Йордан Ноков

icon
Sofialive.bg

Искаш да сърфираш по улиците и планините, развивайки бясна скорост? Лонгбордът може да ти подари именно такова изживяване, а ето какво ни сподели майсторът Йордан Ноков за производството на дъските и тяхното управление на пътя.

Какво представлява лонгбордът?
В една статия го определят като дългия братовчед на скейтборда. Това е така, защото има много сходни черти между двете. Лонгбордът е, разбира се, по-дълъг, по-широк, с по-големи колела и по-големи машинки, по-стабилен е. Не могат да се правят трикове като със скейта, но може да се кара с по-висока скорост и има безброй други номера. Лонгбордът е по-подходящ за придвижване в града и спускания по наклони, а особено популярен е т.нар. dancing. Това е, когато се правят ситни стъпчици върху дъската и участва цялото тяло. Изглежда много красиво.

Слайдването също е голяма мания сред лонгбордистите. Пoнеже дъската е с по-дълга база, на завоите може да се получи като дрифта при колите. Това обаче е контролирано, за да можеш да маневрираш в по-сложни ситуации. При лонгборда има и практична, и приятна част, но си е екстремен спорт и трябва да се внимава.

jordan_longboard1_1024

С какво се занимаваш ти?
Малко преди Нова година аз и един мой приятел Иван решихме да създадем работилница за ръчно направени лонгбордове. Тествахме, опитвахме нови неща, проваляхме се, почвахме отначало. Първите модели вече са готови - с много хубав дизайн и добри части. Преди няколко дни дъските отидоха в ръцете на новите си собственици.

Страхотно! Започнахте това сериозно начинание само двамата, така ли?
Да, двамата. Разделили сме си отговорностите - Иван е повече по техническата част, а аз съм по управлението и маркетинга, но дъските ги правим заедно. Е, има още няколко човека, които ни помагат, като например Стефан Чинов - страшен дизайнер. С Trash Lovers и Rockacoca също правим партньорства - и те рисуват дъски. Отделно има няколко души, които помагат за комуникацията - Мария, Мартина и Станислава. Така започнахме да предлагаме моделите и след това дойдоха и първите поръчки.

Предполагам, че са за България?
Да, за момента само за България. Искаме първо да стъпим тук и след това да излезем навън.


Колко са готовите дъски?
Имаме много дъски, но не ги пускаме, докато не си издържат всички тестове. Решихме първата година да започнем с 4 модела, които да са изпробвани изцяло и да покрият основните стилове. Направихме една дъска, която е класически лонгборд с формата на сърф и е подходяща за учене, крузване из парка и по улиците. Дизайнът й е летен, с вълни и слънце - получи се много добре.
Втората ни е фрийрайд модел. Казва се Berserker - на името на викингски войн, който никой не можел да спре, изпадне ли веднъж в ярост. В дъската вложихме страшно много енергия. Много трудна е за изпълнение, но пък е много приятна за каране. Това може би е топ моделът ни.
Направихме също една дъска за фрийстайл - Lowrider, а освен тези създадохме и една за downhill - спускане в планината по хубав асфалт, където се развиват много добри скорости.

jordan_longboard3_800

Фенове на лонгборда има много, но не зная на колко от тях им хрумва да се занимават с изработването им. На теб как ти дойде идеята?
Години наред се занимавах с музикални събития. Започнах с малки партита, след това с концерти, фестивали… 5 години прекарах със Spirit of Burgas. В един момент реших, че ми е време да се захвана с нещо ново и напълно различно. Винаги съм искал това, което правя, да има ефект върху хората около мен. С музиката беше много видим - всички мои приятели харесваха къде отива трудът ми. Спортът е следващото нещо от този тип, а лонгбордът ми е страст от известно време насам. Така реших, че можем да доразвием българската сцена.

Звучи като едно наистина много трудно начинание. Сами ли финансирахте проекта?
Последните месеци срещнахме много трудности и се справихме с много проблеми, но всяко нещо с достатъчно труд и четене се получава. Има много световни примери за малки производители на дъски, така че се намира откъде да черпим опит. Все пак едно е да го правиш в България и съвсем друго в Щатите и Канада. Няма нито една фирма, която да предлага едни и същи продукти и тук и там. Ние минахме през всички вносители на суровини, тествахме ги, селектирахме ги, чупехме, успявахме и стигнахме до крайната си цел. Срещнахме и огромна подкрепа от много хора и магазини. За момента работим сами, но инвестицията не ни изненадва. Засега няма отворени програми и не сме кандидатствали, но със сигурност в бъдеще ще се опитаме.

jordan_longboard_1024

Как протича направата на една дъска?
Започва се от проектирането. Има няколко неща, които трябва да се измислят - формата, която определя стила; извивката по дължина; извивката по широчина. Отделно могат да се обособят газ педали и кикъри. Когато съчетаеш тези елементи, получаваш готова дъска, за която може да започне производство. Направихме много проучвания, докато сметнем по колко милиметра ни е всяка извивка, къде да разположим газ педалите и кикърите. Така успяхме да се спрем на 4-те модела които начертахме. Поръчахме си матрици за тях, за да можем да ги пресоваме. Следва намирането на подходящ материал. В България може да се използва само един вид дървесина - балтийска бреза. Търсим подходящото качество и лепила, подсилваме с фибротъкан и смола и след това печатаме дизайна, който слагаме отгоре.

Как могат да си поръчат хората лонгборд от вас?
Във фейсбук страницата ни, a в момента работим и по сайт.

Приемате ли индивидуални поръчки?
Отворени сме за всякакви предложения. Единият вариант е Rocca Cocca да направят ръчно дизайн специално за клиента, което е уникално. Ние също можем да отпечатаме желания модел с нашата технология. Е, все пак трябва да имаме права върху него, не може да е всякакъв.

Популярен ли е този спорт тук?
Става все по-популярен. Има пазар и вносители, с които се надяваме да работим заедно и да печелим повече хора за каузата. Иначе тези години има бум не само в България, ами по цял свят.

Какви са различните стилове в карането?
Фрийстайл (dancing, трикове, скокове), фрийрайд (слайдове, скорост, крузване), downhill (спускане) и крузинг. Крузинг е по-лежерното каране, което е предназначено за придвижване в града и парка. Може да се прави с всяка дъска, но ако имаш такава за крузинг, с нея би могъл да се научиш да правиш и трикове. Фрийрайд дъската има твърдост и можеш да слайдваш с нея и да развиваш скорости, а пък фрийстайл дъската е мека и ти дава възможност да правиш различни номера .

Какви са лонгборд събитията у нас?
Тази година започна със събитие на Drop In, които докараха професионални атлети. Събитието беше в Борисова градина и имаше демонстрации, уъркшопи и т.н. Няколко много добри български лонгбордиста си поделиха първите места, като Варна също показа много силно присъствие.
На 17 май се състоя и откриването на сезона, пак в Борисовата, с демонстрации и музика, а преди началото направихме обиколка на София с лонгбордове.

Ти имаш ли някакви травми от карането?
Много пъти съм си патил, но нищо сериозно, никакви счупвания.

Момичетата карат ли лонгборд?
Има много силна сцена сред тях. Много добре карат, а отстрани изглежда много красиво. Партнираме си с Wild Berries, с които сме планирали събития в София и Варна.

Лонгбордът свързва ли се с определена възрастова група?
Не, има много деца, които се учат, има и по-възрастни от мен.

jordan_longboard2_887

Какви са плановете ви за в бъдеще?
Да успеем да стъпим стабилно на българския и на европейския пазар, да развием този спорт и по морето, да се свържем с хотели и туроператори, защото има много хубави курорти със страхотни алеи. Там е много приятно да се движиш по този начин.
Надяваме се след няколко години да можем да показваме здрави дъски и колаборации с добри артисти.

Текст Виктория Пенева / Фотография Славея Йорданова