Ясен Гюзелев

icon
Sofialive.bg

Кого би убил, присмехулнико? Армията от „добронамерени" политици, които уж спасяват, а всъщност разрушават света.
Какво ще заровиш в гробището за домашни любимци? (мисли дълго) Лошите си навици: неорганизираност, мързел, цигарите и няколкото бири в повече, които пия на ден.

Чий скелет криеш в гардероба? На собствените си страхове, породени от неувереност. Опитвам да се боря с тях, но винаги идват нови и гардеробът все е пълен.
Как би умрял във Венеция? (усмихва се) С удоволствие. Представям си как ме прекарат през целия град с гондола. Напоследък обаче красивите места като Венеция и Флоренция станаха много непривлекателни заради туристите и атмосферата им се загуби напълно. Вече не мога да се отпусна в тях, както преди десет години например.

От кого се криеш в червената трева? От червените (смее се).
Къде прокарваш острието на бръснача? В работата си цепя милиметъра на две. Изключително прецизен съм и влизам в максималните дълбочина и детайл, които са възможни за човешкото око.

Къде и как се разбиваш с цялото кралско войнство? Кралското войнство обикновено се събира през лятото, когато повечето ми приятелите се прибират от чужбина. Почти всяка вечер сме в някоя кръчма като Хамбара, да кажем. Сядаме на бира и червено вино и си говорим кой какво прочел, какво видял. Понякога спорим и се караме, но без това не може.
Как се справяш с пяната на дните? Вглеждам се в себе си и си казвам: „Чакай бе, нали се беше справил с тая пяна, а виж, че пак си потънал в нея." И отново започвам да се нагласям, докато не постигна равновесие. Става и с гимнастика рано сутрин, по два-три пъти в седмицата.

За кого би надул вечерния тромпет? За жена ми, в която още съм влюбен. Ще импровизирам нещо романтично.
Какво закусват шампионите? Сигурно черен хайвер, но аз предпочитам кроасан с капучино.

Твоят лек против спокойствие? Мразя безпокойствието. Случва ми се да изляза от кожата си понякога, но гледам да бягам от стреса.
Какво слагаш в пилешката супа за душата? Нищо специално. Но задължително ще запаля цигара и ще изпия едно кафе след това. Обичам дребните удоволствия в живота и не се лишавам от тях.

Кой е героят на нашето време? Активният, бързият, агресивният човек. Този, който е рационален и материалистичен.
Кой е шеф на фабриката за Абсолют? (свива си цигара и запалва) Бог. Героите на нашето време се опитват да докажат, че Той не съществува и че Вселената е започнала от само себе си, но аз не им вярвам.

Какво пише в записките на психопата? Не си водя записки, така че не знам какво. Аз съм психопатът, погледнете рисунките ми и ще видите сами.
Какво напипва лявата ръка на мрака? (усмихва се и се обляга на стола) Ехааа. Всичко тъмно, което е в нас. Човекът е изключително сложно същество и носи в себе си най-хубавото, но и най-жестокото. В четири-пет часа сутринта лявата ръка на мрака напипва именно жестокостта и се плаши от това усещане.

Какво чете Кафка на плажа? (смее се) Абе, да ви кажа честно, Кафка изобщо не го виждам на плажа. За сметка на това е пълно с туристи, което си е кафкианска картина.
Кой хърка в котешката люлка? Неспокойният човешки дух, който открива, придобива, краде от природата, но не знае какво губи.

Какво пият на улица „Консервна"? Всичко. Важното е покрай това пиене да си говорим за хубавото в живота.
Какви пораснаха синовете на великата мечка? Бизнесмени, но в това няма нищо лошо. Човек трябва да печели от работата си. Не мисля, че имаме нужда от артисти, които разчитат някой друг да се грижи за тях, докато те правят „великото" си изкуство.

Какво вижда конникът без глава? Погледът му е втренчен навътре - абсолютен интроверт.
Какво си купи от панаира на суетата? Всичко, което си пожелая. После го продавам или го хвърлям в гардероба със скелетите. Последното изкушение беше профилът ми във фейсбук.

Дяволът носи Прада, а ти? Дрехи секънд хенд или разни евтини работи, които изглеждат десет пъти по-скъпи. Важно е как ти стоят, а не кой и за колко ти ги продава.
Какво расте в тайната ти градина? Всички тези неща, които са в картините ми.

Какво ловуваш в норвежката гора? Митични животни - кентаври, еднорози, грифони, сирени...
Някой, с който се шляеш? Винаги със себе си. Когато съм с някой друг, не се шляя, а се разхождам. Но предпочитам да съм сам.

Какво ще правиш в остатъка от деня? Ще изпия една чаша вино с жена ми.

Съвместната изложба на братята Ясен и Чавдар Гюзелеви Между другото е до 28 май (неделя) в галерия Гая на ул. „Кракра" 19. Алиса в страната на чудесата (изд. Тодор Нейков, цена 40 лв.) все още се намира в по-добрите книжарници

Фотография Васил Танев

Най-случайният от всички минувачи до момента - сама дойде в редакцията, а после цъфна и приятелят й Жоро