Жан Клод Ван Дам

icon
Sofialive.bg

Едва ли си изкарал истинско детство, ако то е било ситуирано през 80-те и 90-те и не си гледал Кикбоксьорът, Кървaв спорт или Универсален войник. А тези филми едва ли биха били такъв култ, ако в тях не размяташе ритници и тупаници Жан Клод Ван Дам. Днес той празнува, а ние му честитим и те подсещаме защо се опитваше да правиш шпагати и да риташ с изпънат крак на ниво около педя над главата ти пред блока.

jean-claude van damme image

И така, приятели, започна всичко...
Жан Клод Ван Варенберг (както е рожденото му име) бил срамежливо момче от брюкселско предградие. Имал известни проблеми със самоувереността, с която "под вежди се гледали строго", затова се наложила своевременната намеса на родителите му. Те го насочили към строго момчешките занимания по карате (може би, за да балансират интереса му към класическа музика и живопис), а на 16 Жан Клод вече загърбил учението и се посветил на културизма. Противно на всичко, което си предполагал, гледайки светкавичния му удар и легендарен шпагат, трябва да те разочароваме - мосю Ван Дам не е печелил нито една шампионска титла по карате. През 1979, на световното първенство във Флорида действително е стигнал финала, но, уви, бързо бил елеминиран, при това - от свой сънародник. Осъзнавайки, че кариерата на спортист не е онова, което най-добре му се удава, Жан Клод стегнал куфарите и потеглил към Ел Ей - с 2000 долара в джоба и нито една английска дума в речника.

jean-claude van damme image

Винаги когато е било, все някак е било, никога не е било някак да не бъде...
е казал един лудак от Швейк. Така сигурно си е мислил и Жан Клод Ван Дам, озовавайки се напълно сам и никому непознат в Холивуд. За да преживява се наложило да кара такси, да разнася пици, да преподава танци (и той като Патрик Суейзи е учил балет) и да се появява във второстепенни краткоекранни роли в нискобюджетни филми. И така, докато един ден не се добрал до продуцента Menahem Golan, за да му покаже легендарния си шпагат и бързо да го убеди, че е идеален за ролята на руския мръсник в Karate Tiger (1985). Следва Кървав спорт през 1988 и кариерата на Жан Клод Ван Дам стартира. Наричан "Брюкселските мускули", Ван Дам реализира чистата американска мечта, превръщайки се в световноизвестна екшън звезда. Но царската корона никога не е лека и скоро поредицата успешни продукции като Универсален войник през 1992, Ченге във времето през 1994 и хонгконгските екшън хитове, се сменят с поредица провали, а мосю Жан Клод затъва все по-дълбоко в хероиновата зависимост, от която все пак, твърди се, успява да се отърве. Последните хитове с появата на Ван Дам са Непобедимите 2 (2012), където стои рамо до рамо с Арнолд Шварцнегер, Силвестър Сталоун и Чък Норис и Кунг-фу панда 2, който, признаваме, ни е по-симпатичен.

jean-claude van damme image

Любовта е по-силна от всичко...
е изпяла примата на българската естрада Лили Иванова и действително е така. Чували сме какви ли не истории за възкръсване на стара любов, но веднага можем да ви дадем пример с биографията на Жан Клод Ван Дам. Екшън актьорът се е женил пет пъти, два от които за една и съща жена - настоящата му съпруга Гладис Португес. Веднъж разделил се с нея през 1992 мосю Ван Дам си я взел обратно през 1999, а плодът на тази любов са двете им деца.


Да посрещаме бръчките на старостта с веселие и смях...
ни е посъветвал някога Шекспир. Пожелаваме го и на мосю Ван Дам. Както и да владее още дълго прословутия си шапагат.

Текст Дани Николова