Как да поддържаме спалния чувал?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Много от нас обичат да ходят на къмпинг за уикенда или за няколко дни. Обикновено нощуваме на палатки, така че спалният чувал е много важен елемент от такова пътуване.

Но, обикновено, връщайки се от поход, го хвърляме в килера и го забравяме до следващото пътуване. А това е фундаментално погрешно. В крайна сметка, за да може един спален чувал да ви служи много години, трябва да се грижите правилно за него и да го съхранявате правилно между пътуванията си.

Правилното съхранение на спалния чувал у дома е много лесно. Ето един подходящ алгоритъм за действия при завръщане от пътуване:

  • Извадете спалния чувал от калъфа
  • Изсушете го добре
  • Поставете спалния чувал в памучен или мрежест чувал
  • Съхранявайте го на сухо и хладно място до следващия поход

Тези няколко прости правила ще ви помогнат да запазите спалния чувал в отлично състояние за дълго време и ще ви служи ефективно по време на всичките ви пътувания.

А сега да си поговорим за компресирането.

Защо твърде многото компресиране е лошо за един спален чувал?

Не съхранявайте спалния чувал навит в чувал. И пухът, и синтетичните материали губят своята еластичност и изолационни свойства при компресия, а това са материалите, които реално ви топлят в спалния чувал.


Между влакната от пух или синтетични материали се образуват малки въздушни пространства, които улавят телесната топлина и ни помагат да се затоплим по време на сън. Поради неправилно съхранение този слой става по-тънък, а спалният чувал - по-студен. Ето защо специалистите не ни съветват да съхраняваме спалния чувал в компресирано състояние и в стегнати чували.

Как да изсушите спалния чувал?

Ако не изсушите спалния си чувал между пътуванията, ще се появи мухъл. Първо, разопаковайте спалния чувал напълно. След това го закачете на въже или на голяма закачалка и го оставете на открито за 6-8 часа.

Не оставяйте спалния чувал на пряка слънчева светлина! Ултравиолетовите лъчи могат да повредят тъканта и да й скъсят живота.

Можете да ускорите процеса на сушене, като обърнете вътрешността навън през първите 4 часа, а след това я сушите още 4 часа от другата страна. Това е особено важно, ако външната страна на вашия спален чувал е изработена от водоотблъскваща материя, защото тя блокира влагата.

Ако не е възможно да направите всичко това на открито, можете да окачите спалния чувал в сухо помещение с контролирана температура. Вентилаторът ще ускори много процеса!

Пране на спален чувал

Дори и да нямате проблеми с мухъл на спалния чувал или силно замърсяване, все пак трябва да изпирате спалния чувал, както и всяка друга допълнителна туристическа екипировка от време на време, за да запазите изолационните му свойства . Повечето хора правят това на всеки няколко години, но специалистите са категорични, че трябва да е по-често - поне веднъж на сезон. Използвайте специален препарат за измиване на продукти от пух.

Къде да съхранявате спалния си чувал?

Намерете сухо и хладно място. Промените в влажността и температурата ще се отразят на вашия спален чувал, така че е най-добре да избягвате влажни мазета и неотопляеми (и неохладени) зони като гаражи, тавани и багажници на автомобили.

Най-добре е да му направите място в гардероба. Поставете спалния си чувал в голям, дишащ памучен или мрежест чувал. Такъв чувал ще избегне компресията и ще осигури чудесна циркулация на въздуха, а вашия спален чувал ще запази всички свои свойства непокътнати.