаща роля в историческата драма, ситуирана в Китай през XIX век, Снежно цвете и таен обожател. Жива стомана, в който героят на Джакмън е бивш боксьор, обучаващ биещи се роботи, само ще го отбележим като факт, тъй като е една от най-слабите му роли.

За да стигнем до 2012-а и мюзикъла Клетнците, в който Хю е в ролята на Жан Валжан и заради която взема Златен глобус за главна мъжка роля в комедия или мюзикъл и получава номинация за Оскар.

През зимата ще го гледаме в Затворници, в който ще е в компанията на Джейк Джиленхол, Пол Дано, Терънс Хауърд, Виола Дейвис, Мелиса Лео и други, а филмът ще разказва за мъж, който отвлича човека, заподозрян за изчезването на дъщеря му, и неговия най-добър приятел.

А в следващия си проект - The Greatest Showman on Earth (все още с неясна премиерна дата) - Хю Джакмън е продуцент и изпълнител на главната роля на прочутия цирков мениджър Пи Ти Барнъм.

Новият Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще е по кината от 23 май

Текст Тодор Пеев