Мая Бежанска: Аз съм ефирен дух

icon
Sofialive.bg

В Измислен герой вадим на показ анимационни, комични, различни и всякакви щури роли, в които никога не си очаквал да видиш нашите герои. Днес ще те запознаем с Мая Бежанска.

Мая е от актьорите, които са възпитаници на най-добрия режисьор на куклен театър за възрастни у нас Катя Петрова - играла е в легендарните й Ние, врабчетата по Радичков през 90-е, както и в повечето най-известни проекти на Катя Петрова в Кукления театър и на други места. Сега работят по много интересен проект - Хуан Дариен - момчето тигър, а премиерата му наближава и ще бъде пак там.

По душа е скитница, която няма насищане и умора. Винаги е там, където е интересно.Можеш да я срещнеш не само на сцената, но и сред най-закътаните места на природата у нас. Или в будистки манастир. Или в Япония, любимото й място, където не спира да се връща. Палав и щур дух, който обича да прави повече добрини, отколкото пакости. Никак не сме изненадани.

Мая  image

Какъв дух  си?
Ефирен.

Кой те измисли?
Шекспир.


От коя пиеса си?
Бурята.

Бурите в теб?
Често си правя бури! В мига, когато ми стане скучно и започвам да се питам: какво правя и защо съм тук, веднага си образувам буря. На мига.

Не буря в чаша вода, а...
Да, да. Буря, която нанася промени. Обикновено правя път - чрез бури. И тръгвам.

Къде летиш?
Къде ли не! Когато си лек, можеш да правиш каквото си поискаш - и пакост, и красиви неща, и да си невидим, и да бъдеш там, където си поискаш.

А какво стана с Просперо?
Нямам господар! Свободен дух съм. Сега единственото, което ме държи тук, на земята, това е - дъщеря ми. Трябва да съм тук, за да следя как лети нейният дух.

Каква е тя?
Морска фея.

Не спря да молиш Просперо да те освободи, а сега си дух свободен. Каква е твоята молитва за свобода?
Молитвата ми е благодарност. Аз непрекъснато благодаря: за семейството, приятелите, изпитанията, трудностите и всичко.

Мая  image

Какво сънува Ариел?
Пътешествия по въздух и вода. Често сънувам, че летя. Извън сънищата, успях да долетя до Япония. Изтокът ми е много любопитен. Сега си пожелавам една Африка. Много си я пожелах.

Кои са най-големите ти чудеса?
Сцената за мен е чудо. Винаги, преди да се кача на сцена, имам страхотен респект. Научих се с много чистота и любопитство, без страх, ще стъпваш върху сцената.

Значи Ариел е дете?
Абсолютно! А чудесата, които ми се случват напоследък, това са хилядите безбройни срещи с деца.

Къде би литнала сега?
Там, където бях, преди да дойда тук. В планината, в гората, в място, което няма прегради нито отгоре, нито отдолу. Човешкото присъствие е много малко, което премахва всички тревоги и страхове, ако ги има. Вярвам, че всички сме част от природата. И когато си намериш място, където да се съединиш с нея, ти се пречистваш. 

Текст Патриция Николова / Фотография Славея Йорданова

А ето и ревюто ни за спектакъла Бурята

Тук са царе на талиателите със сос Болонезе