Манол Лазаров успя да се пребори за първото място на състезанието WORLD CLASS и се превърна в най-добрия барман на България. На второ място се класира Павел Ненов, а третата почетна статуетка грабна Виктор Христозов. Българският финал на престижното съревнование за бармани се проведе в Ozone skybar and lounge.
След предварителните квалификационни кръгове през пролетта само 10 участници се класираха за финала през юни. Сега барманите трябваше да преминат през още 3 различни рунда, в които да демонстрират умения и креативност при приготвянето на коктейли и да впечатлят двамата международни съдии – Андра Драгун и Андрей Лунг.
Всеки от финалните кръгове беше базиран изцяло на предварителна подготовка, като след първите два рунда само 6 участници се класираха за последното предизвикателство в битка за титлата.
В първият кръг, наречен „Future Proof“, участниците трябваше да приготвят оригинална нискоалкохолна напитка с дестилат по избор от Diageo Reserve портфолиото, като разполагаха с 5 минути презентационно време.
Вторият кръг под наслов „Magical Modifiers“ беше вдъхновен от домашно приготвените модификатори, които преобразяват всеки коктейл в уникално вкусово преживяване. Напитката трябваше да има задължителната основа от джин Tanqueray №TEN.
Последният рунд извади барманите от комфортната зона зад бара и ги предизвика да направят trolley serve директно на масата на съдиите. Тук шестимата финалисти трябваше да приготвят две напитки – аперитив и диджестив, които да поднесат с най-подходящото ястие и да демонстрират елегантен и изискан подход. Те имаха свободата да използват всички основи от портфолиото Diageo Reserve и само 10 минути да пленят сетивата на съдиите.
Барманите бяха оценявани по следните критерии: интеракция и презентационни умения, професионализъм, знания за напитките, вкусови качества на коктейла, както и креативен подход.
В първия кръг победителят Манол Лазаров приготви Rechelada – съвременна вариация на Мичелада с газиран и охмелен доматен сок и текила Don Julio Blanco. По време на втория рунд той впечатли журито с визуална репрезентация на мъглявината ,,Окото на Бог". Коктейлът беше под формата на Кардинале – комбинация от Негрони и Мартини, подправена със сечуански пипер, дафинов лист и индрише, на основата на джин Tanqueray №TEN. В третия кръг барманът представи истинско гурме изживяване. Освен напитките, Лазаров сам беше създал рецептите за ястията, които най-добре пасват на подготвените от него напитки. Аперитивът съдържаше Tanqueray №TEN, сок от манго и цитрусуви хмелове, подкрепени от ликьор от тинтява и фино шери, и беше придружен от севиче с риба тон. Последва дижестивът Maillard Fashioned – бърбън, овкусен с кафяво масло, карамел, мейс, кафе, шери и мандарина. Вкусът на коктейла беше подчертан от черен чесън и ванилов сладолед, покрити с бял шоколад, какаов спондж кейк, мисо карамел сос направен с кафяво масло, портокалов зест, трохи от меренг и ядливи цветя.
Сега с нетърпение отправяме поглед към световния финал на WORLD CLASS в Австралия през септември, където барман номер 1 на България ще представи страната ни.
Още любопитни и полезни статии:
- 20 бързи въпроса към... Петар Шварц, китарист на ALI
- The RITZ Specialty Coffee: Перфектната симбиоза между дневно кафе и вечерен аперитив
- 5 места за кафе и чай в София, които ще ви очароват
- Кажи ни кой е твоят приятел и ще ти кажем какво да му подариш
- 20 бързи въпроса към... Мартин Михайлов
- Перфектната среща: 6 ресторанта в София с романтична атмосфера
- Spa Hotel Santé: В сърцето на Велинград, в прегръдките на природата
- Dalina: удоволствието да подаряваш
- Зимни бягства: 4 убежища в подножието на планините
- Ново вкусово измерение: Umami и тяхното Никей меню
Коментари