Кажи ми коя книга четеш и ще ти кажа какъв си

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Книгите, които четем, ни учат на много. Връщат ни назад във времето, изпращат ни на магически пътешествия, потапят ни в романтични, драматични или дори трагични истории. Но те говорят много и за самите нас – какво ни вълнува, какви са нашите мечти и как подхождаме към живота.

А отношението ни към книгите е свързано с отношението ни към другите. Защото да подариш книга на любим човек е ценен, красив жест. Дарът на книгата е форма на искрен комплимент - купуваме ги на онези фини хора, към които имаме специално отношение. Към тях ни притегля силното чувство за приятелство и лоялност. По това си приличаме с книжарници "Orange". Тяхната програма за лоялност My Orange е първата по рода си сред веригите книжарници в България и още при регистрация предлага отстъпка от 10 лв. А с всяка следваща покупка отключваме нови приятелски намаления - не само за книги, но и за всякакви оригнални подаръци. Остава само най-важният въпрос: какво да четем? Какво издава любимото ни четиво за нас самите? Предлагаме да не съдим за книгата по корицата. И да се гмурнем в читателската психология.  

 

“Разказът на прислужницата”, Маргарет Атууд

Обичаш Маргарет Атууд? Значи копнееш и жадуваш за силните женски персонажи. Неправдата и социалното неравенство са твоят враг №1 – активно участваш в протести, осиновяваш бездомни животни, подписваш петиции и също така си майстор на аргументите. Ако годината беше 1870 г., най-вероятно щеше да си начело на таен комитет. Темите за свобода и потисничество те вълнуват от дете, и както мъжете се връщат към римската империя, твоите мисли препускат стремглаво напред към империите на бъдещето. Какво крие то, очаква ли ни антиутопия, каква, как точно ще се изправиш срещу нея? И ако някой ден наистина се стигне до нещо смразяващо като в “Разказът на прислужницата”, бихме искали някой като теб до себе си. Пътеводна светлина в мрака на бъдещето.

 

“Дюн”, Франк Хърбърт


Ти си най-търпеливият човек на света - защото четенето на “Дюн” изисква търпение. Имаш желязна воля (и здравословна доза инат), благодарение на които просто не можеш да оставиш някоя работа недовършена. Щом тази безкрайна фантастична поредица не ти се опъна, какво може да те спре? Разгадаването на сложни въпроси, интриги и конспирации за теб изобщо не е предизвикателство, а просто обикновена вторник вечер. Оценяваш старанието и добре направените неща, информираш се по всеки въпрос и след това удовлетворено споделяш наученото в най-големи детайли. Стига някой да не се опита да спори с теб – защото опцията да грешиш просто не съществува. А, и когато попаднеш сред пясъци, се озърташ малко притеснено. И ние така.

 

“Тънкото изкуство да не ти пука”, Марк Менсън

Ами, успял си. Тази книга те е просветила. Постигнал си нещо, за което повечето от нас просто си мечтаят – вътрешен мир. Ти си балансирана, уравновесена личност, която не притежава думите “стрес” и “планирам” в речника си. Много добре знаеш какви са приоритетите ти в живота (спокойствие и само спокойствие) и го живееш спрямо тях. Отдавна си осъзнал, че не можеш да контролираш всичко около себе си, затова не само пускаш нещата да се носят по течението, а и самия себе си. Чуждото мнение за теб е само градска легенда. Майстор си на самоиронията и почти не съществува нещо, което да те изкара извън нерви.

А като един заклет ценител на спокойствието, обичаш всяка модерна иновациия, която да те облекчава и забавлява. Инсталирал си приложението Orange Gifts и откакто го направи, малкото ти проблеми намаляха съвсем. С приложението може да направиш специален профил на твоите любими хора и с помощта на изкуствен интелект да получиш супер точна препоръка за книга (или оригинален подарък), с която да ги зарадваш. Приложението е достъпно в Google Play или App Store, а тънкото изкуство да го ползваш и препоръчваш ти е станало втора природа. 

 

“Престъпление и наказание”, Фьодор Достоевски

Вечните философски въпроси са в кръвта ти – карат те да вриш и кипиш отвътре в търсене на отговор. По същият начин като героите на Достоевски. За разлика от теб обаче, те трябва да минат през някое ужасно престъпление, за да започнат да разсъждават. И ето, че и ти може да мислиш за тях, но без да си убил никого. Ето една хубава полза от класиката. Любимият ти спорт е споренето и някак винаги успяваш незабележимо да въвлечеш приятелите си в поредния дебат на най-тривиалните теми. Ти си начетен и интелигентен, като определено не пропускаш да го напомниш на хората – обичаш демонстративно да четеш “Държавата” на Платон в метрото и да започваш изреченията си с “едва ли сте го чували, но…”. Не, не сме чували, но добре, че имаме теб, за да ни кажеш.

 

“Колелото на времето”, Робърт Джордан

Теб нищо не те плаши – нито идеята да се впуснеш в поредица от над 11 000 страници, нито това да запомниш 44 труднопроизносими имена на герои и да наизустиш картата на цял въображаем свят. Както и да научиш елфически език (него го знаеш още от “Властелина”, който ти е вторият най-добър след английския). С "Колелото на времето" си изгубвал представа за времето месеци наред. В този ред на мисли най-вероятно имаш и чудесна памет, иначе няма как да си спомняш онази незначителна сцена от книга пета, заради която се стига до колосална битка в книга осма. Отдаваш се често на фантазиране и мечтателство, за да внесеш поне мъничко магия и в собственото си ежедневие. И това е напълно нормално, все пак кой не би предпочел епично фентъзи пред работа от 9 до 6? 

 

“Място за щастие”, Емили Хенри

Ти си истински, безспорен, безусловен оптимист. Вярваш, че любовта ще спаси света и се стараеш да откриваш положителното във всяка ситуация. Радваш се на малките неща в живота като ароматна свещ, красив залез и мека завивка, в която да се сгушиш удобно с поредния любовен роман. И въпреки че историите са често предсказуеми, а понякога и нереалистични, продължаваш да ги поглъщаш със същия ентусиазъм. И тайничко се надяваш, че някой ден може би и ти ще намериш романтичен, забавен и мил джентълмен (по възможност влюбчив милионер), с когото да изживееш своята приказка. За теб има само още едно "място за щастие", което се конкурира с нежните светове на Емили Хенри. То е в пъстрия списък от оригинални идеи за подаръци на Orange Gifts, за които програмата за лоялност предлага намаления, а пък приложението - персонални и изкусни препоръки. И там, като при героите на Емили, щастието е в малките неща със собствен и романтичен почерк. 

 

"Великите съвременни писатели", Анди Туи и Карълайн Тагарт

Кое е единственото по-интересно от творбата на един велик писател? Ами – неговата съдба. Ти си онзи читател, който поглъща системно биографии. Жаждата, с която попиваш всяка подробност от живота на майсторите на перото, е ненаситна. Може да разкажеш насън любовната история на Фицджералд и Зелда. Обичаш "Старецът и морето" - но още повече мемоарите на Хемингуей за Париж. Вълнуваш се от годините на Оруел в Испания така, както от "1984"-та. Навлизал с в съдбоносната река с Вирджиния Улф в мисълта си и вникваш чудесно в света на Кафка, познавайки ужаса му от чиновническите кабинети. За твоята енциклопедична страст са идеални сборници като "Великите съвременни писатели". От тях си разбрал, че тайната на голямата литература съвпада с тази на вълнуващия живот.

 

“Тайната”, Лий Чайлд

Доволен си от живота. Не обичаш излишни драми или интелектуалски излияния, които самият автор не разбира. Нямаш нужда от някоя сълзлива история. Ти си спокоен и добре организиран човек, който търси от книгите просто кратко развлечение и бягство от реалността. Четеш всякакви трилъри и криминални истории, които всеки път свършват по един и същи начин, затова и ги харесваш толкова. Наслаждаваш се на лекото напрежение на "Тайната", оплиташ се в сюжета и винаги се хвалиш, че си познал кой е убиецът още в началото на книгата. Дори да е защото си прочел първо последната страница – просто не можеш да се стърпиш.

 

Разпознаваш ли себе си или някой близък в досегашните типажи? Намери ли нещо лично в любимите герои и страници? Надяваме се - помогнахме както с интуиция и опит, така и с иновации, които самите ние ползваме. Сега отиваме да четем, че купчината на нощното шкафче расте с внушителна скорост. Да, разбрахме - ето ти отново и най-важните линкове.

 

Програмата за лоялност на My Orange

Orange Gifts в Google Play 

Оранге Gifts в App Store

 

Автор: Лидия Найденова