Мария Налбантова

icon
Sofialive.bg

Картинната поп-ъп книга на Мария Налбантова Бели мечки за черни дни/ Черни мечки за бели дни съдържа 12 български народни пословици и поговорки, които са интерпретирани по нестандартен начин през словото, картината и пространството. Във всяка една от поговорките неочаквано се намесва думата ”мечка”, което променя контекста и провокира въображението на четящия. Всъщност, интересните факти са толкова много, че най-добре Мария да разкаже повече за “мечата” си книга.

мария налбантова image

Какво е поп-ъп книга?
Поп-ъп книгите работят с пространството. Другото им име е пространствени, обемни или панорамни книги. Съществуват от XIV век и са добре установена ниша в книгоиздаването по света. У нас са сравнително непознати, защото няма български автори, които да ги правят и това се обяснява от факта, че няма техническа възможност такива издания да бъдат реализирани тук. Има българи, които са правили такива книги преди години, но те са осъществявани в чужбина.

Каква беше основната ти идея?
Исках да направя книга, която да минава през словото, картината и пространството.

Разкажи повече за твоята книга
Преди две години приключих макета на книгата с илюстрациите и сгъвките. Последва търсене на печатна реализация. След много обиколки на печатници, накрая открих точното място. Прекарах дълго време там и сега някои от хората са мои приятели. Междувременно ме запознаха със Зорница Христова от издателство "Точица". С меча любов издадохме книгата. Заради трудностите при полиграфията и невъзможността да се реализра в България, всяка книга се сглобява ръчно от мен. Тиражът е лимитиран до 90 броя.

Защо реши да използваш интерпретации точно на български народни поговорки?
Книгата използва поговорки от българския фолклор, пресъздава ги и ги припомня отново, като това е важно, защото народното творчество е нещо, което ни съхранява. Книгата ми като цяло пресъздава фолкора през моето разбиране. Фолклорът е нещо, което остава през времето, дори когато всичко останало се променя. Затова, в случая съм използвала българските пословици. В тях има натрупан опит и формите, които събират толкова опит, са по-особени.

мария налбантова image


А защо точно мечката те вдъхновява?
Мечката е образ, който обичам. Това е образ, който има много голямо разнообразие в своя вид - например, бялата мечка дебне за пингвини, докато добрата кафява Баба Меца яде боровинки.

Дай пример за “меча” поговорка.
“Да би мирно стояло, не би мечка видяло“... Всъщност, тази отвежда до нещо друго, което не е правилно... По-скоро бих казала “Сговорна дружина мечка повдига“.

Защо книгата е черно-бяла?
Черно-бяла е заради полярността в света. Но, въпреки че те са гранични ситуации, в книгата можеш да започнеш от черната или от бялата й страна, а по средата те се събират.

Как въздейства книгата на различните хора?
Всеки човек вазимодейства с книгата по различен начин и това е едно от най-интересните неща. Всеки път прочитът на книгата идва, според четящият.мария налбантова image

Работиш ли върху нещо ново?
Да. Но засега няма да споделя какво е.

Коя “меча поговорка” описва най-добре теб и нещата, които правиш?
“Слънце грее, дъжд вали, мечка се жени“.

Текст Стефан Стефанов/ Фотография Славея Йорданова (снимките на книгата са от Facebook профила на Мария)

Здравословен вегетариански ресторант