Как да изберем правилния робот за тенис на маса?

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay.com

Какво е значението на робота за тенис на маса за клубовете?

В съвременния свят компютри, автомати и роботи намират все по-голямо приложение в ежедневието ни. Както във всички сфери на човешката дейност, и в спорта машините-роботи навлизат в употреба все по-често. В тениса на маса робота е машината, която влиза в помощ, както при начинаещи деца и любители, така и при опитни и напреднали вече състезатели. Роботът представлява уред, който изстрелва топки ( посредством улей и глава ) в противниковото поле. Основното му предназначение е да хвърля множество топки за единица време. По този начин играчът отсреща повтаря един и същ удар. Така той затвърждава и усъвършенства правилно технически ударите. Другото му голямо предимство е играейки и изпълнявайки ударите, да се придвижват и подреждат правилно краката в ляво и в дясно, напред и назад. Можем със сигурност да кажем, че роботът е в помощ, както на треньори, така и на запалянковци, които искат да се усъвършенстват. Но, за да има наистина ефект и полза от него, употребата му задължително трябва да е под наблюдението на специалист. Особено при по-малки деца, треньорът трябва стриктно да наблюдава изпълнението на ударите. По този начин ще бъде предотвратено евентуално грешно заучаване на даден елемент от играта. Тук непременно трябва да споменем, че не бива да се прекалява с употребата на робот. Той е прекрасно средство за развиване и усъвършенстване на вашите умения, но да не забравяме все пак, че това е една машина, която дава топчето с една и съща сила и въртене, дори и на различни места. Нито една човешка ръка (било то и на световните шампиони) не може да ви даде на абсолютно едно и също място и с една и съща сила и въртене две последователни топки.

Как да изберем правилния робот?

Преди да преминете към покупка на робот за тенис на маса, трябва да сте убеден какво ще бъде неговото предназначение и използваемост. Ако сте клуб по тенис на маса задължително трябва да си закупите професионален робот с множество функции. Ако сте любител и ви трябва за собствено ползване може да си изберете по-опростен модел. ''Правилният'' робот е вашия ''правилен'' избор. Вие сте тези, които преценяте какъв модел и на какви ваши изисквания да отговаря той.

За начинаещи играчи

За начинаещи играчи- деца или възрастни не е необходимо роботът ви да е последно поколение и да има стотици функции. Достатъчно ви е да има упражнения със смяна на посоката, да се регулира силата на изстрелване на топчето и да може да дава топки с горно и долно въртене. Един такъв прекрасен робот е Donic / Newgy 1055.

За напреднали играчи

Ако вече сте усвоил всички удари в тениса достатъчно добре, вече трябва да се ориентирате към използването на професионален робот. Това е робот, на който освен вградените му ( фабрично ) базистни упражнения, може вие допълнително да му задавате упражнения или комбинации, които да помогнат във вашето тенис ''израстване''. Тук вече простичкия улей и глава, която изстрелва топките не е достатъчен. Трябва ви нов модел робот,при  който когато заложите програма ''Произволна(random) главата на робота да ви информира светлинно хилядна преди изстрелването на топчето къде и с какво въртене ще дойде. Пример за такъв робот е Donic / Newgy Robopong 3050XL.За най-големите маниаци и професионалисти в нашия спорт последния писък на технологиите е робот с ракета. Т.е. роботът не хвърля топчетата посредством въртяща се глава, а ракета с гуми ти подава топчето. Смята се по-този начин (чрез ракетата) топчето идва при вас максимално истински.

Важна ли е марката?

Марката – производител на роботи е важна дотолкова, доколкото сте наясно с предназначението му. Както вече беше споменато по-горе, ако сте състезател професионалист със сигурност трябва да се доверите на някоя известна марка, доказала се с качеството на своите роботи.Сред лидерите в производството на роботи за тенис на маса са Donic, Gewo, Joola. Ако пък си търсите „партньор“ за забаление и да ви дава топчето стотици пъти без грешка спокойно може да си вземете хоби робот за домашно ползване.