Как интернет промени начина, по който боравим с парите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Възходът на дигиталните технологии, бързото развитие и навлизането на интернет във всички сфери на живота само няколко десетилетия след появата му, фундаменталните промени в глобалната мрежа и употребата ѝ днес не само като средство за общуване и забавление, но и като място за сериозен бизнес, доведоха и до промяна в начина, по който боравим с парите и се разплащаме. Стремглаво през последните години се увеличава броят потребители, използващи онлайн банкиране и дигитални карти, хората, работещи с електронна валута, криптовалута, броят онлайн разплащанията при електронната търговия и други дигитални начини за боравене с парите.

Електронната търговия и онлайн разплащанията

Възходът на електронната търговия е пряко свързан с развитието на технологиите и с интернет. И докато в България почти всички електронни магазини позволяват разплащане и в кеш при получаване на поръчката от доставчика, то бърз поглед към магазините извън пределите на държавата показва, че огромен процент от тях позволяват покупка само след извършване на предварително заплащане на стоката, използвайки интернет – чрез карта или с помощта на системи за разплащане като PayPal. През последната година, белязана от пандемията и свързаните с нея ограничения и затваряне на физически търговски обекти, електронната търговия съвсем очаквано и естествено бележи подем. Увеличава се и броят на извършените онлайн плащания.

Картово удобство

Картите са удобен начин да заплатите стоки, услуги и битови сметки онлайн. Те спестяват време, сигурни са и се превръщат във все по-предпочитан начин за плащане. Увеличава се и използването на кеш терминалите във физическите обекти. Много потребители намират този метод за по-удобен и по-сигурен от носенето на пари в брой. Все повече навлиза употребата и на дигиталните карти, специално създадени за безопасни онлайн плащания.

Онлайн банкиране

Към настоящия момент около 60% от населението на развитите страни използва онлайн банкирането. Тенденцията е делът на хората, използващи интернет за управление на банковата сметка и разплащанията си, да се увеличава. Някои банкови институции вече предлагат на клиентите си приложения за мобилния им телефон, с които лесно, бързо и сигурно да осъществяват банкирането си онлайн.


Онлайн кредити

Развитието на технологиите промени и начина, по който функционират банковите и небанковите финансови институции. Управлението на банковата сметка и тегленето на кредит в клон на банката все по-често отстъпват място на нов начин за теглене на кредит – онлайн. Бързо, удобно, без излишни документи, неизискващо време за пътуване до финансовата институция и чакане на опашка, онлайн кандидатстването за заем е предпочитано от много потребители, които нямат възможност или желание за посещение на офис. Някои банкови институции като TBI Bank позволяват и плащане на вноска по изтеглен онлайн кредит също онлайн – през специално приложение за мобилния телефон. Системите за сигурност непрекъснато се обновяват и подобряват, правейки онлайн кредитирането напълно безопасно и изключително удобно за потребителя.

Дигитален портфейл

Дигиталните портфейли се стремят изместят банковите сметки. Тези от тях, които не изискват такси за месечно обслужване, такси за входящи преводи и минимално салдо по сметката, са предпочитани от потребителите, тъй като пестят парите им, съхранявайки ги сигурно и безопасно.

Плащанията чрез интернет в световен мащаб нарастват по-бързо от тези в България, което води до изваждане на сивата икономика наяве и драстично я ограничава. В държавата ни, въпреки че се наблюдава увеличаване на процента на онлайн разплащанията, повечето хората все още предпочитат да заплащат с банкноти.