Как работят пломбите за сигурност

icon
Sofialive.bg
Източник: https://olimp-bg.com/

Със сигурност сте виждали пломби за сигурност, дори и да не се замисляте колко честа е тяхната употреба. В дома на всеки от нас има поне два-три модела. Например, пломби за водомери и пломби за електромери, които са пластмасови защитни устройства, с отпечатан върху тях сериен номер. А също и тези за топломери, за тези от нас, които са абонати на топлофикация – понякога стикер върху самия топломер и пластмасова пломба, поставена на радиатора.

Едно от основните предназначения на пломбите за сигурност е да не могат да бъдат свалени и върнати обратно, без да си личи. Разбира се, уникалният идентификационен номер, е първата стъпка за защита. Дори и някой да разполага със същия модел пломба като поставената, със сигурност не е със същия номер – или е друг, или въобще не е номерирана. Това предпазва да се свали, извърши злоупотреба и отново да се запечата с пломба предметът, който е пломбиран. Много често, освен номер, за визуална защита се използва и брандът на самата компания, поръчала пломбите. Те са с достатъчно голяма повърхност, която позволява върху нея да се отпечата лого, запазен знак или словна марка. Големите корпорации, които използват осигурителни устройства в мащабни обеми, имат практика да заявяват поръчка на индивидуален, специално създаден за тях цвят пломби. От една страна това е гаранция за сигурност и невъзможност някой външен човек да се снабди с такъв цвят, съответно модел пломба. От друга страна, това е още един начин за подчертаване на корпоративната идентичност – чрез нейните бранд цветове, продължени и върху пломбите за сигурност.

Друг начин, по който защитават контролните устройства е невъзможността да бъдат затворени без видими следи, след като веднъж вече са отворени. Във вътрешния им механизъм има защита, която позволява промушването на пломбата само в една посока. Това означава, че може да се затвори – плъзгайки се напред, но движението назад, за да се отвори, е невъзможно. Това е валидно най вече за пластмасови пломби за сигурност. Необходимо е да се срежат, за да се отворят. Пломбите, запечатващи с метално въже и корпус от пластмаса са произведени така, че въжето се разплита при разрязване. Изцяло металните пломби са по-масивни и за тяхното сваляне са необходими специални инструменти. Някои модели имат и високо технологични сензори за топлина и изпращат сигнал, ако някой се опита да ги разреже.

Интересен начин на защита имат осигурителните пломби за компютри. Те представляват стикери в два варианта. Целта им е да докажат, че устройството не е отваряно в опит да се ремонтира извън оторизиран сервиз или да се заменят, разрушат части. Единият модел стикери са тези, които оставят следи. Когато се направи опит да бъде отлепеа – по повърхността под стикера се отпечатва надпис „отваряно“. Вторият модел стикери са тези, които не оставят следи. Използват се, ако производителят не желае при никакви случаи върху неговите продукти да се появяват надписи или знаци, че стикерът е отлепян. Тези модели играят защитната си функция като така се нагъват при разлепяне, че е просто невъзможно да се залепят обратно без да си личи, че са правени опити за премахването им. От Олимп България, най-голямата компания в бранша, споделят че стикер пломбите набират все по-голяма популярност и се използват не само от производителите на техника, но и от кетъринг компаниите, за да удостоверят, че никой не е имал достъп до приготвената от тях храна.