Как да създадем план за управление на отпадъците

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Плановете за управление на отпадъците са ръководство за намаляване, манипулиране и обезвреждане на отпадъците по време на строителни, саниращи или разчистващи земни проекти. Описвайки подробно всички видове отпадъци и техния произход, се извършват стъпки за намаляването на отпадъците, както и плановете за отстраняване и премахване на отпадъците. Тези планове се предоставят на производители или подизпълнители и предоставят възможност за поддържане на отпадъците до минимум.

Стъпки

1.Опишете и изчистете всички видове и количества отпадъци, участващи във вашия проект.

Очевидните видове отпадъци включват строителни отпадъци, отпадъчни води, естествени материали и човешки отпадъци. Не забравяйте да отчитате вторичните форми на отпадъци, включително боклука, произведен от строителни екипи и изкопани материали.

2.Разделете отпадъците си на отпадъци за изхвърляне, рециклируеми и повторно използваеми отпадъци.

3. Опишете как ще премахнете отпадъците, включително подробностите за екипа, типа на използваните превозни средства, както и местоположението и вида на крайната дестинация за отказ.

4. Отчитане на всички видове рециклируеми продукти, както и продукти, които ще се премахнат и крайната им дестинация.


5. Опишете естеството и полезността на отпадъците за многократна употреба, както и всички допълнителни стъпки, необходими за почистване или обновяване на отпадъците за многократна употреба.

6. Осигурете инструкции за боравене с всички видове отпадъци, включително подробни инструкции за оборудване, необходими за управлението на отпадъците, както и всички процедури за безопасност за екипиране на отпадъците.

7. Съставете цел за намаляване на отпадъците и посочвайте, че отпадъците могат да бъдат сведени до минимум с конкретни цели за количеството за намаляване на отпадъците.

8. Разделете инструкциите за управление на отпадъците за всеки изпълнител, подизпълнител или екипаж, участващ в проекта.

9. Създайте списък с всички места за извозване на строителни отпадъци, включително контейнери за отпадъци, сметища, центрове за рециклиране и дестинации за повторно използваеми отпадъци.

Включете всички аспекти на действителния проект, както и само за отпадъците, като изпълните отговорността на всяка страна, която е пояснена и каква информация трябва да знаете и споделяте с други страници.

10. Избройте и добавете цялата информация и разходи, включително подробности за това как вашият проект отговаря на всички закони, регулиращи управлението и отстраняването на отпадъци.

Вашият план за управление на отпадъците, ще Ви помогне да изхвърляте по-малко боклук на депото, но все пак ще имате нужда от контейнер за отпадъци. Предварително направеният план ще Ви помогне да избегнете допълнителни разходи за брой контейнери или престой.