Кирил Христов: Аз съм хлебарка

icon
Sofialive.bg

Откъде изпълзя сега?
От някоя мръсна и влажна дупка, като канала на мивката например. Там по обяд е най-вкусно.
Колко точно си вреден?
О, много. Вреден съм за себе си, за колонията и за света. Хората ме мразят. Аз живея на техен гръб, но също ги мразя, както мразя и останалите хлебарки, защото не стига че са грозни като мен, ами се борим за една и съща храна.
Какво ти трови живота?
Отровата зад пералнята и фактът, че вместо да съм като нормално насекомо, което се привлича от светлина, съм привлечен от най-тъмните и влажни кътчета на мазетата.

hlebarka-2_810

Полагаш ли специални грижи за отвратителния си външен вид?
Абсолютно. Това е изключително важно за една хлебарка. На тези, които не са запознати с битието на хлебарката, трябва да кажа, че всъщност е ужасно трудно. Първо, ние имаме закърнели крила, които се крият под гадните ни черни люспи, но въпреки всичко аз ги изваждам. Факт, не мога да летя, но държа да са в идеален вид.

Други несгоди?
Трябва да правиш лицеви опори, които са много трудни, защото се налага да обръщаш внимание на всяка двойка крачета. Това, което хората не знаят, е, че когато дойде водата в мивката, трябва да имаш дълги крака, за да не се удавиш, и ние в такива моменти ставаме два пъти по-високи. Като онези стрелящи бели кучета в Междузвездни войни - точно те са правени по подобие на изправена хлебарка.

Какъв модел чехли предпочиташ да летят по теб?
Феновете ми ще бъдат разочаровани, но аз не си падам по марки. Противно на очакванията марковите кецове се оказват доста по-меки. Но и обикновените китайски чехли са доста приятни. Най си падам обаче по тези за пет лева от Женския пазар, които миришат на нафталин толкова силно, че дори и след третото пране пак си запазват миризмата.
Ти си хлебарка наркоман на нафталин. Така ли да разбираме?
Да.

hlebarka-3_906

Колко често си сменяш обвивката?
Имам си няколко премени. Като малък бях ситна кафява хлебарка, но сега предпочитам да съм тлъста и черна, защото съм на възраст и заедно със славата и парите идва плътният тъмен цвят и тлъстината.
Вие ли управлявате света?
Да, мога да кажа, че мои братовчеди и към момента са на власт. Това са хлебарката Пеевски, хлебарката Станишев, хлебарката Орешарски и много други. Не съм сигурен 240 ли бяха хлебарките в парламента...


С какво ги изхранват толкова много?
Хората изхранват хлебарките. Така е било и така ще бъде.
Позволяваш ли да те тъпчат?
Не. И затова съм беден, нещастен и отхвърлен.
Защо си такъв мръсник тогава?
Защитна реакция. Човеците са по-гадни.

hlebarka-5_857

Какво добро си направил ти в живота си?
Не се възпроизведох.
Защо според теб всички се стряскат като те видят?
Защото колкото и да съм грозен, малък и гнусен, съм изключително хитър, гаден, пресметлив и отмъстителен представител на хлебарчестия вид.

Все пак някой някога бил ли е щастлив да те срещне?
Вече не си спомням. На толкова години съм, че... Чакайте да помисля все пак.
Дълго време мислиш.
Да, май никой не е бил чак толкова щастлив да ме види. Хората са лицемери.

А ти как си оцелял?
Не успяха да ме стъпчат навреме и сега се понаучих на това-онова. Общо взето, стратегията е да не се вреш там, където може да те настъпят.
Заразен ли си?
Имам заразителна усмивка. Уви, никой не може да я види, защото е в долната част на тялото ми. Като умра и ме обърнат, ще съм усмихнат.
Колко опита за убийство си преживял?
Имам разни спукани части по тялото, но вече не ги броя - доста са. Сред хлебарките съм известен като Scarface.

Пазиш ли специална диета?
Не пия алкохол, не пуша цигари, както може да се досетите, наблягам предимно на вредни за хлебарките храни - зеленчуци, протеини и други. Понякога хапвам и стандартна здравословна храна като пица и шоколад.
Безсмъртен ли си?
Това, че можем да преживеем ядрена война, е кофти мит. Всъщност ние издържаме до 2500 радия, ако това е мерната единица (май не е точно тази, ама нищо, бел. ред.) - все пак аз съм и неука хлебарка. Има бактерии, които се справят и с доста по-високи радиационни нива. Това е стереотип за хлебарките, който не е верен. Все едно да кажем, че българите са много гостоприемни, дружелюбни и интелигентни.

hlebarka-4_882

Има ли хляб в твоята работа?
Хляб винаги има. Лошото е, че аз обичам пасти.
А теб от какво те е гнус?
От хората. 
А все пак имаш ли любимци сред тях, въпреки че масово не ги харесваш?
Трябва да призная, че съм благодарен на онези човешки същества, които направиха топлите влажни мазета възможни.

Защо се вреш навсякъде?
Това е комплекс. Като бях малък, никой не ме канеше на купони и аз си имах собствени канали, през които да се появя на партито. Най-накрая реших, че ако искаш да преуспееш в тоя живот, трябва да започнеш да се вреш.
С какво се пръскаш?
Намерих си един парфюм за 15 лв. Беше достъпен за хлебарка като мен. Тук обаче ще си позволя да бъда сериозен: сутрин се мажа под краката с 24-часов гел против изпотяване, а чак след това си слагам парфюм. И то не за друго, а защото пия едни витамини и мириша лошо.

Може ли да се говори за геноцид срещу твоя вид?
Нека да цитирам един китайски виц. Навремето избухнала ядрена централа в Китай. Обадил се главнокомандващият и питал: „Как е? Има ли жертви?" И му отговорили: „Ммм, грубо погледнато - не."
Кога ще се разкараш най-сетне?
Надявам се на 1 януари 2014-а да успея да се кача на борда на презокеански самолет и в кутия бисквити да стигна до заветната американска мечта, където да продължа съществуването си.

Фотография Васил Танев